Yanık cheesecake
Son bir iki senenin en çok övülen tatlılarından bir tanesi de yanık cheesecake. İlk olarak İspanya’nın Bask bölgesindeki gastronomi başkenti San Sebastian’da bulunan La Viña isimli cafede ortaya çıktığı için, ülkemizde birçok yerde San Sebastian cheesecake olarak anılıyor.
Son yıllarda özellikle tatlılar konusunda modaların yükselme ve ortadan kaybolmalarına çokça şahit oluyoruz. Benim takip edebildiğim kadarıyla, bu süreç bence çok da matah olmayan trileçe ile başladı, öyle ki, bizim bu satılık damaklar dediğimiz arkadaşlardan trileçe güzellemesi yapmayanı mahallede dövüyorlar izlenimi oluşmuştu bende. Sonra bir dönem lokma pornografisine tutulduk, üzerine en çok abuk sabuk katkılı sos dökülen lokma en makbul şeymiş gibi sunulurken, bu kötü yiyecekler için insanlar uzun sıralar beklemeye başladı, her mahallede garip isimli lokmacılar türedi, neyse ki geçenlerde bu lokmacıların da birer birer kapanmaya başlamaları ile bu trendi de geride bıraktık.
Son bir iki senenin en çok övülen tatlılarından bir tanesi de yanık cheesecake. İlk olarak İspanya’nın Bask bölgesindeki gastronomi başkenti San Sebastian’da bulunan La Viña isimli cafede ortaya çıktığı için, ülkemizde birçok yerde San Sebastian cheesecake olarak anılıyor (hatta Ankara’da bulunan Ali Açıkgül isimli şefimiz de bu ismi adına tescilleyerek başka yerlerde kullanımını da yasaklamış).
Yanık cheesecake aslında hazırlanış itibariyle tam bir anti-cheesecake. O kadar büyük özene gerek yok, su içerisinde pişirme yok, çatlaması korkusu yok, bilakis çatlaması makbul, taban için uğraşmak da yok, malzemeleri bir mikserle iyice karıştırıp, yüksek sıcaklıkta üstü iyice yanıp çatlayana kadar pişiriyorsunuz, o kadar. Lezzeti de inanılmaz iyi oluyor. Yapması da gerçekten çok kolay.
O zaman buyrun hep beraber yanık cheesecake yapalım:
MALZEMELER
-1 kg beyaz krem peynir (labne değil, beyaz krem peynir)
-300 ml. dolusu toz şeker
-2x200 ml. krema
-6 yumurta
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı vanilya özütü
-3 dolu çorba kaşığı un
Malzemeler içerisinde zor bulunan tek malzeme vanilya özütü, ithal malzeme satan dükkanlarda vanilla extract diye de bulunabiliyor ancak o biraz pahalı, ben memleketin çeşitli alışveriş sitelerinde yerli üretilen bir marka buldum ve gayet başarılı, ancak hassasiyeti olanları uyarayım, vanilya özütünde alkol bulunuyor, çok eser miktarda da olsa kullanmayı uygun bulmayanlar onun yerine vanilya çubuğu alıp içindeki tohumları kullanabilir, ya da hiç kullanmasanız da olur.
Gerisi oldukça basit. Önce kelepçeli bir tart kabının içini tereyağı ile iyice yağlayın. İki parça pişirme kağıdını, kalıbın dibini ve kenarlarını iyice kaplayacak ve kenarlardan en az 4-5 cm yukarıya doğru yükselecek şekilde, tabanı olabildiğince düz, kenarlarda da çok abartılı olmayan kat yerleri yaparak kalıba iyice yapıştırın. Burası tarifin en zor bölümüydü, gerisi son derece basit. Bu aşamada fırınınızı da 200 dereceye ısıtın.
Bir mikser yardımıyla önce peynir ve şekeri iki üç dakika yumuşak bir hale gelene kadar çırpın. Peyniri parmaklarınızın arasına aldığınızda şeker tanelerini hissetmediğiniz ana kadar, iyice erimesini sağlamak gerek. Sonrasında yumurtaları tek tek, her biri karışıma iyice karıştıktan sonra bir diğerini ekleyin. Tüm yumurtalar iyice karışınca kremayı da ekleyin ve iyice karıştırın.
Bu arada gerekirse karıştırma kabının kenarına yapışan malzemeleri de bir kaşık veya spatula yardımıyla oyuna dahil etmeyi ihmal etmeyin.
Krema da iyice karıştığında tuz ve vanilya özütünü karışıma katıp karıştırın, son olarak unu, mutlaka ince bir tel süzgeç veya elek ile eleyerek karışıma ekleyin ve o da iyice karışınca, biraz önce kağıt kapladığınız kalıbın içerisine doldurun.
Fırında 200 derecede bu cheesecake yaklaşık bir saat içerisinde pişecek, kabaracak, üstü yanacak ve çatlayacak, tam istediğimiz kıvama gelecek. Fırından çıkarıp hafifçe salladığınız vakit hafifçe jöle kıvamında sağa sola gider halde olmasını istiyoruz.
Bu kabarık cheesecake, fırından çıktıktan sonra yarım saatte kendi içerisine doğru çökecek, sonra ise önce oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyip, daha sonra kalıp ve kağıtlardan dikkatle çıkarıp buzdolabında soğutmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle soğuma uzun sürdüğü için, bir gün önceden de yapabilirsiniz.
Bu nefis bir cheesecake, hem son derece hafif lezzetli, hem içine koyduğunuz malzemeler itibariyle sevdiklerinize içiniz rahat bir şekilde yedirebileceğiniz müthiş bir lezzet.
Keyifle geçireceğiniz bir hafta diliyorum.