Meclis'te gündem: Güvenlik
Meclis kulislerinde en çok konuşulan alınan yeni güvenlik önlemleri oldu. Meclis’in ana ziyaretçi kapısından detaylı bir aramanın sonunda Meclis yerleşkesine adım atanlar bu kez grup salonlarına geçerken ikinci bir aramaya maruz kaldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla yeni yasama dönemine başlayan Meclis bir gün sonra da grup toplantılarında liderleri ağırladı.
İYİ Parti’nin 40 milletvekili ile Meclis’e girmesi sonrası Meclis’te grup toplantı saatleri yeniden düzenlendi. Sabah 09.45’te başlayan grup toplantıları birer saat arayla 14.30’a kadar devam etti. İlk grup toplantısı Meclis’in yeni siyasi parti grubu İYİ Parti’nindi. İYİ Parti’nin CHP ile aynı grup toplantı salonunu kullanması kuliste, “Seçim ittifakından sonra salon ittifakı da kuruldu. Bu yerel seçim için de işaret olabilir” esprilerine yol açtı.
İYİ Parti’nin grup toplantısı önemliydi. Cumhurbaşkanı adayı olduğu için milletvekili seçilemeyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, genel başkan olarak Meclis’teki ilk konuşmasını yaptı. Değişik illerden gelerek salonu dolduran partililer Akşener’i heyecanla karşıladı. 1 saati bulan konuşmasında promter kullanan Akşener’in sözleri sık sık alkışlarla kesildi.
Parti yöneticileri Akşener’in bir kurultay konuşması gibi çok kapsamlı ve uzun bir konuşma yapmasını, “Bu konuşma sadece milletvekillerine bir hitap değildi. Parti tabanına, teşkilatlara ve kamuoyuna mesaj açısından özel önem taşıyordu. Bu açıdan dört başı mamur bir konuşma oldu” değerlendirmesinde bulundu.
POLİSTEN İYİ PARTİ-MHP KARŞILAŞMA ÖNLEMİ
İYİ Parti yöneticileri, milletvekilleri ve partililer ilk grup toplantısından memnuniyetle ayrılırken Meclis polisi ise teyakkuzdaydı. Çünkü İYİ Parti grubu salondan çıkarken MHP grubu yan salondaki grup toplantısına giriyordu. Birbirlerini sert dille eleştiren iki lider ve partililerin aynı koridorda karşılaşmasını önlemek için çare İYİ Parti grup toplantısının çıkış kapısını değiştirmekte bulundu.
Salona sol kapıdan giren Akşener, konuşması bittikten sonra sağ kapıdan çıkarıldı. İktidar kulisinden yürüyerek Meclis’teki makamına geçen Akşener’in ayrılmasından saniyeler sonra da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli aynı kulise giriş yaparak partisinin grup salonuna geçti.
MHP’DE GÜNDEM İTTİFAK
İlk grup toplantıları olması dolayısıyla MHP grubu da hınca hınç doluydu. Grup toplantısına katılanlar kürsüden anons edildikten sonra MHP lideri Bahçeli davet edildi. Gündeme dair genel bir değerlendirme yapan Bahçeli’nin ittifak tartışmalarıyla ilgili ne diyeceği merak ediliyordu. Bahçeli de konuşmasının son bölümünde bu konuya değindi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dışında her yerde aday çıkaracaklarını söyleyen Bahçeli, “Siyasetimizi müzmin ve mihnet içinde olduğunu sananların, partimizi muavenete muhtaç değerlendirenlerin aklına şaşar, kendi ayaklarına kurşun sıkmamalarını tavsiye ederim” dedi.
Grup toplantısı sonrası Bahçeli’nin bu açıklamasını milletvekillerine sorduk. Bir milletvekili Cumhurbaşkanının "aday çıkarmamayı tabanımıza anlatamayız" yönündeki sözlerini eleştirdi, “Biz Cumhurbaşkanı adayı çıkarmamayı tabanımıza anlattık. Bunun karşısında bakan istemedik, mevki makam istemedik. Bunu da tabanımıza anlattık. Bizim 'nezaketimize' karşılık verilmezse bunu da hem kendi tabanımıza hem de AK Parti tabanına anlatırız” dedi. Aynı milletvekili “Sizce neden tabanlarına anlatamazlar?” sorusuna “Çünkü doyumsuzlar” yanıtı verdi.
'BAŞKAN, TAYYİP, ERDOĞAN'
Cumhurbaşkanı olarak Meclis’in açılış konuşmasını yapan Recep Tayyip Erdoğan bu kez AK Parti Genel Başkanı olarak Meclis’teydi. Erdoğan, partisinin grup toplantısında yine ayakta, alkışlarla ve sloganlarla karşılandı. Ancak tempo tutularak söylenen “Recep, Tayyip, Erdoğan” seslenişi değişmişti. Değişik illerden gelen partililer bu kez tempo tutarak “Başkan, Tayyip, Erdoğan” diye bağırdı.
Seçimlerin ardından yapılan grup toplantılarına çok sayıda bakanın katılması dikkat çekmişti. Yeni yasama döneminin ilk grup toplantısında ise bakanların ilgisi sınırlı oldu. Bu arada daha önce bakanlar arası yer tutma gerilimi yaşanan grupta bu kez Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak için özel hazırlık yapılması da dikkatlerden kaçmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğu bölümün arkasında Albayrak için danışman tarafından tutulan yerde masaya da ayrıca A4 kağıdına yazılı “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak” notu konuldu. Ancak Albayrak'ın toplantıya yetişemediği öğrenildi.
HDP’DE İBRAHİM AYHAN ÜZÜNTÜSÜ
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile çok sayıda milletvekili ve partilinin katıldığı HDP grubu ayrıca Cumartesi Anneleri, KHK mağdurları ve Flormar işçilerini ağırladı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan kısa süre önce hayatını kaybeden eski milletvekili İbrahim Ayhan’ın fotoğrafının konulduğu kürsünün önünde konuşurken salonda ayrıca Meclis'in tek tutuklu milletvekili Leyla Güven’in de fotoğrafı vardı.
CHP GRUBUNDA TAHLİYE EDİLEN GENÇLERE ALKIŞ
Meclis’in son grup toplantısı her zaman olduğu gibi CHP’nindi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dakikliğini yine bozmadı. Kılıçdaroğlu konuşmasının hemen başında iki hafta önce tahliye edilen İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nu selamladı.
Cumartesi Anneleri ve Flormar işçilerinin de katıldığı CHP grubunda ayrıca seçimlerin ardından tutuklanıp kısa süre önce tahliye edilen Antalya Gençlik Kolları üyeleri vardı. Gençler slogan atarken partililer de uzun süre gençleri alkışladı.
MECLİS’TE ARAMA SAYISI 2’YE ÇIKTI
Meclis’in ilk grup toplantıları böyle tamamlanırken kulislerde en çok konuşulan alınan yeni güvenlik önlemleri oldu. Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın 5 siyasi parti grubu temsilcisi ile yaptığı toplantıda “Meclis’e yakışmıyor” sözleriyle eleştirilen uzun namlulu silahla Meclis koridorlarında gezen güvenlik görevlileri yoktu ama giriş çıkışlardaki önlemler daha da artırılmıştı.
Meclis’in ana ziyaretçi kapısından detaylı bir aramanın sonunda Meclis yerleşkesine adım atanlar bu kez grup salonlarına geçerken ikinci bir aramaya maruz kaldı. Meclis giriş kapıları ve yerleşke içindeki güvenlik görevlisi sayısındaki artış dikkat çekerken danışmanlar ve gazetecilerin araçları da yerleşke içine alınmadı. Bu arada Meclis Taksi’nin de yerleşkeye girmesi yasaklandı. Meclis Taksi'nin milletvekilleri için dahi yerleşkeye alınmadığı öğrenildi.
Beklenen konuşmanın yankıları: 'Ne olacaksa kısa sürede olacak' 31 Ekim 2024
Yeni çözüm süreci mümkün mü, AK Parti ve DEM'de neler konuşuluyor? 11 Ekim 2024
CHP anketi sonuçlandı: Ayağa kalkmaya beklentinin üzerinde destek 09 Ekim 2024
'İç cephe'nin şifreleri: Bahçeli ve Erdoğan ne yapmak istiyor? 04 Ekim 2024 YAZARIN TÜM YAZILARI