Vegan tarifler: Humus
Bugün bildiğimiz humusa benzeyen ilk kayıtlı tarif, 13'üncü yüzyılda Kahire'de yazılmış bir yemek kitabında bulunmuş. Demir, C vitamini, protein, lif, ve B6 vitamini içeriğiyle oldukça faydalı bir gıda.
Biliyorsunuz birkaç haftadan bu yana vegan tarifler veriyorum. Bence bunların içerisinde hepsi gayet lezzetli ama ben humusu ayrı severim.
Bazı meyhanelerde tereyağı ve pastırma ile sıcak servis edilse de, normal koşullarda humus gayet güzel bir vegan tarif. Humusla ilgili size birkaç bilgi vereyim.
Humus aslında Arapça nohut demek. Bugün bildiğimiz humusa benzeyen ilk kayıtlı tarif, 13'üncü yüzyılda Kahire'de yazılmış bir yemek kitabında bulunmuş. Demir, C vitamini, protein, lif, ve B6 vitamini içeriğiyle oldukça faydalı bir gıda.
Haydi humus yapalım...
MALZEMELER
1 bardak nohut
2-3 çorba kaşığı kaşığı tahin
1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
2 diş sarımsak
1-2 çay kaşığı kimyon
1-2 çay kaşığı pul biber
1-2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Öncelikle, nohutları bir gece önceden bir tencereye su doldurup bunun içine atıyorum. En az 12 saat suda beklettiğim nohutları, önce bu suyu döküp yeni su doldurarak haşlıyorum. Nohutların iyice haşlandığını anlamak için, çatalla alıp tadına bakabilirsiniz, çatal rahatça battığında bizim için yeterince yumuşamış demektir. Kabuklarının da kendiliğinden çıkmaya başlamasını beklemek işinizi kolaylaştıracaktır.
Haşladığım nohutların suyunu süzüp, soğumaları için biraz bekliyorum. Soğuduktan sonra işin en zahmetli kısmı başlıyor... Nohutların tek tek kabuklarını soymak gerekiyor, bunu yapmayabilirsiniz ancak humusun dokusunda bir fark yaratıyor kabukları soymak, ayrıca kabukları soyduğunuzda nohutun hazmedilmesi daha kolay hale geliyor. Zor iş değil ama nohut sayısı fazla olunca biraz zaman alıyor.
Tüm nohutları soyduktan sonra işin en eğlenceli kısmına geliyor sıra... Bir mutfak robotu veya blender ile, nohutları iyice parçalanana, küçük tanecikler haline gelene kadar çektiriyorum.
Buradan sonrası çok kolay, iyice ezilmiş ve ufalmış nohutları bir kaba alıp içine tahin, zeytinyağı, limon suyu, rendelenmiş sarımsaklar, kimyon, biber ve tuzunu ekliyorum. Bir çatalla iyice karıştırıyorum. Malzeme listesini özellikle çok kesin yazmadım, çünkü humus biraz kişisel zevke göre ayarlanacak bir yiyecek, siz de arada tadına bakarak, damak tadınıza göre gerekli gördüğünüz eklemeleri yapabilirsiniz.
Keyifli bir hafta sonu dilerim.