YAZARLAR

Enginar zamanı

Bugün size İtalya’da rastladığım bir enginar yemeğinin tarifini vereceğim. Enginar flan, aslında bir tür püre ancak yumurta ve parmesan gibi malzemeler de eklenerek fırınlanıyor.

Nisan ayının gelişi ile birlikte enginar yeniden tezgahlarda görünmeye başladı. Papatya ile yakın akraba olan enginarın faydaları çok, lezzeti de öyle. İçerdiği cynarin sayesinde karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımına yardımcı ve vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltıyor. Bu zaten en önemli ve en bilinen faydası. Bunun haricinde, A ve B vitaminleri açısından zengin olan enginar, atardamar kireçlenmesini engelliyor ve safra kesesi rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Bunlar da yetmiyormuş gibi, vücudu güçlendirdiği, ateş düşürdüğü, iştah artırdığı, romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına iyi geldiği ve bir de cinsel gücü artırdığı söyleniyor.

Bugün size İtalya’da rastladığım bir enginar yemeğinin tarifini vereceğim. Enginar flan, aslında bir tür püre ancak yumurta ve parmesan gibi malzemeler de eklenerek fırınlanıyor.

MALZEMELER

-5 adet enginar

-2 yumurta

-1 çay bardağı süt

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-50 gram parmesan rendesi

-4 dal taze kekik

-1 fiske kadar muskat cevizi rendesi

-1 diş sarımsak

-tuz ve karabiber

Enginarları yumuşayana kadar haşlayıp, tüm diğer malzemelerle birlikte blender yardımıyla incecik bir püre kıvamına gelinceye kadar çekiyorum. Sonra zeytinyağı ile ovduğum sufle kaplarına veya muffin tepsilerine bu püreyi döküp, 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişiriyorum. İçinin piştiğini anlamak için, aynen kek kontrol eder gibi, bir kürdan batırabilirsiniz. Kürdan temiz çıkıyorsa işlem tamamdır. Bu tarifi kabak gibi farklı sebzelerle de deneyebilir, farklı peynirlerle de lezzetlendirebilirsiniz. Sıcak veya soğuk olarak da yiyebilirsiniz, ben genellikle balık yanında ılık olarak servis ediyorum ve oldukça lezzetli buluyorum. Size de bu farklı enginar tarifini hararetle öneriyorum.

İSTANBUL'DA ŞARAP MASTER CLASS ZAMANI

Önümüzdeki hafta sonu şarap meraklıları için güzel bir etkinlik var, The Marmara Taksim’de gerçekleştirilecek olan Challenging Master Classes 2018, dünyaca ünlü şarap uzmanları Oz Clarke ve Madeleine Stenwreth'ı, ağırlayacak. Etkinliğe iki şekilde katılmak mümkün: Walk Around Tasting, yani tadım bölümü ve uzmanlarla birlikte şarapların değerlendirileceği master class'lar.

Walk Around Tasting bölümünde ziyaretçiler; üzüm çeşitlerine, kupajlarına ve gövdelerine göre kategorize edilen ürünleri tadabilecek ve benzer ürünlerin birbirleri ile terroir ve üretici yorum farklarını yan yana görebilecekler. Tadım alanında üretici firmaların yetkilileri ile de konuşarak şaraplar hakkında ayrıntılı bilgi imkanı da olacak.

Diğer bir etkinlik ise, Master Class. Burada da iki ünlü uzman ile aynı anda tadım yaparak onların şaraplar hakkındaki yorumlarını dinleme fırsatına sahip olunması Challenging Master Classes’ın en önemli taraflarından. Uzmanların yönlendirmesi ile tadımı takip ederken aslında şarap yorumlaması konusunda da detaylı bir eğitim alınmış olacak.

Bu güzel etkinlikle ilgili bilgi ve bilet satışı için www.gustobarshop.com adresine bakabilirsiniz.

Keyifli bir hafta sonu dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.