YAZARLAR

Evde ızgara balık

Bazen insan şöyle güzelce pişmiş ama içi pek kurumamış bir ızgara balık istiyor. Mümkünse derisi de çıtır çıtır olmalı ki keyfi katlasın. Bu, levrek ve çipura gibi her zaman bulunan balıklarla da yapılabilir, onun dışında etli her tür balıkla, somon, kaya levreği, hatta denk gelirseniz kılıç balığı ile de nefis olur.

Evde balık yapmayı bazısı sevmez. Evi kokutur, bulaşığı zordur, iyi yapmak hassas iştir, çok pişerse kayış gibi olur. Kısmen de olsa doğru, özellikle tava balık yapıyorsanız apartmanda bile koku yayılır, fırında yapsanız kocaman tepsi yıkaması uzun iş, hele pişirmeyi ayarlamak başka dert.

Bütün bu sorunlara karşı, evde yapabileceğiniz en lezzetli balığı size geçenlerde anlatmıştım. Bu tarifi ben hâlâ çok seviyorum ve daha denemediyseniz hiç zaman kaybetmeden denemenizi öneriyorum. Ama tek yöntem de bu değil elbette.

Bazen de insan şöyle güzelce pişmiş ama içi pek kurumamış bir ızgara balık istiyor. Mümkünse derisi de çıtır çıtır olmalı ki keyfi katlasın. Bu, levrek ve çipura gibi her zaman bulunan balıklarla da yapılabilir, onun dışında etli her tür balıkla, somon, kaya levreği, hatta denk gelirseniz kılıç balığı ile de nefis olur. Ancak tek bir şey çok önemli, balıkların fileto olarak alınması, ve derilerinin de üzerinde olması. Ben genellikle pişirmesi ve çocuk için ayıklaması kolay olsun diye balıkları kemiksiz fileto almayı tercih ediyorum, bu tarif için çok uygun oluyor.

Burada sadece çok basit bir teknik detay var, o da normalde pek çok yemekte tam tersini yaptığımız bir şey, balığı tavaya daha tava soğukken koyuyoruz ki sıcak yüzeyle temas sonrası balık aniden kıvrılmasın.

MALZEMELER

-Kemiksiz derili balık filetosu

-1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sade yağ

-1 dal taze kekik

-1 diş sarımsak

-Tuz, taze çekilmiş karabiber

Balık filetolarını pişirmeye başlamadan en az 20 dakika önce buzdolabından çıkarın. Bir kağıt havlu ile derilerini iyice silin. Her iki tarafına tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin.

Tavanızın üzerine yağı ekleyin, sadeyağ kullanıyorsanız (ki mümkünse tavsiye ediyorum) hafifçe erimeye başlayana kadar kısık ateşte 30 saniye ısıtın, balık filetolarınızı derili yüzü tavaya gelecek şekilde yerleştirin.

Tavanın altını orta ateşe getirin, kekik ve sarımsağı ekleyin. Bir çorba kaşığı ile ara sıra tavayı bir kenara doğru eğip, yağı alıp balığın etli kısmına doğru koyun. Bunu sık sık tekrar ederseniz balığınızın lezzetini katlarsınız.

Balığın kenarından baktığınızda alttan yukarı doğru renginin matlaştığını görebilirsiniz, bu pişmeyi işaret eder, siz de yukarıdan sıcak yağı ekleyerek balığınızın üst tarafının pişmesine yardımcı olabilirsiniz. Balığın kalınlığına göre pişme süresi değişir, kalın bir fileto kullanıyorsanız bu matlaşan kısım balığın kalınlığının yüzde 70’ine gelene kadar bekleyin, eğer bütün bir çipura ya da levrek filetosu kullanıyorsanız, zaten 5-6 dakika içerisinde tamamen pişmiş olacaktır. Bir balık spatulası ile (çok ince olmalı, yoksa balığın derisini bozarsınız) çok dikkatli şekilde ters çevirin, kalın bir fileto kullanıyorsanız 1-2 dakika kadar, ince bir fileto ise 30 saniye kadar etli tarafın da hafifçe kızarmasını sağlayın.

Balığınız hazır, hem çok lezzetli, hem de yapması oldukça kolay bir yöntem. Mutlaka deneyin derim.

Keyifli ve sağlıklı bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.