Taksi! Şampiyonlar Ligi Finali'ne çek!
UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 2020 yılındaki ev sahibini Atatürk Olimpiyat Stadı olarak açıkladı. İkinci kez bu finale ev sahipliği yapacak olan İstanbul'un şansı nasıl yaver gitti?
Bu akşam Şampiyonlar Ligi Finali, Kiev'de oynanacak. Her Şampiyonlar Ligi Finali dönemi açıklandığı üzere ertesi sezonun finaline ev sahipliği yapacak stadyum da açıklandı. Atatürk Olimpiyat Stadı, Şampiyonlar Ligi Finali'ne tarihinde ikinci kez olmak üzere 2019-2020 sezonunda ev sahipliği yapacak stadyum olarak belirlendi. Bu bir başarı mı, bir mecburiyet mi?
UEFA, 2004 yılında “5 yıldızlı spor kompleksi” unvanı verdiği Atatürk Olimpiyat Stadı'nı 2005 yılındaki Şampiyonlar Ligi finali için ev sahibi olarak seçmişti. Bu, Stadyum'daki en büyük futbol etkinliği olacaktı, Türkiye için de bir ilk olduğu gibi. İnşaası büyük tartışmalara neden olan stadyumda Galatasaray birkaç sezonunu geçirmişti. UEFA, sarı kırmızılı ekibin maçlarında bu 5 yıldızlı spor kompleksini test etme imkânı bulmuştu. O dönem Avrupa kupalarında Galatasaray'ın ve Dünya Kupası'nda Türkiye'nin sportif başarılarının zirve yapması da, rüzgar panellerine, tüm ulaşım sorununa ve şehirleşme sorununun ortasında olmasına rağmen, ki daha sonra stadyumun etrafındaki Ayazma kentsel dönüşümle 'yenilendi', bu ev sahipliğinde etkendi.
ARTILAR, EKSİLER
Liverpool ve Milan arasında oynanan finalin efsane bir sonla nihayete ermesi büyük şansı oldu stadyumun. Artık her büyük Şampiyonlar Ligi maçından önce ve sonra ya da geri dönüşlerle kazanılan maçlardan sonra Liverpool'lular bu finale atıfla '2005 ruhu' benzetmesi yaptı. Futbol tarihinde kültleşen stadyumun ikinci kez bir finale, belki de unutulmayacak bir finale, ev sahipliği yapacak olması heyecan verici elbette. Peki seçim nasıl yapıldı, kime karşı kazanıldı?
3 Kasım 2017'de UEFA'nın büyük turnuvalarına sahipliği yapmak isteyen ülkeler adaylıklarını açıkladı. 3 farklı finale 6 farklı federasyon başvurdu. Portekiz, Şampiyonlar Ligi için Lizbon'daki Luz Stadı'nı, UEFA Avrupa Ligi için de Dragao Stadı'nı finaller için ev sahipleri olarak aday göstermişti. Şampiyonlar Ligi için diğer aday ise Türkiye'den Atatürk Olimpiyat Stadyum'uydu. Portekiz'in 2 farklı final için başvurması belki biraz aç gözlülük olarak algılanmış olabilir. 2014'te Luz Stadı Şampiyonlar Ligi'ne ev sahipliği yapmıştı. Bu ise bir dezavantajdı.
Ev sahibi olmak için en önemli koşullardan biri de EURO 2020'ye ev sahibi olan şehirlerin başvuramayacak olmasıydı. Yani Londra'da Wembley, Münih'te Allianz Arena, Roma'da Olimpiyat Stadı, Bakü'de Olimpiyat Stadı, St. Petersburg'ta, Krestovsky Stadı, Amsterdam'da Johan Cruyff Arena, Bükreş'te Ulusal Arena, Dublin'de Aviva Arena, Bilbao'da San Mames, Budapeşte'de Ferenc Puşkaş Stadı, Glasgow'da Hampden Park, Kopenhag'ta Parken Stadı ev sahipliğine aday olamayacaktı.
UEFA 'SUS PAYI' MI VERDİ?
Ortam, “İbre bu nedenlerle Türkiye'ye dönmüş olabilir mi?” diye düşünülmesine pek müsait. Tribünlerdeki doluluğu, stadyuma giriş çıkış kolaylıklarını, ulaşım koşullarını, stadyumun coğrafi konumu ve çevresini, stat içi ve stat dışı güvenliği ev sahipliği adayları için kriter alan UEFA'nın, tribünlerde 13 bin ortalamayı zor yakalayan lige sahip bir federasyonun adaylığına, hiçbir Süper Lig takımının maçlarını oynamadığı ve oynamak istemediği, derbi maçlar dışında dolmayan ve daha henüz 2013'teki bir derbi maçta sonradan kurulmuş bir taraftar grubunun sahaya girerek maçı sabote ettiği yere, başka bir nedenle maç veremezdi.
Bu yılın 27 Eylül'ünde de Euro 2024 Şampiyonası'nın ev sahibi açıklanacak. Almanya, kampanyası ve ev sahibi yapma tecrübesiyle birlikte birçok insani nedenden dolayı diğer aday olan Türkiye'ye göre ev sahipliği açısından önde görülüyor. Eylül'deki seçimler öncesinde Almanya'nın seçimine zemin hazırlamak üzere UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'ni, Türkiye'ye sus payı niyetine vermiş de olabilir.