YAZARLAR

Paul Pierce'ın Dwyane Wade iddiası

Paul Pierce, bayram değil seyran değil iken durduk yere neden Dwyane Wade'e tabiri caizse salladı? Asıl ilginç olan mesele bu. Wade'in Veda Turu'nda Celtics maçında Celtics genel menajeri Danny Ainge'in Wade'e salonun parke taşından bir parça hediye etmesini kıskanmış olabilir mi?

Dwyane Wade, basketbolu bırakmasına günler kala yine gündeme oturdu. Miami Heat'in playoff'lara kalamayacağını düşünerek konuşacak olursak birkaç gün sonra Dwyane Wade'in basketbol hayatı sona ermiş olacak. Wade, veda turunu tamamlarken eski NBA oyuncusu Paul Pierce yaptığı açıklamayla çok ilginç bir tartışma başlattı.

Boston Celtics'in efsane oyuncularından birine dönüşen Paul Pierce artık Amerika'nın Ulusal Spor Kanalı ESPN'de yorumculuk yapıyor. Yorumcu olduğu programda moderatörün sorduğu soru üzerine verdiği cevap şöyle oldu;

“Cevabı kolay bir soru! Bunu tereddütsüz söyleyebilirim. Ben daha iyiyim. Bana 25 yaşındayken Shaq, LeBron ve Bosh gibi oyuncular verilseydi rahat 5-6 şampiyonluk kazanırdım. Ben Wade'den çok daha iyi bir oyuncuyum.”

Gerçekten doğru olabilir mi? Paul Pierce, gerçekten Dwyane Wade'den daha iyi bir oyuncu mudur sizce? Esasında argümanı doğru. Yıllarca saçma sapan oyuncularla oynadıktan sonra 2007 yazında takımına iki süperyıldız; Kevin Garnett ve Ray Allen katılınca ilk sezonunda şampiyonluğa ulaşmayı başarmıştı Paul Pierce. Peki bu argümandan yola çıkacak olursak Dwyane Wade'i nasıl konumlandırmamız gerekir? Şöyle bir durum var; yaşı kaç olursa olsun Paul Pierce, Kevin Garnett ile altı, Ray Allen ile beş sezon oynadı. Sadece bir şampiyonluk yüzüğü takarak sizce beklentinin çok altında başarı elde etmiş olmadı mı?

Delinin kuyuya attığı taş misali bir durum yaşanıyor Paul Pierce'ın bu iddiasından sonra. Bir türlü işin içinden çıkılamıyor. Paul Pierce, aslında Boston'daki son yıllarında bir tür “süper takım”da oynuyordu diyebiliriz. Düşünsenize; Paul Pierce, Kevin Garnett, Ray Allen, Rajon Rondo ve daha bir çok bench oyuncusu. Bu kadro Kobe Bryant liderliğindeki sıradan bir kadroya şampiyonluğu kaybetti. Aynı şekilde de Dwyane Wade'li Miami Heat, 2011 yılında Dallas Mavericks'e şampiyonluğu kaptırdı. Wade'in yanında LeBron James, Chris Bosh ve daha birçok veteran oyuncu yer alıyordu. Yalnız şöyle bir fark var; Paul Pierce'e şöyle bir argümanda hak verebiliyorum. Paul Pierce ve Boston Celtics'in şampiyonluğu kaptırdığı takım Kobe Bryant'lı Los Angeles Lakers. Kobe'nin yanında Paul Gasol da vardı. Kobe Bryant da sonuçta Kobe Bryant. Bugün Michael Jordan'la kıyaslanan bir zat. Diğer tarafta Wade ve Miami'nin şampiyonluğu kaptırdığı takım Dallas Mavericks'ti. Bir Dirk Nowitzki'si vardı. Tarihinde de hiçbir şampiyonluğu olmayan bir camiaydı. Bu pencereden bakacak olursak Paul Pierce haklı diyebiliriz.

Paul Pierce yanına Kevin Garnett ve Ray Allen gelmesine rağmen takımın birinci oyuncusu konumundaydı. Wade'in yanına LeBron James ve Chris Bosh geldiğinde ise Dwyane Wade takımda “en iyi yardımcı oyuncu” konumuna evrildi. O yüzden bu pencereyi de göz önüne almamız lazım.

İstatistikleri de burada alt alta, yan yana yazabiliriz ama boşuna köşemizde yer kaplamasın. İnternette sürekli zaten önünüze geliyordur. Bir de “göz testi” vardır ama. Şahit olduğumuz gerçekler. Rakamlarla resmini çizemeyeceğimiz anlar. Şöyle birkaç saniyeliğine geçmişe gitmemiz gerekiyor. Paul Pierce, lige geldiğinden beri ligin en iyi ve en elit oyuncuları arasındaydı. Bunu göz ardı edemeyiz. Ama Dwyane Wade'in durumu farklı. Dwyane Wade, kısa bir dönem de olsa “NBA'in marka yüzü” görevini üstlendi. Unutmayalım! Shaq ve Kobe'li Lakers Hanedanı dağıldığında ve Shaq alıp başını Miami'ye gittiğinde Kobe Bryant'ın akıbetinin ne olacağı belirsizdi. Zaten “Colorado Skandalı”nın etkisi devam da ediyordu. LeBron James, iyice sivrilecek gibi duruyordu. Shaq'ın gelişiyle Dwyane Wade'in Miami Heat'i kariyerinin ikinci sezonunda Doğu Konferansı Finali, ikinci sezonunda ise NBA şampiyonluğuna taşıyınca kimse ne LeBron'u tanıdı ne de Kobe'nin o sezon attığı 81 sayılık maçını. NBA'de ve dünyada bir “Dwyane Wade çılgınlığı” başlamıştı. Bakmayın, o takım ve o kadro 1-2 şampiyonluk daha kazanabilecek seviyedeydi. Yani kısaca bugün NBA'i takip etmeye başlayıp Dwyane Wade'i tanıyan 20 yaş civarı gençler gerçek Dwyane Wade'e tanıklık etmediler. Daha doğrusu Dwyane Wade'in NBA tarihinde neye tekabül edebileceğini bilebilecek kadar meseleye şahit olmadılar.

Paul Pierce'ın ortaya attığı bu iddia o kadar enteresan ki her türlü görüşün haklı olabileceği ender konulardan biri olarak hatırlanabilir. Hangisini seçerseniz seçin, “şu” veya “bu daha iyiydi” deyin, sanırım yanılmış olmazsınız. Ama aralarında biri iki fark varsa istatistiklerin yazmadığı onlardan bahsetmemiz de gerekir.

Dwyane Wade, daha iyi bir lider. LeBron James bile gerçek manada liderliği ve “kazanma formülü”nü Dwyane Wade'den öğrendi bir bakıma. Paul Pierce'in şampiyon kadrosunun gerçek liderinin Kevin Garnett olduğunu zaten hepimiz biliriz. Garnett, bırakın takım arkadaşlarını, rakiplerine bile sözünü geçiren bir basketbolcu ve lider modeli. Dwyane Wade'e nazaran Paul Pierce'ın daha iyi bir takım oyuncusu olduğunu söylemek lazım. Dwyane, Chicago Bulls ve Cleveland Cavaliers'da bir şey gösteremedi. Hatta takımın parçası bile haline gelemedi. Paul Pierce ise ligdeki 30 takımın yapısı ne olursa olsun dahil edebileceğiniz her takımda, her kadroda iş yapar, katkı sağlar. “Ne iş olsa yaparım” lafının beden bulmuş bir hali diyebiliriz Paul Pierce için. Bu sadece bir basketbolcu olarak o kişinin teknik açılımını değil, aynı zamanda zihinsel gelişmişliğini anlatan bir durum.

Paul Pierce'ın bu iddiası hepimize malzeme oldu iyi hoş da asıl soruya gelmemiz lazım. Paul Pierce, bayram değil seyran değil iken durduk yere neden Dwyane Wade'e tabiri caizse salladı? Asıl ilginç olan mesele bu. Wade'in Veda Turu'nda Celtics maçında Celtics genel menajeri Danny Ainge'in Wade'e salonun parke taşından bir parça hediye etmesini kıskanmış olabilir mi? Sanmıyorum. Biraz zaman geçsin muhakkak bu tartışmanın kokusu çıkacaktır. Hele sezon bir bitsin ve Dwyane Wade'in kariyeri sona ersin siz o zaman görün tartışmaları.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.