YAZARLAR

Yıldızlar artık 'öteki yaka'da: Brooklyn Nets

Kevin Durant'ın bu yaz bir yere gidebileceği düşünülüyordu. Hatta Kyrie Irving ile beraber New York Kincks'te birleşeceği öngörülüyordu ama sağ gösterilip sol vurdular ve bu iki yıldız köprünün öteki yakasında buluştular.

New York ve New Jersey iki ayrı yakanın iki ayrı hikayesidir. Nets takımı eskiden New Jersey'nin takımıydı. Yani New York'taki George Washington Köprüsü'nün öteki ayağında kalan eyaletin. Birkaç yıl önce Nets takımı Brooklyn'e taşındı ve bu sefer New York içinde başka bir köprünün öteki yakasındaki takım oldu. Oradaki “spotlight” takım her zaman New York Knicks olmuştu. Nets'in kaderi biraz daha talihsizdir bu anlamda. Şimdi işler değişecek gibi; çünkü Brooklyn Nets'in NBA'in en önemli oyuncusuyla çok önemli bir yıldızını şehrine getirdi. Kevin Durant ve Kyrie Irving. Şimdi onlar düşünsün!

New Jersey'den çok önemli şöhretler çıkmıştır; Jon Bon Jovi, Meryl Streep, John Travolta, Bruce Willis, Danny DeVito, Queen Latifah, hatta Shaquille O'Neal bile esasında New Jersey'lidir. Shaq zaten Newark'lıdır yani New Jersey'nin en büyük şehri. Ben de aslında New Jersey'liyim. New Jersey'nin talihsiz bir kaderi vardır. Hani “şahıslar kurumların üstünde değildir” denir ya hep, bu laf New Jersey için asla geçerli olmamıştır. Çünkü Jersey'den parlayan isimler hep Nets'in şöhretinin çok üzerine çıkmıştır. Mesela Chicago'da Boston Celtics taraftarı bulamazsın veya Los Angeles'ta Chicago Bulls taraftarı. Ama New Jersey halkı hep başka eyaletlerin ve şehirlerin takımlarını tutmuştur. Hatta ne yazık ki ben de onlardan biriyim. Los Angeles Lakers'lı olduğumu aşağı yukarı herkes bilir.

2002 ve 2003'te Jason Kidd sayesinde iki kez NBA finali görmüştür ama tarihinde hiçbir dönem NBA'in lokomotif takımlarından biri haline gelmemiştir. ABA liginde iki şampiyonluğu vardır ama NBA döneminde işler pek yolunda gitti diyemeyiz. Öyle ki Nets organizasyonu işin çözümünü Brooklyn'e taşınarak aradı. Esasında şatafatlı bir giriş de yaptılar Brooklyn'e.  Kevin Garnett, Paul Pierce gibi oyuncuları kariyerlerinin son dönemlerinde de olsalar takımlarına kazandırmak yine güzel bir hamledir. Özellikle ilgiyi çekmek açısından.

Tabii Nets'in makus tarihindeki en büyük suç her zaman takım sahipleri ve menajerindedir. Saçma sapan oyuncu takaslarında olmak, bir kere bile doğru düzgün bir yıldız getirememek... Tamam, 2004'te bir Vince Carter getirdiler şehre ama o takımın da kadro mühendisliği o kadar berbattı ki o takımdan akıllarda kalan tek şey Jason Kidd ve Vince Carter'ın ikili oyunları ve alley-hoop'la biten hızlı hücumları.

Şimdi hesaplar değişti gibi. Kevin Durant, LeBron James'le tabii ki kıyaslanmaz. LeBron James sonuç olarak tarihin en büyük 10 oyuncusundan biri olabilir büyük ihtimalle. Kevin Durant henüz oralarda değil. Durant'ın geçen ay sakatlanmasını ayrı tutarsak mevcut NBA'deki basketbol düzeninde ligin en önemli oyuncusu konumunda diyebiliriz. Sağlıklı döndüğü takdirde Nets ligin en ofansif oyuncusunu kadrosunda bulundurmuş olacak. Yani bunu sadece sükseli bir transfer olarak değerlendirmemek gerek. Bu belki de New Jersey'nin uzun vadede prestijini etkileyecektir. Keza Durant'ın bir takımın şampiyon yapabilecek düzeyde durdurulmaz bir oyunu var.

Kyrie Irving hamlesinin ise popülizm kokan bir hareket olduğunu düşünüyorum. Mesela Kevin Durant'ın Nets'in kurtarıcısı olabilir diyebiliriz. Ama Nets – Kyrie Irving ilişkisinde mesele biraz farklı. Nets'in Kyrie Irving'e ihtiyacından çok Kyrie'nin Nets'e ihtiyacı olduğunu söylersek yanlış olmaz. Cleveland sonrası sürekli düşüşte olan ve sürekli basketboldan uzaklaşmaya başlayan Kyrie Irving, bu süreçle yeniden ligin elit bir yıldızına dönüşebilir. Bunu bekleyip görmek gerek.

Geçen yazılarımda yazmıştım, katıldığım yayınlarda ise söylemiştim. Kawhi Leonard ve Toronto Raptors'ın şampiyonluğu ligde birçok taşı yerinden oynatacak diye. Golden State Warriors hanedanının dağılacağını yazmıştım hatırlarsanız. Tıpkı 2014'te Miami Heat'in, 2004'te Los Angeles Lakers'ın dağılması gibi. Yani Nets bu sezon ligde seviye atlayıp böyle şampiyonluk yarışında olursa bu Kawhi Leonard ve Toronto Raptors'ın şampiyonluğunun uzantılarından biri olacak. O zaman da benim 18 Haziran'da Toronto Raptors yazıma bir göz atmanızı rica ediyorum. “Demiştim!” demeyi sevmem ama derim; DE-MİŞ-TİM! Konuşmuştuk bunları o yazıda, masaya yatırmıştık Olaylar ve olgular diye iki kavram mevcuttur. Tarihte olgular ve devirler vardır ve onların başlangıç ve bitiş noktalarını olaylar belirler. Toronto bir şampiyon oldu, bütün resim değişti. Anthony Davis hemen Lakers forması giydi. Şimdi de Kevin Durant ve Kyrie Irving hareketi. Sular durulmayacak. Kawhi Leonard da alıp başını Los Angeles Lakers'a giderse hiç şaşırmayın.

NBA'deki bu gelişmenin esasında New York Knicks açısından nasıl okunduğu da önemlidir. Yıllardır yarışta olmayan New York, en son 90'lı yıllarda Patrick Ewing'le ligde ses getiriyordu. New York, NBA'in Los Angeles ile beraber en sansasyonel şehridir. New York zaten bu alemde tektir de Los Angeles'ta hikaye başka. Hatta çok sevdiğim dostum, eski TRT Spor yorumcusu New York Kincks'li İsmail Karatuna ile geçenlerde bir araya geldiğimizde yaptığı bir analizi hemen buraya bırakayım:

“New York, her oyuncunun, her süperyıldızın oynamak istediği yer olabilecekken ancak bu kadar kötü yönetilerek bu noktaya getirilebilir. New York şehri; şan, şöhret ve her açıdan her oyuncunun bulunmadığı istediği “spotlight” idi. Doğu'da o kadar sıradan takımlar bile birkaç yıl içinde birkaç hamleyle yarışa girebilmişken New York hâlâ yerlerde sürünüyor. Mario Hezonja kimdir yahu?”

Yani New York'un yıllarca beceremediğini Brooklyn Nets'in bir gecede yapmış olması gerçekten hayret verici New York'lular açısından. New York Knicks'in akıbeti zaten başlı başına bir kitap konusu olabilir.

Kevin Durant'ın bu yaz bir yere gidebileceği düşünülüyordu. Hatta Kyrie Irving ile beraber New York Kincks'te birleşeceği öngörülüyordu ama sağ gösterilip sol vurdular ve bu iki yıldız köprünün öteki yakasında buluştular.

Yıllarca Los Angeles'ta Clippers'ın gördüğü “öteki takım” muamelesini gören Nets şimdi ise NBA'in birinci gündemi konumunda. Nereden nereye gerçekten. Bir gecede bir camianın kaderinin 180 derece döndüğünü başka örnek hatırlamıyorum. Şimdi burada birkaç soru var sorulması gereken; Kevin Durant'ın sağlığı açısından akıbeti ne olacak? Kawhi Leonard, Toronto'da kalacak mı yoksa Los Angeles'a mı uçacak? Çünkü birkaç detay daha değiştiği an inanın bana NBA'in bu sezon sonunda iki konferans finalindeki dört takım çok alakasız olacak. Bizi bambaşka bir tablo bekleyecek.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.