Yeni dönemde Kürtçe eğitim talebi: Anadilinde şiir okumak Kürt çocukların da hakkıdır
Yeni eğitim döneminin başlamasıyla Kürtçe eğitim talebi dile getirildi. Yapılan açıklamalarda "Tüm dünyada olduğu gibi Kürt çocukları için de anadilinde eğitim haktır" denildi.
DUVAR - Yeni eğitim öğretim yılı bugün başladı. Diyarbakır, Batman ve Şırnak'ta, “Anaokulundan üniversiteye kadar anadilde eğitim” talebiyle yapılan açıklamalarda, Kürtçe'nin resmi ve eğitim dili olması çağrısı yapıldı.
MA'da yer alan habere göre, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), “Anaokulundan üniversiteye kadar anadilde eğitim” talebiyle Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde ilçesinde Koşuyolu Parkı’nda açıklama yaptı. MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Roni, çocukların ana dillerinde eğitim almalarının önemine değinerek, devlet yetkililerinin Kürtlere ve Kürtçeye yönelik yaklaşımlarını kabul etmediklerini ve buna karşı mücadelenin önemine dikkat çekti.
'KÜRTÇE EĞİTİM DİLİ OLSUN'
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu adına konuşan Abdusamed Ucaman ise “Tüm taraflara halkı desteklemeye, Kürt kültürüne ve diline önem vermeye çağırıyoruz. Halkımıza da dillerini ve kültürlerini asla unutmamalarını söylüyoruz” dedi. DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, eğitimde ihtiyaç kadar Kürtçe öğretmen ataması yapılması gerektiğini belirterek "Kürt dili eğitim dili ve resmî dil olsun. Pazarda, okulda resmî olarak işlemediği sürece asimilasyon sürüyor. Biz Kürtler yıllardır bu zulmü kabul etmedik, bu yok saymaya karşı da mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Ortak açıklama yapan MED-DER Yöneticisi Dilan Güvenç de “Eğitim döneminin başlangıcı Kürt çocukları için de geçerlidir. Türkiye Temel Kanunu'nun 42'nci maddesine göre devlet okullarında Türkçe dışında herhangi bir ana dilde eğitim yapılamaz. Bu aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin son yüz yılında olduğu gibi milyonlarca Kürt çocuğuna Türkçe eğitimin dayatılacağı ve Kürt çocuklarının bir kez daha anadillerinde eğitim hakkından mahrum bırakılacağı anlamına geliyor. Milyonlarca Kürt çocuğu ezilerek dilinden, hakikatinden, kimliğinden, kültüründen kopacak” dedi.
'ANADİLİNDE ŞİİR OKUMAK KÜRT ÇOCUKLARININ DA HAKKI'
Uluslararası anlaşma ve bildirilerde anadilde eğitim hakkının temel hak olduğuna dikkat çeken Güvenç, "Bu anlaşmalar Kürt halkı için de geçerlidir. UNESCO çocukların en iyi şekilde öğrenmeleri için okumaya ve yazmaya anadillerinde başlamaları gerektiğini söylüyor. Ayrıca dilbilimciler ve eğitimciler çocukların eğitime başlama çağında birden fazla dil öğrenebileceğini söylüyor” diye konuştu.
TRT 6, seçmeli dersler ve üniversitelerde Kürtçe bölümlerinin açılmasını "Kürt halkının zamanını çalan ve çözümden uzak devlet politikaları" olarak tanımlayan Güvenç, "Milyonlarca Kürt çocuğu ana dilinde eğitim almak, kendi dilinde okumak, hayallerini kendi dilinde görmek, şiirini kendi dilinde okumak, romanını kendi dilinde yazmak istiyor. Bu hak tüm dünya çocuklarının olduğu gibi Kürt çocuklarının da hakkıdır. Bu, Kürt çocukları için ekmek, su, hava kadar önemli ve hayati olan meşru, temel, insani ve evrensel bir haktır. Özellikle velileri ve tüm Kürt halkını, 21. yüzyılda Kürt halkına yönelik baskı politikalarıyla yürütülen, Kürtçeyi inkâr eden, hiçe sayan bu tutuma karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Bu ülkede anaokulundan üniversiteye kadar Kürtçe resmi ve eğitim dili olmalıdır. Kürt halkı Kürt dilini koruma mücadelesinden vazgeçmeyecektir" dedi.
'KÜLTÜRÜMÜZ VE DİLİMİZ RUHUMUZDUR'
Şırnak'ın Cizre ilçesinde de Birca Belek Dil ve Kültür Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Dilimiz onurumuzdur, anadilimizde eğitim istiyoruz, kültürümüz ve dilimiz ruhumuzdur" pankartı açıldı. Basına açıklama yapan dernek eşbaşkanı Cahit Akıl, Kürtçe'nin eğitim ve anadil olması talebini dile getirdi.
Batman'da ise Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARÎ-DER) tarafından Yılmaz Güney Parkı’nda yapılan açıklamaya TJA, Barış Anneleri Meclisi, Batman Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, HDP, DBP, Yeşil Sol Parti, ÖHD, Batman Barosu yöneticileri katıldı.
DBP: DİLİMİZ ONURUMUZDUR
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 2023-2024 eğitim öğretim yılına dair yazılı açıklama yaparak Kürçe eğitim talebini vurguladı AÇıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kürt halkı her zaman Kürtçe’nin anayasal statüye kavuşmasını ve anadilde eğitim verilmesini istemiştir. Anadilde eğitim dünya çocuklarının hakkı olduğu gibi Kürt çocuklarının da hakkıdır. Kürt çocukları için ekmek, su, hava kadar önemli ve hayati olan meşru, temel, insani ve evrensel bir haktır. Kürt diline yönelik, inkar ve asimilasyon politikalarına karşı başta anne ve babalar olmak üzere tüm Kürt halkı sessiz kalmamalıdır. Çocuklarımızı ve dilimizi korumak için sesimizi yükseltmeliyiz. Dilimiz onurumuzdur.” (HABER MERKEZİ)