YAZARLAR

Taze bakla favası

Aslında fava çok kolay bir yemek, ama taze baklayla yapınca bir zorluğu var, o da iç baklaların kabuğunu soymak. Ama TV karşısında geçen bir gecede toplam 45 dakikada nefis bir fava hazırlamak mümkün.

En sevdiğim mezelerden biri fava... Aslında her meyhanede bulunan standart bir mezedir, ama güzelini her zaman yakalamak kolay olmuyor... Annem de çok güzel yapar favayı ama hep kuru bakladan yapar. Hazır bu aralar taze iç baklanın tam mevsimiyken, pazarda çok güzel bir iç bakla gördüm ve alıp taze baklayla fava yapmayı denemeye karar verdim. İyi de etmişim, çok iyi etmişim.

Aslında fava çok kolay bir yemek, ama taze baklayla yapınca bir zorluğu var, o da iç baklaların kabuğunu soymak. Ama TV karşısında geçen bir gecede toplam 45 dakikada nefis bir fava hazırlamak mümkün.

MALZEMELER

-500-600 gram taze iç bakla

-Bir adet orta boy kuru soğan

-4 diş sarmısak

-Yeterince tuz

-Yaklaşık yarım çay bardağı zeytinyağı

-1 adet limonun suyu

-Su (içme suyu kullanın, çok daha lezzetli olur)

Hazırlanışı çok basit. Önce, hafif keskin bir bıçak yardımıyla baklaların dışına birer çizik atarak kabukları soyuyorum, ilk başta biraz sıkıcı gelebilir, ama inanın bana bütün efora değecek.

Bütün baklaların kabuklarından kurtulduğumda içlerini tencereye atıyorum, bir adet soğanın kabuklarını soyuyorum, sonra boyutlarına çok takılmadan birkaç parçaya ayırıyorum. Aynı şekilde sarımsakların da kabuklarını temizliyorum ve doğrudan tencereye koyuyorum. Üzerine tuz, zeytinyağı ve üzerini biraz geçecek kadar su doldurup altını orta ateşte açıyorum.

Ara sıra karıştırarak 15-20 dakika kaynatıyorum. Bir çatalla karıştırıyorum ara sıra, eğer çatalla karıştırırken baklalar ezilmeye başladıysa ve suyunu da biraz çektiyse, işlem tamam sayılır.

Tencerenin altını kapatıyorum. Favanın üzerine bir limonun suyunu ekliyorum. Sonra el blenderıyla bir güzel püre haline getiriyorum. Biraz soğumasını bekledikten sonra cam bir kaba aktararak dolaba girecek kadar soğuyunca buzdolabına atıyorum.

Dışarıda yiyeceğiniz favalar kuru bakladan yapıldığı için rengi daha beje çalar, bu taze iç bakladan mamul olduğu için rengi daha yeşile çalıyor. Eğer rengi daha açık olsun derseniz içine bir havuç atıp biraz daha uzun pişirmeyi düşünebilirsiniz, ama bence çok da gerek yok, bu haliyle son derece lezzetli...

Eh o zaman sizlere de afiyet olsun demek düşüyor bana...

Mutlu haftasonları dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.