Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, tek parti hükümetine rağmen Yeşillerle işbirliği anlaşması imzaladı

Yeni Zelanda'da geçen ay düzenlenen seçimleri ezici çoğunlukla kazanarak tek parti hükümeti kurma yetkisi alan Jacinda Ardern, emsal bir adım attı. Ardern'in lideri olduğu İşçi Partisi ile Yeşiller, bir işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Yeşillere kabine dışı iki bakanlık verilecek. Ardern, "Seçim gecesi tüm Yeni Zelandalıların hükümeti olmak istediğimizi ve kilit konularda mümkün olduğunca geniş bir uzlaşı istediğimizi söylemiştim" dedi.

Fotoğraf: New Zealand Herald gazetesi / Mark Mitchell
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern,  geçen ayki seçimlerde lideri olduğu İşçi Partisi'nin tek parti hükümeti kuracak kadar oy almasına rağmen, Yeşiller ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Yeşillere kabine dışı iki bakanlık verilirken, Ardern 'tüm Yeni Zelandalıların hükümeti' olmak istediklerini ve bu anlaşmanın tek parti hükümetine ek bir istikrar katmanı kazandırmasını umduğunu söyledi.

ANLAŞMA NEYİ İÇERİYOR?

Ülkede 17 Ekim'de düzenlenen seçimlerde, İşçi Partisi tek başına hükümet kuracak parlamento çoğunluğunu kazanmıştı. Ardern ise başta iklim değişikliği ve eşitlik olmak üzere bir dizi konuda benzer vaatlerde bulunduğu Yeşiller ile ortaklık yolunu seçti. Taraflar arasındaki anlaşma dün imzalanırken, Yeşillere iklim değişikliği ve aile içi şiddet konusunda kabine dışı iki bakanlık verildi. İki parti, iklim değişikliği, çevre, çocuk ve 'toplumun marjinalize edilmiş kesimleri' hakkında ortak politika gündemlerini ilerletmekte de anlaştı. 

HER KONUDA UZLAŞMAK ZORUNDA DEĞİLLER

Anlaşmanın bir diğer önemli özelliğiyse, iki partinin her konuda uzlaşmak zorunda olmaması. Ardern bu durumu "Bu anlaşma benzersiz. Uzlaşı sağlanmasını gerekli kılmıyor. Partilerin, bunu yapmaları önemli olduğunda, kendi pozisyonlarını korumasına izin veriyor ama başka alanlarda da birlikte çalışmasının önünü açıyor" diyerek anlattı.

ARDERN: TÜM YENİ ZELANDALILAR İÇİN YÖNETECEĞİZ

Yeni Zelanda Başbakanı, "Seçim gecesi tüm Yeni Zelandalıların hükümeti olmak istediğimizi ve kilit konularda mümkün olduğunca geniş bir uzlaşı istediğimizi söylemiştim. Bu anlaşma, bir yandan İşçi Partisi'ne çoğunluk hükümeti kurması için verilen yetkiyi onurlandırırken, bir yandan da bunu yapıyor. Daha resmi bir koalisyona bağlanmadan, bu iki amacı dengede tutuyor" dedi. Ardern, "En önemlisi, bu anlaşma hükümete istikrar getiriyor" diye konuştu. 

YEŞİLLER: GURUR DUYUYORUZ

Yeşiller Eş Başkanı Marama Davidson da, ortak basın toplantısında "Yeşiller kampanya sürecinde, özellikle iklim değişikliği ve eşitsizlik konularında çözüm için İşçi Partisi ile üretken bir şekilde çalışmayı vaat etti. Bu anlaşmayı imzalamaktan gerçekten gurur duyuyoruz" dedi. Yeşillerin söz konusu anlaşma için üyelerinin yüzde 85'inin oyunu aldığı da belirtildi.

MĀORİ DİLİNDE KONUŞTULAR

İmza töreninde, ikisi de Māori olan Davidson ve İşçi Partisi Başkan Yardımcısı Kelvin Davis'in Māori dilinde konuşması da dikkat çekti.

Seçimlerde İşçi Partisi yüzde 49.15 oranında oyla parlamentodaki 120 sandalyenin 64'ünü kazanmıştı. Parti bu sonuçlarla, sandalye sayısını 18 artırarak çoğunluğu kazanmıştı. Yeşiller ise yüzde 7.57 oranında oyla bir önceki dönemde sekiz olan koltuk sayısını 10'a yükseltmişti. (DIŞ HABERLER)