Yeni Akit’in ‘kaos peşindeler’ dediği HAYKURDER tehdit ediliyor

TBMM’ye gelmesi beklenen Hayvan Hakları Yasası’nın, bazı maddelerini eleştiren HAYKURDER, Yeni Akit Gazetesi tarafından hedef gösterildi. Dernek, tehdit mesajları aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Önümüzdeki günlerde Meclis’e getirilmesi beklenen Hayvan Hakları Yasa Tasarısı’nın taslağında, bazı maddelerin tehlikelerine dikkat çeken Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği, (HAYKURDER) Yeni Akit Gazetesi tarafından hedef gösterildi.

Yeni Akit’in haberlerinde ‘sözde hayvan severler kaos peşinde’, ‘hükümeti tehdit ediyorlar’ ifadeleriyle hedef gösterdiği derneğe tehdit mesajları yağdı.

PAÇALI: BİZ KİMSEYİ TEHDİT ETMEDİK, UYARI YAPTIK

HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı ile tehdit edilmelerini ve Hayvan Hakları Yasa Tasarısı’nda itiraz ettikleri noktaları konuştuk. Bir süredir Hayvan Hakları Yasası için hükümetle diyalog halinde olduklarını söyleyen Paçalı, aşılanan hayvanların bulundukları yere bırakılmasını öngören 6. maddenin kırmızı çizgileri olduğunu söyleyerek, hayvan severlerin tasarıda itiraz ettikleri yerleri şöyle anlattı:

Erman Paçalı

“6. maddenin her zaman kırmızı çizgimiz olduğunu dile getirdik. Aşılanan hayvan bulunduğu yere bırakılmalı. ‘Cami, okul, park gibi yerlere bırakılmasın’ diyorlar yani şehir dışı oluyor. Biz buna tepki gösterince nereye bırakacağına belediye ve muhtarlıklar karar versin dediler. Belediye de muhtarlık da şehir dışına bırakacak. Bunu asla kabul etmeyiz. Biz sosyal medyada bunun uyarısını yaptık. Ne hükümeti ne de başka bir mecrayı tehdit ettik. Hükümetle yasa üzerinden diyalog kanalımız zaten açık, niye tehdit edelim.”

AYSUN KORKAR’IN ÇENESİ KIRILDI

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç’ın yaptığı “Yeni yasayla birlikte sokak hayvanlarının nerede ve ne şekilde besleneceğini belediyelerle birlikte muhtarlıklar belirleyecek. Hayvan severler öyle her canının istediği yerde sokak hayvanlarını besleyemeyecek. Aynı zamanda evcil hayvan besleme sınırlaması getirilecek” söyleminden birkaç saat sonra Eskişehir’de Aysun Korkar’ın besleme yaparken saldırıya uğradığını vurgulayan Erman Paçalı,

Aysun Korkar

“Kılıç bu açıklamayı yapıktan dört saat sonra, kendi bölgesinde besleme yapan Aysun Korkar arkadaşımız Eskişehir’de saldırıya uğradı. Ağır yaralandı, çenesi kırıldı, ameliyat edildi. Biz yasa için uyarı yaptık sonra birden sosyal medyada hastag açıldı, Akit bizi hedef gösterdi” diye konuştu.  

‘HAYVANIN MEVCUT HAKKI DA ELİNDEN ALINIYOR’

Yasa tasarısında iyi bir şeyler getirilmiş gibi gösterildiğini fakat özünde hayvanın mevcut hakkının da elinden alınarak, cezasızlık yasasının getirildiğini vurgulayan Paçalı şunları söyledi: "Sokak hayvanlarını koruyan mevcut Hayvanları Koruma Kanunu’nun en temel maddesi olan 6. maddesi değiştirilmek isteniyor. Yine hayvana tecavüz, şiddet uygulayanlara 6 aydan 4 yıla kadar ceza getirilecek deniliyor. 2 yıla kadar verilen cezalarda yatar çıkmıyor ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması yapılıyor. Yani cezasızlık yasası diyebiliriz. Bu tür sorunlarla bu tasarıyı kabul edemeyiz. Görüşmelerde de söyledik bunu.”

‘62 KİŞİ HAKKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Paçalı, Yeni Akit Gazetesi'nin yanı sıra TurkishDailyNews, Türkiye Gazetesi hakkında da hukuki yollara başvuracaklarını belirterek

“Bu yayınların haberlerinin altında yahut bu haberler özelinde çeşitli mecralarda hakaret eden veya tehdit eden kişiler ile sosyal medyada yaşam hakkı savunucuları ve STK'lere "azgın azınlık, itperest, köpektapar" gibi söylemlerde bulunan toplam 62 kişi hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

‘BAKANLIK, HAYVAN HAKLARI YASASI’NI İŞ YÜKÜ OLARAK GÖRÜYOR’

Gazeteci Metin Cihan’ın 26 Ekim 2020 tarihinde, o dönemlerde de tartışılan Hayvan Hakları Yasası’nın neden çıkmadığına dair sosyal medya hesabında yaptığı paylaşım dikkat çekici. Cihan’ın, Hayvan Hakları Yasası’nın Adalet Bakanlığı, yunusparklar, avcılar, hayvan dövüştürenler hatta belediyeler tarafından çıkmasının istenmediğini söylediği paylaşım şöyle: “Maalesef Adalet Bakanlığı da hayvan hakları yasasını istemiyor. Engellemeye çalışıyor. Hayvana yönelik eziyet ve tecavüzün Türkiye'de yaygın olduğunu, bu yüzden para cezasının yeterliliğini savunuyor. Hayvan hakları yasasını adliyelere ve cezaevlerine iş yükü olarak görüyor. Yunuspark sahipleri istemiyor. Güçlü bir lobileri var. Rantı belediyeler ve siyasilerle paylaşıyorlar. Avcılık dernekleri istemiyor. ‘Evet spor olsun diye hayvan öldürüyoruz ama biz 2 milyon avcı olarak Türkiye'nin üçüncü büyük silahlı milis gücüyüz’ diyorlar. Genel olarak belediyeler de hayvan hakları yasasına karşı çıkıyor. Çünkü hayvanın ‘mal’ değil ‘can’ olarak kabul edilmesi belediyelerin çözümsüz ve acımasız uygulamalarını ‘suç’ kapsamına alıyor. Petshop sahipleri de hayvan hakları yasasını istemiyor. Zincir mağazalarla canlı hayvan satışından büyük bir rant elde ediyorlar. Horoz, köpek, deve gibi hayvan dövüştürenler var. Dernek adı altında yasa dışı dövüş ringleri kuruyorlar. Bahis piyasası dönüyor. ‘2 milyon oyumuz var’ diyorlar. ‘Yasa çıkarsa AK Parti'ye oy vermeyiz’ diye hükümeti tehdit ediyorlar.”