YAZARLAR

Kurda kuzu, Rob Pelinka'ya Lakers emanet edilmez

Lakers şampiyon bile olsa bu, Lakers'taki çarpık düzeni yok etmeyecek. Açık konuşuyorum; Lakers'ı uzun vadede çok daha kara günler bekliyor tabii Rob Pelinka'yı kovup basketbolun başına doğru düzgün birini getirmezlerse. Kurda kuzu nasıl emanet edilmezse LA Lakers da Rob Pelinka'ya emanet edilmez, edilmemeli.

Kurda kuzu emanet edilir mi? NBA'in en flaş camiası Los Angeles Lakers'ta mevcut durumu özetleyen sorudur bu. Toronto Raptors'ın şamiyonluğunun NBA'in gidişatına nasıl yön verdiğini defalarca belirtmiştim gerek burada köşemde yazarak gerek katıldığım yayınlarda anlatarak. Los Angeles Lakers bir yıldır peşinde olduğu Anthony Davis'i sonunda takas yoluyla kadrosuna kattı. Raptors'ın şampiyonluğu ise bu takasa bir anlam kazandırdı. Çünkü genel olarak ligde dengelerin değişmesine neden olacağı gibi taşların da yer değiştirmesine neden olacak. Lakers'ta basketbolun başında ise bir adam var: Rob Pelinka. İşin kurdu gibi “Anthony Davis işi”ni halletmiş gibi gözükse de Lakers'ta çarpık iş düzeninin herhalde tarihindeki bir numaralı örneği.

Rob Pelinka kimdir? Bir oyuncu menajeridir. Zaten Kobe Bryant'tan ötürü gayet iyi biliyorsunuz bu zat-ı muhteremi. Bir oyuncu menajerinin işi nedir? “Satmak”tır, pazarlamak ve “kazançlı satmak”tır. Oyuncunun yapacağı muhteşem bir anlaşmaya göre kazanacağı para artacaktır ve yaptığı iş anlam kazanacaktır. Buraya kadar her şey tamam. Peki NBA'de bir takımın basketbol GM'sinin (genel menajer) görev tanımı nedir? NBA'de bir takımın genel menajeri o takımın basketbol operasyonlarının başındaki bir numaralı adamdır. Transferden, anlaşmalardaki ödenek düzenlemelerine kadar her şey. Öyle ki bazen antrenörden bağımsız, oyuncularla iletişimde olup onlara bazen ayar bile vermesi gerekiyor. Basketbolda GM'nin işi “satın almak”tır. Doğru ismi, doğru pozisyona, doğru role bulmak ve “kazançlı almak”tır. Yani bir oyuncu menajerinin işinin tam tersi diyebiliriz.

Sırasıyla bütün takımları mercek altına almamıza gerek yok. Şimdilik konumuz Los Angeles Lakers ve bu Anthony Davis takası. Takımların bu GM pozisyonunda görev verilen şahıslar genelde eski bir basketbolcu veya basketbolun içinden gelmiş biridir. Jerry West'i düşünün. Sadece 'NBA logosundaki adam' değildir o. NBA tarihine yön vermiş biridir. Magic Johnson'ın draft edilişi, Kareem Abdul-Jabbar'ı şehre getirmesi, Shaquille O'Neal transferi ve Kobe Bryant'ı 13'üncü sıradan draft etmesi. Düşünsenize 13'üncü sıradan seçtiği adam bugün NBA tarihinin en büyük 2-3 oyuncusundan bir olarak tartışılıyor. Jerry West, Los Angeles Lakers efsanesini yaratan adamdır, burası çok net. Pat Riley'i düşünün bir de. Lakers'ta koç olarak kazandığı şampiyonlukları bir kenara bırakın, sırf Miami Heat'i düşünün. Miami Heat haritada yokken bugün NBA'in en elit ve saygın takımlarından biri haline geldi. Bu adamlar sadece “winner” değiller. Bu adamlar basketbolu biliyorlar. Şehre bir oyuncuyu getirirken bile şampiyonluğun gelip gelmeyeceğini öngörebiliyorlar. Rob Pelinka ise bir oyuncu menajeridir. Basketbolun hiçbir yerinde bulunmamıştır.

Ülkemizde futbolcu menajeri Ahmet Bulut ne ise esasında Rob Pelinka odur. Yanlış anlaşılmasın; Ahmet Bulut ile Rob Pelinka arasında birkaç gömlek fark vardır. Ahmet Bulut yılların menajeridir, dünya kadar büyük transfere imza atmıştır. Ama yine de Beşiktaş, Galatasaray veya Fenerbahçe kalkıp Ahmet Bulut'u kulübün futbol şube sorumlusu görevine getirmiyor. Los Angeles Lakers'ta da işler işte bu kadar saçma ilerliyor. Magic Johnson ile yaşananlara zaten girmek istemiyorum. Başından sonuna kadar bir skandallar manzumesi.

Açık konuşalım; takımın sahibi Dr. Jerry Buss'ın ölümünden sonra çocukları Jim ve Jeanie Buss bu işi beceremedi. Ya babalarından yıllarca hiçbir şey öğrenememişler ya da yanlış insanların aklını seçiyorlar. Bu Anthony Davis takası da Rob Pelinka'nın işi değildir ben size söyleyeyim. NBA'in kendi pazarının hareket alması için bir “iç strateji”sidir. Kısaca PR'dır. Çünkü dünyada reyting kaybeden NBA'in yeniden izlenilir olabilmesi için Los Angeles Lakers'ın yeniden yarışta olması gerekiyor. Bence öyle inanılıyor.

Lakers'ta idari rezillik NBA'in kendisinde yok mu zannediyorsunuz? Jim ve Jeanie Buss nasıl bu işi ellerine yüzlerine bulaştırdırlarsa NBA'in komisyoneri Adam Silver, David Stern'ün ardından bu işi rezil kepaze etti. Bir takım gazetecilere ve çakma NBA yazar ve yorumcularına da bir çift sözüm var. Yıllardır anlatıyorsunuz, iki lafınızın birisi ya 'pick'n roll' ya da 'boyalı alan” Geçiniz bu işleri! Bırakın! Biraz gazetecilik yapın, haber yapın, harbiden olayları ele alıp doğru düzgün bir yorum getirin. Bu Rob Pelinka mevzusuna bakıyorum da Amerika'da ünlü gazeteci ve yorumcu Colin Cowherd, Jason Whitlock ve benim dışımda kimse değinmiyor. Herkes tutturmuş bir Anthony Davis, sadece işin goygoyunda. Maksat izleyicileri nasıl getiririz. Bırakın bu işleri.

Anthony Davis transferi Los Angeles Lakers için çok kritik bir hamledir. Golden State Warriors şampiyon olsaydı önümüzdeki sezon şampiyonluğun en büyük adayı yine kim olacaktı? Golden State Warriors. Peki Batı'dan “kim zorlar?” diye sorduğumuzda hangi takımdan söz edilecekti. Yine Houston Rockets. Şimdi Golden State paramparça olmuşken, Kevin Durant'ın bir yıl oynayamayacağı konuşuluyor. Geride bıraktığımız sezonda playoff'lara bile kalamayan Los Angeles Lakers bir anda kendini Batı Konferansı Finali'nde bulabilir. Lakers şampiyon bile olsa bu, Lakers'taki çarpık düzeni yok etmeyecek. Açık konuşuyorum; Lakers'ı uzun vadede çok daha kara günler bekliyor tabii Rob Pelinka'yı kovup basketbolun başına doğru düzgün birini getirmezlerse. Kurda kuzu nasıl emanet edilmezse LA Lakers da Rob Pelinka'ya emanet edilmez, edilmemeli.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.