Yazılı, sesli, aylık dergi: Umudun Kadınları
Farklı illerden bir araya gelen kadınlar yazılı ve sesli olarak aylık yayımladıkları 'Umudun Kadınları Dergisi'nde, kadın hakları, sorunları ve çözümlerini ele alıyor.
İZMİR - Çoğunluğunu engelli bireylerin bir araya gelerek oluşturduğu “Umudun Kadınları” dergisinin dördüncü sayısı yayımlandı. Görme engelliler dergiye sesli yayımlanan videolarla, podcastlerle, işitme engelliler de internet sitesindeki yazılı formatla ulaşabiliyor.
Kadın sorunlarına yönelik farkındalık yaratmak için bir araya gelen, psikolog, öğretmen, sosyal hizmet uzmanı ve iletişim sektöründen 7 kadının çıkardığı derginin yayın kurulu üyeleri Aynur Yurtseven, Ece Okşar, Emine Kamçı, Emine Ortakaya, Selvet Bayraktar Tokat, Sultan Çamur Karataş ve Şule Sepin İçli’den oluşuyor. Ece Okşar, Sultan Çamur Karataş ve Zeynep Kılıç ise dergide yer alan yazıları seslendiriyor.
Sadece engelli kadınların değil tüm kadınların sorunlarına çözüm aramayı amaçlayan ‘Umudun Kadınları Yazılı ve Sesli Aylık Dergi’ sinin yayın kurulu adına Sultan Çamur Karataş ile konuştuk.
'HERKES İÇİN ERİŞLEBİLİR OLSUN İSTEDİK'
Dört görme engelli, bir ortopedik engelli, iki engelsiz kadın olarak bu dergiyi hazırladıklarını söyleyen Karataş, yayın kurulunun engeli hem bizzat yaşayan hem de engellilerin hak mücadelesinde yer alan gönüllü kadınlardan oluştuğunu belirtti. Dergiyi aylık olarak internetten paylaştıklarını ifade eden Karataş, “Hem yazılı hem sesli dergi olarak hazırlıyoruz ki; okumak isteyen engelli arkadaşlarımız bir engelle karşılaşmadan okuyabilsin. Herkes için erişilebilir olsun” dedi. Karataş derginin hazırlanma sürecini ise şöyle anlattı:
“Biz bir grup kadın bir araya geldik. Düşüncelerimizi, duygularımızı, dertlerimizi, sevinçlerimizi, kaygılarımızı, umutlarımızı paylaştık. Gördük ki; paylaşmak istediğimiz ne çok şeyimiz var ve paylaştıkça zenginleşiyoruz, her şeyin daha iyiye gideceğine ilişkin umudumuz artıyor. Bu paylaşımı başka insanlarla da yapsak, birbirimize umut aşılasak ne güzel olur diye düşündük. Bu düşüncemizi gerçekleştirmek için bir dergi çıkarmayı istedik. Bu paylaşımı okuyucularımızla yapmak, birbirimize umut aşılamak bizi mutlu ediyor.”
‘ERKEKLER KADIN HAKLARI TEMALI YAZILAR YAZABİLSİN’
Dergiyi ilkeleri çerçevesinde hazırladıklarını da sözlerine ekleyen Karataş, şöyle devam etti:
“Hak savunucusu olan; insan, hayvan, bitki, doğa, hava, su, toprak, dünya, evren kısaca tüm varlıkların korunmasını temel alan, ayrımcılığa karşı çıkan, eşitliğe inanan, adalete inanan, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmak için mücadele eden ve bu ilkelerin gerçekleşebileceği umudunu taşıyan öncelikle kadınlar yazı yazabilsin, görüşlerini paylaşabilsin. Erkekler kadın hakları temalı yazılar yazabilsin. Sesini duyuramadığını düşünen arkadaşlarımız seslerini duyurabilsin istiyoruz. Dergimizin her bir yazısı, her bir röportajı, şarkısı, şiiri bize umut olsun. Paylaştıkça çoğalalım, güçlenelim fikriyle hareket ediyoruz.
Dergide, Kurtlar Sofrası köşemizde kadınların politik yaşamıyla ilgili yazıyoruz. Arı Kovanı köşemizde başarılı, aktif ve mücadeleci kadınları konuk ediyoruz. Rol Modellerimiz köşemizde de girişimci kadınları konuk ediyoruz. Sanatın Kadın Sesleri köşemizde kadınlarla ilgili sanat haberleri, Kadının Güncesi köşemizde de ülkemizden, dünyadan, engelli kadınlardan haberler derleniyor. Ayrıca çeşitli başlıklarda özgün yazılarımız, kadınların yazdığı öyküler, şiirler ve umut şarkıları var.”
‘GERİ BİLDİRİMLER DERGİMİZİN GELİŞMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’
Yapmak istediklerini en iyi ifade eden sözcüğün “umut” olduğunu düşünerek derginin adının “umudun kadınları” olmasına karar verdiklerini dile getiren Karataş, dergide çokça kadın hakları ve engelli kadın haklarına ilişkin içerikler yer aldığını ve yanı sıra bütün hak alanlarının da ilgi alanlarında olduğunu belirtti. Dergide yer alan bölümlerden bazılarını her sayıda yer alacak biçimde, bazılarını ise iki sayıda bir yer alacak biçimde planladıklarını söyleyen Karataş, son olarak şunları söyledi:
“Dergiye başlarken yazarlarıyla okurlarıyla birlikte uzun soluklu bir çalışma içinde olmayı planladık. Çünkü engelli kadınların dünyalarının yer aldığı, kendilerini ifade edebilecekleri bir dergi hazırlamak bir eksiği gideriyor. Şimdiye kadar 4 sayı çıkardık. İlk sayıdan başlayarak dergimize olumlu geri bildirimler geldi. Daha şimdiden bize katılan yeni yazarlarımız oldu. Okuyucularımızın önerdiği konularda yeni köşeler ekledik. Geri bildirimler dergimizin gelişmesi için çok önemli. Birlikte değişmeyi, gelişmeyi ve çoğalmayı umuyoruz. Okuyucularımızla iletişimi sürdürmek bizi çok mutlu ediyor.”
Dergiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
Web sitesi: www.umudunkadinlari.com
E-posta: [email protected]
Youtube Kanalı: Umudun Kadınları
Twitter: Umudun Kadınları
Facebook hesabı: Umudun Kadınları
Facebook sayfası: Umudun Kadınları Dergi
Podcast Umutcast: https://umudunkadinlari.pinecast.co