Yelkenlide bir ay: Hem karaya varmak hem de yolculuk bitmesin istedim
Ghislain Vidal-Giraud, yelkenli ile ABD’ye doğru yola çıktı. Günlerce kara parçası görmeden yol aldıklarını anlatan Giraud, bu yolculukta, deniz, doğa ve hayat ile ilgili çok şey öğrendiğini söyledi.
DUVAR - Ghislain Vidal-Giraud, 10 Eylül 2022 günü, İstanbul’dan Sofya’ya gitmek üzere trene bindi. 29 yaşındaki Vidal-Giraud’un amacı, Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşmaktı. Ancak o, İstanbul’dan bir uçağa atlayıp gitmek yerine yelkenli ile bunu yapmaya karar verdi. Bu tercihinde Vidal-Giraud’un, iklim değişikliğine karşı karbon ayak izini en aza indirmek istemesi etkili oldu.
Aylarca yolculuk edebileceği bir yelkenli aradı ve nihayet bunu, Fransa’da buldu. 1 Aralık’ta dört kişilik bir ekiple yola çıktı. İki yıl boyunca İstanbul’da yaşayan, inat edip Türkçe öğrenen, İstanbul’da tanıştığı sevgilisi ile ABD’ye taşınma kararı alan Vidal-Giraud’dan yolda yaşadıklarını ve onu bu yolculuğa iten sebepleri anlatmasını istedik.
Türkiye ile bağının yıllar önce kurulduğunu anlatıyor Vidal-Giraud. 2017 yılında Fransa’dan İstanbul’a Erasmus öğrencisi olarak geldiğini ve bu süreçte şehri ve insanları çok sevdiğini belirtiyor. Mezun olduktan sonra da Türkiye’ye seyahat ettiğini söyleyen Vidal-Giraud, İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde bir iş fırsatı karşısına çıkınca çok düşünmeden başvurmuş. Kabul edilmesiyle soluğu İstanbul’da alan Vidal-Giraud’un görevi iki yıl sonra sona ermiş.
Türkiye’den ayrılmasında sevgilisinin ABD’den yüksek lisansa kabul edilmesinin ve tam da bu dönemde merkezdeki görevinin sona ermesinin etkili olduğunu anlatıyor: “2022 yılının haziran ayında görevim sona erdi. Burada tanıştığım sevgilim, ABD’deki bir üniversiteye kabul edildi. Önce biraz tereddüt ettim ama New York'u görmek, orada yaşamaya çalışmak çok heyecan verici geldi ve onu takip etmeye karar verdim.”
Vidal-Giraud, ABD’ye neden yelkenli ile gitme kararı aldığı sorusuna ‘iklim değişikliği’ yanıtını veriyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin insanlığın en büyük ve en acil tehditlerinden biri olduğuna dikkat çekerek karbon ayak izini en aza indirecek bir yöntemi tercih ettiğini söylüyor.
Konuyla ilgili araştırma da yapan Vidal-Giraud, İstanbul’dan New York’a giden uçakta yer alan tek bir yolcunun 2,6 ton karbon salımına sebep olduğunu belirterek buna karşılık, otobüs, tren ya da deniz yolunun daha iyi bir seçenek olduğunu ifade ediyor.