YAZARLAR

Özel sofralar için: Şarap soslu kuzu kol

Gelin bugün size şarap soslu kuzu kol tarifimi anlatayım. Eğer iki kişi için yapacaksanız, kuzu incik kullanıp diğer tüm malzemeleri yarıya indirerek aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.

Malumunuz olduğu üzere, yemek konusu benim hayatımda oldukça önemli bir yer tutuyor. Sadece işin tüketim faslı değil, pişirme kısmında da iddialı olduğum, yakın çevremin de gayet iyi bildiği bir konu.

Bugün, annemlerin evine çok sevdiğim arkadaşları yemeğe gelecek ama imece usulü bir yemek bu, herkes bir çeşit yemek yapıp getiriyor, böylece ev sahibi çok yorulmamış oluyor. Geçenlerde konuya dahil oldum ve bütün kahramanlığımla ana yemeği ben hazırlarım dedim. Yemek yazarıyız, beklenti yüksek haliyle, küçücük bebelik hallerimi bilen çok sevgili aile dostlarına da mahcup olmamam gerekiyor.

Bu tür durumlarda kesin olarak mükemmel sonuç almayı garanti eden bir tarifim var neyse ki... Gelin bugün size şarap soslu kuzu kol tarifimi anlatayım. Eğer iki kişi için yapacaksanız, kuzu incik kullanıp diğer tüm malzemeleri yarıya indirerek aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.

.

MALZEMELER

-1 adet kuzu kol (4 parçaya böldürün)

-350 gram domates rendesi

-1 orta boy kuru soğan

-1 havuç

-1 baş sarımsak

-2 su bardağı et suyu

-Yarım şişe kırmızı şarap (çok pahalı bir şeye gerek yok, içilecek kalitede bir şarap yeterli)

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-tuz, karabiber, yarım çay kaşığı kimyon

Eğer mümkün ise, fırına girebilen büyük bir tencere veya metal bir fırın kabını ocakta yüksek ateşte ısıtın. Önlü arkalı tuz ve karabiber eklediğiniz etleri, zeytinyağı ile önlü arkalı mühürleyin; güzel bir kahverengi olmaları lezzeti artıracaktır.

Tüm etleri mühürledikten sonra, başka bir kaba alın ve hafif kalınca dilimlediğiniz soğan ve havuçları tencereye ekleyip orta ateşte iki üç dakika soteleyin, sonra domates rendesini ekleyin. Domatesler kaynamaya başlayınca 7-8 dakika kavurun, sonrasında kırmızı şarabı ve sarımsağı da ekleyip, 10 dakika daha kaynatın. Ardından et suyunu da ekleyin ve her şey kaynar hale geldiğinde etleri de fırın kabına geri ekleyin.

150 dereceye ısıtılmış fırında, saatte bir ters yüz ederek, etleri en az 3-4 saat pişirin. Etler yumuşacık hale geldiğinde kemiklerinden de ayırabilirsiniz. En son olarak, kalan sıvıyı da süzgeçten geçirerek bir tencereye alın, yarı yarıya ininceye dek kaynatın. Sonrasında altını kapattıktan sonra arzu ederseniz bir çorba kaşığı tereyağı da ekleyebilirsiniz. Etleri ayıkladığınız servis tabağının üzerine bu zengin sosu gezdirerek sıcak servis yapmanızı öneririm.

Keyifli bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle...


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.