Terör bahanesiyle kolektif ceza
E, ben de sormaz mıyım şimdi "Paşam, sen içişleri bakanı olarak napıyodun o sıra? Terörün dibine batmış dediğin adam bunca yıldır ortalıkta dolaşırken polisin, jandarman napıyodu? Neden yakalayıp devletin savcısına götürmediler madem terörle ilişkisini biliyordunuz? Neden iddianamesi, yargılanması, hukuken verilmiş bir hükmü yok bu kişinin? Neden hapiste değil, sokakta? Gücünüz mü yetmedi. İdare bunca mı aciz?"
Kayyım politikasının yeniden başlatılmasıyla ülke bir kere daha Kürt ve Türk bölgeleri olarak iktidar tarafından bölündü.
Güya “siyasi değil hukuk çerçevesinde idari tedbir” imiş. İç İşleri Bakanının uzun televizyon programında gazetecilerin soru(!)larını cevaplarken dile getirdiği “savunma”lardan birisi.
Suçlananlara, anayasal seçme ve seçilme hakkı gasp edilenlere kendisini anlatma hakkı tanınmazken idarenin, iktidarın hem icraatıyla konuşup hem de her an medyada görünme şansı olmasına rağmen özel program tahsis edilmesi, hayli manidar.
Ülkede kayyım politikasının tekrarlanışı öyle inandırıcılıktan uzak gerekçelerle icra ediliyor ki “halkı ikna etmek için ne kadar konuşsalar az” dedirtecek ekstra söz hakkı sunulmuş.
Gerçi İçişleri Bakanlığının icra ettiği işlem sonrası içişleri bakanına soru sorulması son derece normal ancak anormal olan görevden alınmış belediye başkanlarına ekranlar kapalıyken, partileri HDP’nin sesi devlet, meclis ve ana akım medya aracılığıyla kısılırken verilen fazladan söz hakları en hafifinden incitici. Onur kırıcı.
Üstelik insanların ciğeri yanarken, ülkenin günü ve geleceği, barış umutları karartılmışken “utanmasalar kalkıp şıkır şıkır oynayacaklar” izlenimi veren, esprilerin havalarda uçuştuğu bol gülüşmeli bir programla. Yazık oluyor bu ülkeye cümlesiyle bitirmiştim son yazımı ve evet ısrarla inatla yazık etmeye devam edildiğini, hakları gasp edilen seçmen ve seçilmişle zerre duygudaşlık geliştirmeye ihtiyaç duyulmadığı bir kere daha göze sokuldu. En az ölü bedenlerin teşhiri kadar, bir halkın haysiyetiyle oynanan programla.
Bir şey daha gördük programda ki o da aslında idarenin acziyetini itirafıydı. Kendince en haklı gerekçe olarak kullandığı bir iddia acziyet itirafı niteliğindeydi bence. Bakan, “adam terörün dibine batmış, biz önceki yönetimde (ilk kayyım zamanı) görevden almışız, şimdi gelir gelmez belediyede çalıştırmaya başlamışlar, kadro veremiyorlar tabi ama gayri resmi yetki vermişler, yönetici konumunda çalışıyor” demez mi gayet rahat.
E, ben de sormaz mıyım şimdi "Paşam, sen içişleri bakanı olarak napıyodun o sıra? Terörün dibine batmış dediğin adam bunca yıldır ortalıkta dolaşırken polisin, jandarman napıyodu?
Neden yakalayıp devletin savcısına götürmediler madem terörle ilişkisini biliyordunuz? Neden iddianamesi, yargılanması, hukuken verilmiş bir hükmü yok bu kişinin? Neden hapiste değil, sokakta?
Gücünüz mü yetmedi? İdare bunca mı aciz?"
İkinci ihtimal de acziyet değil keyfiyet olması. Keyfi yönetim bahanesi olarak cepte tutulan kartlardan birisi demektir. Gönlünüzce, halkı topyekûn cezalandırma bahaneniz demektir.
Ki bu takdirde asıl sebebin terör olmadığı, hukuk çerçevesinde alınmış bir karar olmadığı, idari tedbir değil keyfi ve siyasi tercih olduğu, tarafınızca itiraf edilmiş bulunuyor.
Terörle ilişkisinden emin olduğunuz kişinin hapiste değil yönetimde olmasının acziyetinizden mi siyasi keyfiyetinizden mi kaynaklandığı sorusuna da buyurun cevap verin bi zahmet.
Berrin Sönmez Kimdir?
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi mezunu. Aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak akademiye geçti. Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’na giriş süreci üzerine yüksek lisans tezi yazdı. Halkevi ve kültürel dönüşüm konulu doktora tezini yarıda bırakarak akademiden ayrılıp öğretmenlik yaptı. Daha sonra tekrar akademiye dönerek okutman ve öğretim görevlisi unvanlarıyla lisans ve ön lisans programlarında inkılap tarihi ve kültür tarihi dersleri verdi. 28 Şubat sürecindeki akademik tasfiye ile üniversiteden uzaklaştırıldı. Dönemin keyfi idaresi ve idareye tam bağımlı yargısı, akademik kadroları “rektörün takdir yetkisine” bırakarak tasfiyeleri gerçekleştirdiği ve hak arama yolları yargı kararıyla tıkandığı için açıktan emekli oldu. Sırasıyla Maliye Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde ortalama dört-beş yıl demir atarak çalışma hayatını tamamladı. Kadın, çocuk, insan hakları, demokrasi ve barış savunucusu, feminist-aktivist Berrin Sönmez’in çeşitli dergilerde makale ve denemeleri yayınlanmıştır.
İstifa etmek yerine cambaza baktıranlar 15 Kasım 2024
Kadın ve çocuk cinayetlerinde cezasızlık olgusunun payı 08 Kasım 2024
Kent uzlaşısına kayyım atandı 01 Kasım 2024
Meclis etki ajanlığı teklifini reddetmeli çünkü… 29 Ekim 2024 YAZARIN TÜM YAZILARI