Yeni bir geleceğe işaret: Bilim, farelerin ömrünü uzattı
Bilim insanları, insanlar ve farelerde bulunan KLF1 genini değiştirerek, farelerin yüzde 20 daha uzun yaşamasını sağladı. Bu araştırma, gelecekte insan ömrünün uzamasına dair bir umut vadediyor.
DUVAR - Tayvan'daki Taipei Tıp Üniversitesi'nden araştırma ekibi fareler üzerinde bir deney gerçekleştirdi. Deneyde farelerin genleri değiştirildi ve bu değişim farelerin ömrü ve sağlığı üzerinde iyi sonuçlar verdi.
Habertürk'te yer alan habere göre, ekip, genetik modifikasyon yoluyla farelerin hücrelerini gençleştirerek, hafızalarının ve kalplerinin yaşa bağlı bozulmasını etkili bir şekilde geciktirdi.
Üniversiteden araştırmacı Che-Kun James Shen, sonuçlar karşısında şaşkınlığını dile getirerek, "Bu büyük bir sürprizdi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz yan etkiye rastlamadık" dedi. "Bu, keşfin çok önemli bir yönü çünkü genetik değişikliğin güvenli olduğunu ve insanlarda olumsuz sonuçlara yol açmadan kullanılabileceğini düşündürüyor."
Bulguları daha fazla araştırmak için Academia Sinica'daki araştırmacılar, genetiği değiştirilmemiş farelere, genetiği değiştirilmiş farelerden kan enjekte etti. Sonuçlar dikkat çekiciydi.
Değiştirilmiş proteini alan fareler, normal farelere kıyasla ortalama beş ay daha uzun yaşadılar; bu da yaklaşık yüzde 20'lik bir artış demek.