YAZARLAR

Yılbaşı yemeği yancıları

Evde yemek yemeyi planlayan ekipler için, geçen hafta fırında antrikot tarifi vermiş, aynı zamanda geçtiğimiz yıl yazdığım hindi tarifini de hatırlatmıştım. Bugün ise size hazırlanması kolay ama lezzeti bol iki eşlik yemeği tarifi vereceğim.

Efendim 2018’in son yazısına sizlerle beraber olmaktan kıvanç duyduğumu belirterek başlamak isterim. Yarın yılın son günü, bu yazıyı okuyan birçok sevgili okurum sevdikleriyle birlikte bir plan yaparak yılı uğurlayacak, yeni yılı umutlarla karşılayacak. Benim gibi dışarıda olmayı sevmeyen bir ekip, evde aile boyu yemekler yapacak, muhtemelen herkes gelirken bir iki çeşit malzeme getirecek, kocaman bir masa olacak, keyifle yenip içilecek.

Bu gibi evde yemek yemeyi planlayan ekipler için, geçen hafta fırında antrikot tarifi vermiş, aynı zamanda geçtiğimiz yıl yazdığım hindi tarifini de hatırlatmıştım. Bugün ise size hazırlanması kolay ama lezzeti bol iki eşlik yemeği tarifi vereceğim. Birincisi, fırında kök sebzeler.

FIRINDA KÖK SEBZELER

Fırında kök sebzeler

Malzemeler:

1 adet kereviz

4 adet orta boy patates

250 gr. balkabağı

2 adet soğan

1 baş sarımsak

200 gr. mantar

3 dal biberiye, taze kekik

Tuz, taze çekilmiş karabiber, zeytinyağı, balzamik sirke (veya üzüm sirkesi)

Kereviz, patates ve balkabaklarını birbirine benzer boyutlarda küp küp doğrayın. Küpler çok küçük boy olmamalı, yaklaşık olarak 2-3 cm. kenarlara sahip büyüklükte düşünebilirsiniz. Mantarları boyutlarına göre ikiye ya da dörde bölerek kesin. Soğanları dörde bölün. Sarımsakların da sadece dişlerini soyun.

Mantar hariç tüm malzemeyi bir kaba alıp, üzerine bir yemek kaşığı balzamik sirke ve dört yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip iyice karıştırıyorum. Önceden 180 dereceye ısıttığım fırında, bir fırın kabına alarak bir saat boyunca pişiriyorum. Sonra mantarları da ekliyorum, ve 20 dakika civarı daha pişiriyorum.

PATATES GÜLLERİ

Patates gülleri

İkinci tarifim ise, yemek konusunda benden daha ruh hastası olan sevgili arkadaşım Burak’tan gelen çok şık bir patates tarifi, yurt dışında pommes anna olarak geçen bu tarifi, Türkçe olarak patates gülleri diye anabiliriz sanırım:

Malzemeler:

-3 adet büyük boy taze patates

-100 gr. tereyağı

-Yarım fincan zeytinyağı

-2 tutam tuz, bolca taze çekilmiş karabiber

-5 dal taze kekik

Tereyağını bir tavada hafif ateşte eritin. Eğer varsa, bir mandolin vasıtasıyla patatesleri 1 mm civarı dilimleyin. Yağları, tuz ve karabiberi ekleyip hepsini iyice karıştırın. Fırına girebilen bir tavanız varsa, tabanına az zeytinyağı sürüp bir peçeteyle yaydıktan sonra, tam ortasına bir patates dilimi koyup etrafına bir gül yaprağı gibi dönerek tavanın tabanına bir kat patates dizin. Birkaç taze kekik yaprağı serpip ikinci kat patatesleri dizin. Tüm patates bitene kadar işlemi tekrarlayın. İsterseniz, katların arasına parmesan da rendeleyebilirsiniz. Önce ocakta üzerine bir kapak kapayarak orta ateşte 10 dakika kadar pişirip, 180 dereceye ısıtılmış fırına yine üzeri kapalı tavayı olduğu gibi koyun. 40 dakika sonra kapağı çıkarın, üzeri kızarıp kahverengi olana kadar pişirin. En az 10 dakika beklettikten sonra servis yapın. Arzu ederseniz, büyük muffin tepsilerinde tek kişilik servisler halinde de pişirmeyi deneyebilirsiniz.

Hepinize çok keyifli, sağlık ve mutluluk dolu bir yeni yıl dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.