YENİ ÇIKAN KİTAPLAR

Matematik Sembollerinin Kısa Tarihi Matematik üzerine popüler çalışmalarıyla tanınan yazar Joseph Mazur kitabında matematiksel notasyon sistemimizin gelişiminin ardındaki hikâyeyi anlatıyor. Sembollerin ilk kez nasıl kullanıldığını, zaman içinde sembollerin nasıl değişim geçirdiğini ve yazılı matematiğin sembol öncesi ve sonrası dönemde nasıl uygulandığını ayrıntılarıyla açıklıyor. JOSEPH MAZUR / İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI / 376
Dostlar Arasında Amos Oz, Dostlar Arasında ile yazmaya başladığı yer ve zamana dönüyor. 1950'lerde Kibutz Yekhat'ta yaşanan birbirine bağlı sekiz hikâyede, 20. yüzyılın en büyük toplu rüyalarından birinin gölgesinde kişisel dertleriyle boğuşan idealist kadın ve erkekleri anlatıyor. AMOS OZ / DOĞAN KİTAP / 144 Sf.
Müzikten Söze Müzikten Söze yalnızca müzikle uğraşanların değil, entelektüel olarak meraklı, yeniliklere açık, estetiğe duyarlı ve farklı müzik türlerindeki yaratılarla tanışmak ve yaratıcılarının gizli dünyasını keşfetmek isteyen herkesin ilgisini çekecek bir kitap. MELİHA DOĞUDUYAL / BAĞLAM YAYINLARI / 208 Sf.
Börklüce Kitapta, deneyimli bir tarih araştırmacısının özenli çalışmasıyla, “asli kaynaklardan (örneğin öldürülmesi öncesinde Börklüce ile konuşabilmiş olan Rum tarihçi Doukas’ın anlattıklarından) çıkardığı bilgiler aktarılıyor ve kitap sonuna ekli “meraklısı için notlar” bölümünde bu kaynaklar üzerine de bilgi sunuyor. BİLGE UMAR / EVRENSEL BASIM / 228 Sf.
Ruhlar Kütüphanesi Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları ile başlayan ve Gölge Şehir ile devam eden macera, Ruhlar Kütüphanesi'yle son buluyor. Öykü, on altı yaşındaki Jacob'ın yeni bir özel güç keşfedip, tuhaf yoldaşlarını sıkı korunan bir kaleden kurtarmak için tarihin içine dalmasıyla başlıyor. RANSOM RIGGS / İTHAKİ YAYINLARI / 504 Sf.
Düşünüyorum da Müthiş Bir Şey Erdal Öz, bazı yazılarını, kimi söyleşilerinden yola çıkarak yazı haline getirdiği metinleri gözden geçirmiş, bilgisayarına kaydetmişti. Dolayısıyla söz konusu metinler ilk kez burada yayımlanıyor. Düşünüyorum da, Müthiş Bir Şey!, tam bir “Erdal Abi” cümlesi. Yazma eylemi için söylüyor bunu. “Düşünüyorum da, müthiş bir şey,” diyor, “Tanrı’yla yarışmak gibi bir şey!” ERDAL ÖZ / CAN YAIYNLARI /302 Sf.
Sosyolojik Tahayyül Amerikalı sosyolog C. Wright Mills ilk kez 1959 yılında yayımlanan Sosyolojik Tahayyül’de, sosyal bilimler icrasının nasıl olması gerektiği konusunda sert eleştirilerle zamanının egemen akademik eğilimlerine kafa tuttu. Bu temel çalışmada, bir bireyin hayatının ve bir toplumun tarihinin, her ikisi birlikte ele alınıp özenle ilişkilendirilmeden anlaşılamayacağı iddia ediliyor. C. WRIGHT MILLS / HİL YAYINLARI / 318 Sf.
İnsansız Konağın İkonu Ali Teoman'ın 23 yıl sonra yeniden okurlarla buluşan kitabı bugün özlemi duyulan eski İstanbul’un kıyıya vurmuş insanlarını anlatıyor. Kitap, 1992 Milliyet Öykü Ödülü’nü almıştı. ALİ TEOMAN / YKY / 104 Sf.
Trajik Nüans Ahmet Tulgar, yeni öykülerini bir araya topladığı Trajik Nüans’la okurunun karşısına çıkıyor. Tulgar’ın sıradan bir günü, bir çay sohbetini, bir yolculuğu, bir market alışverişini anlatarak başladığı öyküleri her kesimden insanı rahatsız etmeye yönelik doğal bir huzursuzluğu yansıtıyor.  AHMET TULGAR / CAN YAYINLARI / 140 Sf.
Aklımdaki Che Randall, öncü rolünün ve güçlü yanlarının yanı sıra, çelişkilerini ve yanılgılarını da göstererek git gide bir mite dönüşen Che’nin insani yönlerini de gözler önüne sererken, ölümünün üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen dünyanın dört bir yanında kendisine yönelik azalmadan süren ilgi ve sevginin gerekçelerini ortaya çıkarıyor. MARGARET RANDALL / İLETİŞİM YAYINLARI / 180 Sf.
Rojava: Kürtlerin Zamanı Fehim Taştekin, kitabında bu tarihsel dönemin özgünlüğünü, Kürtler ve diğer etnik-mezhebî topluluklar arasındaki ilişkileri; Suriye, Türkiye, Irak ve İran’da bulunan Kürtlerin yaşanan süreçte oldukça önem kazanan siyasi ve sosyal etkileşimlerini; farklı çizgilerdeki Kürt hareketleri arasındaki mücadele ve müzakereleri, bölgeyi yakından tanıyan bir gazetecinin ustalığıyla ele alıyor. FEHİM TAŞTEKİN / İLETİŞİM YAYINLARI / 440 Sf.
21. Yüzyılda Milliyetçilik Teori ve Siyaset Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra bir yeni uyanış yaşayan milliyetçilik, 21. yüzyılda nasıl biçimlenecek, ne gibi roller oynayacak? Kitapta geniş bir bakış açısıyla bu sorulara cevaplar aranıyor. ELÇİN AKTOPRAK - A. CELİL KAYA / İLETİŞİM YAYINLARI / 480 Sf.
Eşitliközgürlük Balibar kitabında demokrasi felsefesinin temel sorunlarını ele alırken Derrida, Rancière, Poulantzas, Arendt ve Laclau gibi isimlerle tartışıyor.  ETIENNE BALIBAR / METİS YAYINLARI / 392 Sf.
Kapının Ardında Giorgio Bassani'nin doğumunun 100. yılında yeni bir Ferrara romanı daha yayımlandı. Romanda, 1929- 1930 yılları arasında Ferrara'da yaşayan bir lise öğrencisinin başından geçen olaylar anlatılıyor.  GIORGIO BOSSANI / YKY / 108 Sf.
Ucubeler Kitapta, evini yakan sahtekâr bir besteci, torununun garip hastalığıyla mücadele ederken aklını yitiren yaşlı bir adam, intikam peşinde büyük bir dövüşçüye dönüşen dev bir kadın ve yeniden çocuk olmak isteğiyle garip deneyler yapan bir Progeria hastasının öyküsü anlatılıyor. NURAY TÜRK / KOTON KİTAP / 296 Sf.
Gözetleme Kulesi Gözetleme Kulesi'nde Elizabeth Harrower her şeyden önce, insanların başkalarına hiç de çıkışsız görünmeyen durumların içinde nasıl kısılıp kalabileceklerini son derece ikna edici bir şekilde resmediyor. Ruhsal bozuklukların bulaşıcı olmasa bile yakın çevredeki kişileri nasıl sindirip çaresizleştirebileceğini betimliyor. ELIZABETH HARROWER / METİS YAYINLARI / 256 Sf.
Sığınamayanlar Suriyeli mülteciler, ancak kitlesel olarak Avrupa'nın kapılarına dayandıklarında gündem olabildiler. Peki, Alan Kurdî'nin geride bıraktığı "insani kriz" ile dünya nasıl başa çıkmaya çalıştı? Suriyeli mültecilere nasıl bir çıkar oyunu oynandı? Geri Kabul Anlaşması'nın tarafı Türkiye bu oyunun neresinde durdu? Sığınamayanlar, tüm bu sorulara cevap veriyor. ERCÜMENT AKDENİZ / EVRENSEL BASIM YAYIN / 176 Sf.
Zerdüşt Dini İlk baskısı 1926'da yapılan Dr. J.S. Taraporewala'nın kitabı yeni baskısıyla raflarda. Kitapta Zerdüşt Gathalarının İngilizceden yapılmış serbest koşuk çevirisi ve İran'ın unutulmuş dinleri Mitraizm, Manizm ve Mazda dinleri üzerine üç deneme de yer alıyor.  J.S.TARAPOREWALA / AVESTA YAYINLARI /2016 Sf.
Son Patron 1930’larda altın çağını yaşayan Hollywood’da geçen Son Patron, F. Scott Fitzgerald’ın son romanı. “Filmleri tiyatronun çapının ve gücünün çok ötesine” taşıyan dâhi yapımcı Monroe Stahr’ın ümitsiz aşk hikâyesini konu alan kitap, sinema dünyasının şaşaasının ardındaki gerçeklere, güç oyunlarına ve hayal kırıklıklarına ışık tutuyor. F. SCOTT FITZGERALD / CAN YAYINLARI / 190 Sf.
Mülkiyeti Geri Almak? Mülkiyeti Geri Almak?, genelde dokunulmaz veya sarsılmaz görülen mülkiyete ve mülksüzleştirmeye ve bunun nasıl mümkün olabileceğine odaklanıyor. Denemelerin, sanat projelerinin ve sohbetlerin özgün biçimde bir araya getirilmesinden oluşan kitap, dört yılı aşan bir sürede kavramsallaştırıldı ve ortaya konuldu. M. LEWANDOWSKA - L. PTAK / KOÇ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI / 278 Sf.
Sanat ve Kuram 1900-2000 20. yüzyılda görsel sanatların kuramlarına dair kapsamlı bir derleme olan Sanat ve Kuram, sanatçıların yanı sıra eleştirmenlerin, filozofların ve politikacıların da metinlerini içeriyor. Kronolojik olarak ilerleyen eser, sembolizmin mirasından postmodernizme dek sanat alanında yaşanan tartışmaları sekiz ana kısımda ele alıyor. C. HARRISON - P. WOOD / KÜRE YAYINLARI / 1304 Sf.
Işıkla Karanlık Arasında Işıkla Karanlık Arasında Türkiye sinemasının “ustasız ustası” Lütfi Ö. Akad’ın anıları, aynı zamanda sinemaya duyulan tutkunun kitabı… Sadri Alışık’tan Hülya Koçyiğit’e, Türkan Şoray’dan İzzet Günay’a, Yılmaz Güney’den Fatma Girik’e Türkiye sinemasının usta oyuncularının beyaz perdeyle yeni yeni tanıştıkları ana şahit olurken, bir sinemanın doğuşuna doğrudan tanık olacaksınız. LÜTFİ Ö. AKAD / İLETİŞİM YAYINLARI / 480 Sf.
Cin Aynası Ercan Kesal “kendi kendimizle derdimizin” sır kâtipliğini yapıyor. Peri Gazozu kitabının izinde, insan halleri üzerine sohbet ediyor okuruyla. Ahlâkın “utanmayı bilmek” demek olduğunu bilerek, “çocuk aklının” safiyetini severek, rüyalarını kalbine sorarak… ERCAN KESAL / İLETİŞİM YAYINLARI / 292 Sf.
En Eski Yüz Pelin Buzluk, şehrin en koyu gecesinin öykülerini yazıyor En Eski Yüz'de. Kuruyan, gelip geçen. Doğan güne karşı. Hayat, izbe bir meyhanede tek başına bir kadın… PELİN BUZLUK / İLETİŞİM YAYINLARI / 84 Sf.