YAZARLAR

'Cümbüş Cemaat' ve Melik Şah Cannes Film festivali yolcusu!

İstanbullu alternatif müzik grubu Cümbüş Cemaat ve Melik Şah ünlü yönetmen Tony Gatlif’in daveti üzerine Cannes Film Festivali’ne katılıp bir konser verecek ve ardından da kırmızı halı seremonisinde boy gösterecek!

Latcho Drom (1993) ve Gadjo dilo (1997) gibi filmleriyle bilinen efsane yönetmen Tony Gatlif’in son filmi Djam’de Cümbüş Cemaat ve Tatavla Keyfi gruplarından tanıdığınız müzisyenler, Melik Şah, Sinafi Trio’dan Fotini ve Dalganabak grubundan Ozan Tura da yer aldı!

Cannes Film Festivali’nin yarışma dışı bölümünde gösterilecek Djam filminin galası 25 Mayıs’ta yapılacak ve galada Cümbüş Cemaat grubu Melik Şah ve Yunanistanlı müzisyenlerin de katılımıyla bir konser verecek. Grup üyeleri bu konserde, filmde seslendirdikleri parçalara ek olarak yine kendi repertuarlarından İstanbul ve rebetiko şarkıları da seslendirecek.

BİR YUNANİSTAN - İSTANBUL HİKAYESİ

Filmin konusuna gelince: Yunanistanlı genç bir kadın olan Djam (Daphne Patakia), Rebetiko aşığı amcası denizci Kakourgos (Simon Abkarian) tarafından zor bulunan bir tekne motoru parçasını bulması için İstanbul’a yollanır. İstanbul’a gelen Djam bu şehire Fransa’dan gelmiş 18 yaşındaki genç bir kadın olan Avril’le (Maryne Cayon) tanışır. İstanbul’a mültecilere yardım etmek için gönüllü olarak gelen ve bu kocaman şehirde hiç kimseyi tanımayan Avril, üstüne bir de beş parasız kalmıştır. Genç Avril’i kanatları altına alan Djam, Avril’le beraber Midilli Adası’na doğru müzik, rastlantılar, paylaşım ve umut dolu bir yolculuğa çıkar!

Tony Gatlif, filminde beraber çalıştığı bu müzisyenlere Türkiye’deki ortak yapımcısı Suzan Güverte (Güverte Film) aracılığıyla geçtiğimiz Eylül ayında ulaşmış. Tony Gatlif, bu müzisyen ekibin müziğini daha yakından tanıyabilmek ve filmde çekeceği sahneleri kafasında şekillendirebilmek için önce Cümbüş Cemaatin çaldığı bir düğüne de katılmış!

İSTANBUL'UN KADERİNE TERKEDİLMİŞ GÖZBEBEĞİ: BEYOĞLU

Cümbüş Cemaat’ten, Cem Köklükaya filmin Beyoğlu ayağının hikayesini ve Tony Gatlif’in mekan ve müzisyen tercihlerinin sebebini şöyle anlatıyor: "Filmin Türkiyeli ortak yapımcısı Güverte Film’in özel gayretiyle Tony Gatlif, İstanbul’un artık kaderine terkedilmiş gibi görünen, eski göz bebeği Beyoğlu’nda uzun yıllardır İstanbul’un ve bulunduğumuz coğrafyanın kadim kültürlerine sırtını vererek müzik yapmakta olan müzisyenlerle buluştu ve onlara filminde yer vermek istedi."

Filmin İstanbul çekimlerin geçtiğimiz Kasım ayı başlarında yapılmış ve çekimlerden bir kısmı da Beyoğlu’nun efsane mekanlarından eski adıyla Araf yeni adıyla Kanto’da gerçekleşmiş. Filmin Kanto'da çekilen eğlence sahnesinde yer alan müzisyenler, İstanbullulara zaten yıllardır Beyoğlu’nun farklı mekanlarından aşina gelecektir. Bu müzisyenler, yönetmen Gatlif’in, Cümbüş Cemaat’ten Cem Köklükaya’nın süpervizörlüğünde seçtiği rebetiko parçalardan bazılarını stüdyoda kaydetmiş.

Stüdyo aşmasından sonraki gün de yine aynı ekiple eğlence sahnesinin çekimleri yapılmış ve eğlence sahnesinin müzikleri canlı olarak kaydedilmiş. Bu kayıtları ve filmin sesini, 2015 yılında Timbuktu filmiyle en iyi ses dalında César ödülü kazanan ses mühendisi Philippe Welsh yapmış.


Mustafa Avcı Kimdir?

Altınbaş Üniversitesi, Sosyal Bilimler Bölümü'nde öğretim üyesi, 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirdi. 2009 yılında İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) Müzik bölümünden Yüksek Lisans derecesini aldı. Akademik çalışmalarını sürdürmek için 2007 yılında girdiği New York University Müzik bölümünden, 2015 yılında doktora derecesiyle mezun oldu. Etnomüzikolog ve kültür tarihçisi, besteci. Az biraz da lavta ve bağlama tıngırdatır.