YAZARLAR

Önce hayal edebilmelisin: LeBron James

LeBron James gerçek bir sporcu. 35 yaşında, fiziğine baktığınızda kolayca görebiliyorsunuz ki gerçekten bu seviyede olmak, bu seviyede kalabilmek için çok çabalıyor ve emek veriyor. Halbuki 2003 yılında 18 yaşında NBA'e ilk geldiği günü hatırlıyorum. Genç bir delikanlı iken kimin aklına gelirdi bugün bunları konuşacağımız?

NBA tarihinde birçok oyuncu binlerce sayı atabilir. Halbuki şu anda dünyanın bir yerlerinde yatak odasında uzanmış, duvarlarındaki posterlere bakarak NBA'de sadece bir sayı bile atmanın hayalini kuran milyonlarca çocuk vardır. Benim inandığım bir şey vardır bu hayatta; “Önce hayal edebilmelisin...” O hayal eden çocuklardan biri geçtiğimiz günlerde attığı bir üçlük basketiyle NBA kariyerinde 33 bin sayı barajını geçti ve NBA tarihinde 33 bin sayı barajını geçebilen dördüncü oyuncu oldu. Onun adı LeBron James.

Az evvel araya bıraktığım satırı biraz açmak istiyorum. Evet, kesinlikle önce hayal edebilmelisin. Güzel bir yemek mi yapabilmek istiyorsun? Önce güzel bir yemek yapabilmeyi hayal edebilmelisin. Havada asılı kalıp bir rövaşata golü mü atmak istiyorsun? Önce havada asılı kalıp bir rövaşata golü atabilmeyi hayal edebilmelisin. Hayalini kuramadığın hiçbir şeyi yapamazsın bu hayatta. Bunu en iyi bilenlerdenim, emin olabilirsiniz. Bu yazıyı okuyabildiğinize göre...

William Shakespeare'in meşhur bir satırı vardır; “Önce hayaller ölür, sonra insanlar.” Doğruluğu konusunda altına imzamı atabilirim. Hayaller, aslında hedeflerin belki de haritalarıdır ya da kullanma kılavuzları. Martin Luther King Jr. bile konuşmasına şöyle başlamamış mıydı? “Bir hayalim var...”

LeBron James, NBA'deki 17'nci sezonunu oynuyor. Bu çok ciddi ve uzun bir kariyer. Fiziki özelliklerine bakılacak olursa sanırım üç veya dört sezon daha oynayacak gibi. Geçtiğimiz gece New Orleans Pelicans potasına bıraktığı 29 sayıyla NBA kariyerinde toplamda 33 bin 8 sayı atmış oldu. Listede şimdilik dördüncü sırada ama bu sezonu tamamlamadan önce muhtemelen onu üçüncü sırada göreceğiz. Listeye bir göz atalım isterseniz. Bu liste NBA kariyerinde en çok sayı atan oyuncular listesi.

1) Kareem Abdul-Jabbar (1969-89) – 38 bin 387

2) Karl Malone (1985-2004) – 36 bin 928

3) Kobe Bryant (1996-2016) – 33 bin 643

4) LeBron James (2003-devam ediyor) – 33 bin 8

5) Michael Jordan (1984-93, 1995-98, 2001-03) – 32 bin 392

6) Dirk Nowitzki (1998-2019) – 31 bin 560

7) Wilt Chamerlain (1959-73) – 31 bin 419

Şimdi bu listeyi yazdık böyle ama doğru da okumakta fayda var. Kareem Abdul-Jabbar, kariyeri boyunca düşüş yaşamadı ve istikrarlı kariyerinden ötürü bu sayılara ulaşmış olması gayet normal ve haklı. Karl Malone da aynı şekilde. Kariyeri boyunca hiç sakatlanmayan Malone, son sezonunda sakatlandı. Bence son sezonunda sakatlanmasaydı birkaç sezon daha oynayabilirdi ve belki de onu listenin zirvesinde görecektik. Kobe Bryant da esasında bu listede zirveye tırmanabilirdi. Ama aşil tendonunun kopması ve kariyerinin son yıllarında birkaç hayati sakatlık daha geçirmiş olması, onun 2-3 sezon kaçırmasına neden oldu. Rakamsal olarak hesap edersek Kobe Bryant gibi bir sayı makinesini bu listenin zirvesinde görmemiz hiç de sürpriz olmayacaktı. Michael Jordan'a gelince... Hepinizin malumu iki kere basketbolu bırakıp geri geldi. Basketbolu bırakmasaydı bence ezici bir farkla bu listenin zirvesinde olacaktı ve ezici sayılara ulaştığı şampiyonluk yüzüklerine de daha da fazlasını ekleyecekti. Yani uzun lafın kısası bu listede en üst sıralarda yer alan bu isimler tesadüfen buralarda değiller. Sadece kendi aralarındaki sıralamalar değişecekti eğer her şey yolunda gitseydi.

LeBron James'e gelince... Gerçekten müthiş bir kariyer. Müthiş bir insan. Gerçek bir sporcu. 35 yaşında, fiziğine baktığınızda kolayca görebiliyorsunuz ki gerçekten bu seviyede olmak için, bu seviyede kalabilmek için çok çabalıyor ve emek veriyor. Halbuki 2003 yılında 18 yaşında NBA'e ilk geldiği günü hatırlıyorum. Genç bir delikanlı iken kimin aklına gelirdi bugün bunları konuşacağımız? Tamam, beklentiler fazlaydı ve gelir gelmez karşılamaya da başlamıştı bu beklentileri. Belki tüm sürece şahit olmak insanı hayran bırakıyor ve gururlandırıyor. Ben Kobe Bryant'ın 1996'da, Shaquille O'neal'ın 1992'de çıktığı ilk maçları hatırlıyorum. Daha dün gibi.

LeBron James'i bu istatistik inanın bizi ilgilendirdiği kadar ilgilendirmiyordur. Neden derseniz çünkü yarışta şu an o. İddiası olmayan bir takımda istatistik kovalamıyor. Hatta daha az top kullanıyor yeri geldiğinde ve özveride bulunuyor. Çünkü en çok sayı atan oyuncular arasında yer almak güzel bir şey olsa da, hepsinin gölgede kalacağı bir gerçektir. NBA'de tek bir gerçek vardır: Şampiyonluklar.

Söz konusu şampiyonluktur ve gerisi teferruattır.

Los Angeles Lakers'ı şu anda ligin zirvesine taşımış durumda. Geçen sezon playoff'lara dahi kalamadılar. Tabii burada LeBron'un sakatlığı da önemliydi. Bu sezon da Anthony Davis gibi bir canavarı ve birkaç parçayı da ekleyince Lakers şu anda doludizgin gidiyor. Lakers şampiyon olur mu göreceğiz. Bence Lakers, şampiyonluğun en önemli iki adayından biridir şu anda zaten.

LeBron James, dokuz kez NBA Finali oynadı. Sadece üç şampiyonluğu var. Michael Jordan'ın altıda altı Kobe Bryant'ın ise yedide beş. LeBron James'in bu rakamları yakalaması çok zor görünüyor. Belki Kobe'yi yakalayabilir şampiyonluk sayısında ama Michael Jordan'ın altıda altı istatistiğini yakalamak pek mümkün değil. Salt şampiyonluk sayısında bile altıyı bulması çok zor görünüyor. Ama olabilir mi, olabilir. Kime göre, neye göre diye sorarsanız tabii ki ona göre. Neden derseniz? Çünkü o hayal ediyor.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.