YAZARLAR

Emir demiri keser

Devre arası transfer sezonu yeni kapandı. Gelen giden oyunculara bakınca ithal sayısının fazlalığı göze batıyor. Medyanın ve Lucescu'nun dilinden de yabancı sayısı kuralı düşmüyor. Ama emir demiri keser.

Hollandalı Donk, yabancı sayısının önümüzdeki sezondan itibaren azalacak olması nedeniyle gönderilecek. 5 Şubat'ta Hürriyet gazetesinde yer alan Ali Naci Küçük imzalı haberin giriş cümlesi az evvel okuduklarınız. Galatasaray önümüzdeki sezon Ryan Donk ile yollarını ayıracakmış. Aslında verilmek istenen bu. Ancak yanında bir de bonusu var. Haberin 5 N'sinden bir tanesi olan 'Neden?' sorusunun cevabını veren 'yabancı sayısının önümüzdeki sezondan itibaren azalacak olması' söz öbeği cümlenin zarfı görevini üstlenirken bir yandan da bir başka haberin sorusunu doğuruyor. Önümüzdeki sezon yabancı sayısı azalıyor mu? Başka soruları da beraberinde getiriyor elbette. Bu konuda resmi bir açıklama yapıldı mı? Açıklama yapıldıysa ne zaman yapıldı? Eğer ki Galatasaray muhabiri Ali Naci Küçük'e Donk'un ayrılma gerekçesi olarak kulüpten 'seneye yabancı oyuncu sayısının azalacak olması' cevaben iletilmişse kulüp bu bilgiyi nereden aldı?

Haberde yer alan bu cümle daha başka bir gazetede yayınlansa daha az dikkat çekerdi. Sadece benim değil Bein Sports Haber kanalında yayınlanan Bein Manşet programında bu cümle okunduğunda programda yorumculuk yapan Mehmet Demirkol da aynı soruları programın moderatörü Murat Caner'e yöneltti. Aslında burada kişiler değil, kurum önemli. Süper Lig'in yayıncısı olan kanala bile önden gitmemiş olmalı bu kadar. Ligin üzerinde yayıncı olarak büyük etkisi olduğunu bildiğimiz kanalın bu konudan bihaber olması akla başka bir senaryoyu getiriyor. Demirören Haber Ajansı'nın bir yayını olan Hürriyet Gazetesi, Yıldırım Demirören'in başkanlığını yaptığı Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu yönde almayı arzuladığı kararı haberlerin satır aralarına yerleştirerek kamuoyu yoklaması yapılmasını mı sağlıyor?

Peki ya Lucescu'nun sözleri hakkında ne düşünebiliriz? İlk 11'ini Avrupa'nın önde gelen liglerinde yer alan futbolculardan kurabilecek kadar geniş ve tecrübeli bir oyuncu havuzuna sahipken Türk futbolunun önündeki en büyük engelin yabancı sınırının olmasını söylemesi, Lucescu'nun da kamuoyu yaratma ve yoklama göreviyle onurlandırıldığına mı işaret ediyor? Türk futbolunun daha önce hiç ihraç etmediği, üretmediği kadar oyuncu ürettiği ve oynattığı dönemde belki de daha çok ihtiyacımız olan yabancı hoca sınırıdır.

Diğer yandan Galatasaray'ın hiçbir oyuncusunun İstiklal Marşı bile söylememesi eleştirisiyle yabancı sınırı kuralını futbolla alakası olmayan milliyetçi damarla eleştiren Rıdvan Dilmen'e de Lucescu gibi, TFF'nin atacağı adımlara yol açmak için olayın bir de bu yönüne eleştiri getirmesi söylenmiş olabilir mi?

Hiçbir resmi açıklama olmadığı sürece bu sorular cevapsızlığını korumaya devam edecekse de belki de böyle sorulara gerek bile yok. Çünkü yabancı sayısının azaltılması konusu yeni değil. Çünkü 2017'de Reis konuşmuştu. Kulüplere 2019'a kadar müddet tanımıştı. Yabancı sınırının değişeceğini 1.5 sene kadar önce Recep Tayyip Erdoğan zikretmişti. Biliyorsunuz onun sözleri emir gibidir ve emir demiri keser.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.