Yemek ve Kültür dergisinin sonbahar sayısı raflarda
Yemek ve Kültür dergisinin 61. sayısı raflarda yerini aldı. Yeni sayı İmam Cici’nin “Ekmek Arası Hazan” çizimiyle açılıyor.
DUVAR - Yemek ve Kültür dergisinin 61. sonbahar sayısı yayımlandı. İmam Cici’nin “Ekmek Arası Hazan” çizimiyle açılan derginin bu sayısında Enis Batur, Renzo Tosi’nin Grek ve Latin Özdeyişleri Sözlüğü’nden seçtiği besinle ilgili deyişlere yer verirken Gökhan Akçura Arşivden Lezzetler kısmında 1933 yılından gelen bir bağ âlemi röportajını sunuyor.
Murathan Mungan’ın önümüzdeki aylarda Metis Kitap tarafından yayımlanacak 'Devam Ağacı' adlı kitabında yer alan “Mutfaktaki Tarih” yazısı ise Yemek ve Kültür'ün yeni sayısında yer alıyor.
1930'DA ÖZEN PASTANESİ
Özge Samancı, seyahatnamelere göre 19. yüzyılda Balkan Yarımadası’nda yemek kültürünü kaleme alırken Houchang E. Chehabi İran’da havyarın nasıl helal hâle geldiğini anlattı. Necati Tonga, Ankara tarihine damga vurmuş yeme-içme mekânlarından Özen Pastanesi’ni 1930’lu yıllara geri dönerek yazdı.
Mustafa Koç, Revnakoğlu notlarında tekke mutfağının ikinci bölümünde, tekkelerde sunulan yemeklerden yemek yeme usulüne dek tekke sofralarının inceliklerine değinirken Christian Bromberger, Gilan (Kuzey İran) mutfağının özgünlüğünü anlatıyor.
UNUTULMUŞ HALK YEMEKLERİNDEN YEDİ YEMEK TARİFİ
Her sayıda olduğu gibi, Musa Dağdeviren’in unutulmuş halk yemeklerinden yedi yemek tarifi de sonbahar sayısında yer alıyor. Muna Yüceol Özezen ise 'Evde Aşçı Kadın yahud Mükemmel Yemek Kitabı’nın tanıtımını ve kitapta yer alan yemekleri sunuyor.
61. sayıda, geçtiğimiz ay kapanan Zencefil’in sahibi Ferda Erdinç ile Pelin Özer’in yaptığı söyleşinin yanı sıra Süleyman Bulut’un “Bilmece Mutfağı” ve “Çimdik” köşeleri, Zeliha Özkan’ın “Yabancıların Nezaketi”ni yazdığı sinema sayfaları, Alp Türkmenoğlu’nun Sebzelerin Efsanevi Tarihi kitabını tanıttığı yazısı ve D harfiyle devam eden, yemek kültürüyle ilgili sözcüklere yer verilen Derleme Sözlüğü yer alıyor.