YAZARLAR

CHP-İYİ Parti ittifakı: Ankara olmazsa zor olur!

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, son açıklamasında 9 büyükşehir üzerinde görüşme yürütüldüğünü ancak henüz bir sonuç alınmadığını söyledi. Görüşüne başvurduğumuz bir genel başkan yardımcısı ise, “İşin sonunda bir anlaşma olup olmayacağını bugünden söylemek mümkün değil. Şimdilik görüşme yapılıyor. Biz çok geniş de olsun istemiyoruz. Bu çerçevede görüşülen il sayısının 3’ü geçmesi beklenmiyor” dedi.

Yerel seçim öncesi Ankara kulisleri en hareketli günlerini geçiriyor. Bir tarafta hem muhalefet hem de iktidar blokunda işbirliği arayışı diğer tarafta belediye başkan adaylarının isimleri konuşuluyor. Siyasi partilerin grup toplantıları nedeniyle en canlı günlerinden birini geçiren Meclis kulislerinden dikkat çeken bilgileri paylaşalım.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yerel seçimde işbirliği arayışı için bir araya geldiği görüşmenin üzerinden tam 2 hafta geçti. Bu süre önemli çünkü iki liderin yerel seçimde işbirliğine “prensipte olur” verdiği görüşmede Akşener’in tek ricası sürecin çok uzamaması, yaklaşık 2 hafta içinde sonuçlandırılması olmuştu. Süre doldu ancak Kılıçdaroğlu’nun yurt dışı seyahati nedeniyle bir esneklik ortaya konuldu. İki liderin Kılıçdaroğlu’nun 2 gün sürecek yurt dışı seyahatinin ardından cuma günü bir araya gelmesi bekleniyor.

ÇOK GENİŞ OLMASINI İSTEMİYORUZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, son açıklamasında 9 büyükşehir üzerinde görüşme yürütüldüğünü ancak henüz bir sonuç alınmadığını söyledi. Görüşüne başvurduğumuz bir genel başkan yardımcısı ise, “İşin sonunda bir anlaşma olup olmayacağını bugünden söylemek mümkün değil. Şimdilik görüşme yapılıyor. Biz çok geniş de olsun istemiyoruz. Bu çerçevede görüşülen il sayısının 3’ü geçmesi beklenmiyor” dedi.

AKŞENER’İN ANKARA TARİFİ

Kulislerde İYİ Parti’nin işbirliği arayışında Ankara’yı şart koştuğu iddia ediliyor. Grup toplantısı çıkışında soruları yanıtlayan Akşener, “Herhangi bir şart ileri sürerek masaya oturma alışkanlığım yok. Sadece Ankara ile ilgili bir tarifim var” dedi. 5 milyon oyuna dikkat çekerek hakkaniyetli bir çalışma istediğini söyleyen Akşener’in tarifi merak konusu oldu.

Edindiğimiz bilgiye göre, Akşener burada CHP ve İYİ Parti’nin oy oranlarına değil, genişleme olasılığına bakarak değerlendirme yapıyor. Konuyu “senin adayın-benim adayım” olarak ele almadığı ifade edilen Akşener’in CHP’nin sağ-muhafazakar kesimden oy alma olasılığının düşüklüğüne, İYİ Parti’nin bu konudaki avantajına dikkat çekiyor.

ANKARA OLMAZSA ZOR OLUR

CHP ile yapılan görüşmede Ankara’nın kritik bir il olduğunu kabul eden İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısına “Ankara olmazsa olmaz mı?” diye sorduğumuzda aldığımız “Evet. Biraz zor olur” yanıtı işbirliği arayışının her ne kadar prensipte olumlu görülse de kolay olmayacağının işareti olarak yorumlanabilir.

İşbirliği arayışında bu hafta sonuna kadar bir sonuca ulaşacak İYİ Parti adaylıklarla ilgili çalışmalarını da sürdürüyor. Trabzon ve ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanlarını ilan eden İYİ Parti önümüzdeki haftalarda adaylarını açıklayacağı bir büyük toplantı yapmayı planlıyor.

HDP İSTANBUL VE ANKARA’DA NE YAPACAK?

HDP’de aday adayı başvuruları sürüyor. Kayyım atanan belediyeleri yeniden kazanma, alacağı belediye sayısını 15-20 artırma hedefiyle yola çıkan HDP’de batı illeriyle ilgili tutum da şekillendi. Batıda yerel seçim stratejisini “AK Parti-MHP iktidarını geriletmek” üzerine kuran partide en geniş muhalefet ittifakının kurulmasına destek verilecek. Bu çerçevede HDP politikaları ile çok ters düşecek bir aday olmadığı sürece Ankara ve İstanbul’da aday çıkarmamak ciddi olarak masada. Yürütülen tartışmalara göre İstanbul ve Ankara’da yüzde 1 oy dahi önemli. O nedenle düşük profilli ya da parlak aday tartışması doğru olmaz. Bir aday çıkarılması 30 bin oyla kaybedilen Ankara örneğinde olduğu gibi risklere yol açar. O nedenle iki ilde de aday göstermemek en doğru tutum olur. HDP’deki tartışmalara göre İzmir’de CHP’nin kazanma olasılığı çok yüksek olduğu için böyle bir hassasiyet taşınmıyor. Bu tutum bir karara bağlanmadı ama bir HDP milletvekili yüzde 90 kararın bu yönde olacağını söyledi.

AK PARTİ KAYYIM ADAYLARIN MESAJI

AK Parti Diyarbakır ve Hakkari belediye başkanlıklarına o ile atanmış kayyımları aday gösterdi. Kayyımların aday gösterilmesi HDP’de farklı iki yoruma yol açtı. Bir tarafta kayyımların aday gösterilmesi HDP için bir avantaj olarak değerlendiriliyor. Millet iradesini yok sayan sistemin temsilcilerinin AK Parti’nin adayı olmasının HDP seçmenini daha da motive edeceği yorumları yapılıyor.

Bir diğer görüş ise kayyım adaylar, “Siz kazanacaksınız ama yine de o başkan olacak” mesajı taşıyor. Bu mesajın HDP seçmeninde “Oy versek ne olacak” çaresizliği hissettirmeyi amaçladığını söyleyenler, “Buna izin vermeyeceğiz. Moralleri yüksek tutup bu devran dönecek umudunu yükselteceğiz. Kampanyayı da bunun üzerine kuracağız” diyor.