Genç futbolcu oynatmak teşvik edilmeli
Genç oyuncuyu oynatmak teşvik edilmesi gereken bir şeyken yaşları büyük futbolcularla genç futbolcuları karşı karşıya getirip ayrıştıran ve teknik direktörlere getirdiği mecburiyetler nedeniyle de hoşlanılmayan bir kurala dönüşüyor. Bu yüzden #futbolayasakkoyma, genç futbolcu oynatmayı teşvik et.
Liglerin tepesinde yabancı sayısını tartışırken, alt liglerde futbolcuların sosyal medya aracılığıyla örgütlenerek tek ses oldukları bir başka tartışma sürüyor. Bölgesel Amatör Lig'de yaş sınırı olmalı mı olmamalı mı konusu çıktığı günden bu yana ana akımın fazla gündeminde olmasa da tartışmalarıyla ülke futbolunun gündeminde. Özellikle oyunu icra edenlerin.
Kural 2011-2012 sezonunda yürürlüğe girdi. Niyet üst liglerde zaten yüksek olan rekabet nedeniyle forma şansı bulamayan gençlerin en azından alt liglerde daha fazla oynayabilmesini sağlamaktı. Bunun ne kadar gerçekleşebildiğini yerinde tespit edebilmek mümkün olmadı. Ancak neredeyse 10'uncu yılına girecek bu kural sayesinde alttan genç yetenekler fışkırmadı, fışkırmıyor, muhtemelen fışkırmayacak da.
Kuralın ardından fışkıran şey genç ve yetenekli oyuncular değil de yaşı büyük olduğu için Bölgesel Amatör Lig'de forma giyemeyen futbolcuların sesleri. Sosyal medyada #futbolayasakkoyma etiketiyle başlatılan bir kampanyayla, Trabzonspor'dan Olcay Şahan'ın, eski milli futbolcu Emre Aşık'ın, Beşiktaş'tan hatırladığımız Ali Cansun'un ve Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği'nin de desteğiyle yaş sınırının kalkmasını istiyorlar. Yaş sınırı kuralı, takımlarda 1990 ve daha sonraki yıllarda doğmuş futbolcuların oynayabilmesine olanak sağlıyor. Yani 31 Aralık 1989'da doğmuşsanız artık Bölgesel Amatör Lig'de futbol oynayamazsınız. Bu her sene bir yıl değişiyor. Şöyle de bir gerçek var ki eğer yetenek seviyeniz Bölgesel Amatör Lig seviyesindeyse üst liglerden transfer teklifleri de size akmıyor, kulüpler kapınıza dayanmıyor. Lig içinde de transfer imkanı da ortadan kalkıyor otomatik olarak. Hâl böyle olunca 1989 ve sonrasında doğan futbolcular da lisans çıkarttıramıyor ve futbol oynayamıyor. Dolayısıyla tek geçim kaynakları ellerinden alınmış oluyor. Ama kural yaşı büyük futbolculara yer vermesi için kulüplere beş kontenjan da tanıyor. Beşten fazla yaşı büyük oyuncu yazmayı da yasaklıyor.
Kural genç futbolcuların oynatılmasını ne kadar sağlıyor? Hakkını veren kulüpler muhakkak vardır ancak öyle görünüyor ki suistimal edenler de var. Kelkit Belediye Hürriyet ile Yozgatspor 1959 arasında oynanan maçta konuk ekip 1999 doğumlu Seyit Ali Altun'u 88'inci dakikada oyuna alırken 91'inci dakikada oyundan çıkardı. Ev sahibi Kelkit Belediye Hürriyet de 1999 doğumlu Tayfun Çulha'yı 87'nci dakikada oyuna alıp 91'inci dakikada oyundan çıkardı. Çünkü kural her takıma en az iki genç oyuncuyu 18 kişilik kadroya yazma ve birini en az bir dakika oynatma zorunluluğu getiriyor. Zurna da burada zırt diyor. Genç oyuncuyu oynatmak teşvik edilmesi gereken bir şeyken yaşları büyük futbolcularla genç futbolcuları karşı karşıya getirip ayrıştıran ve teknik direktörlere getirdiği mecburiyetler nedeniyle de hoşlanılmayan bir kurala dönüşüyor. Teşvik yerini zorunluluğa bırakınca uygulama verimden uzaklaşıyor.
Oysa ki bunun yerine ne yapılabilir? Her takıma ilk 11'de bir tane oynatma zorunluluğu getirmek genç oyuncular arasındaki rekabeti arttıracağından gelişimleri için daha çok çaba harcayacaklar. Çünkü ilk 11'de en az bir oyuncu için yer olacak. Böylece takımdaki gençler hazır olan o forma için mücadele edecekler. Belki de her hafta dönüşümlü olarak biri forma giyecek ve eşit seviyede şans bulabilen oyuncular kendilerini geliştirme imkanını da eşit seviyede bulabilecek. Yaş sınırını ortadan kaldırmalıyken belki de 33 yaşına gelen futbolculara antrenörlük kurslarına katılımlarını mecburi kılıp hepsinin kendi kulüplerinin genç yaş kategorilerinde antrenör olmalarını sağlamak kariyerlerinin sonlarına gelenlerin geleceklerinde bir iş sahibi olmalarına imkan yaratabilir. Kural üzerine çok farklı fikirler geliştirilebilir. Fakat genç oyuncu oynatmak teşvik edilir şekilde kurgulanmalı. Yaşı ilerlemiş futbolcuları oynatmak ve onları futbol dünyası içinde tutmak da. Bölgesel Amatör Lig'deki yabancı oyuncu sayısı, yerli futbolcuyu korumak ve ona olanak sağlamak adına dört oyuncudan ikiye indirilebilir. Zaten üst liglerdeki takımlar sınırları 14'ken 15 oyuncu bile alabiliyorken bâri alt liglerde bu sayı kısıtlansın. En azından spor kültürüne sahip daha fazla birey yetişir toplumda. Bu yüzden #futbolayasakkoyma, genç futbolcu oynatmayı teşvik et.