Yeni Zelanda'da bir ilk: Ardern iklim krizini acil durum ilan etti

İklim değişikliğinin 'çağımızın en büyük zorluklarından biri' olduğunu söyleyen Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, iklim krizini acil durum ilan etti. Ardern, "Bu karar, şimdi harekete geçmezsek olacaklardan sorumlu tutulmanın kabulüdür" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 'iklim acil durumu' ilan etti. İklim değişikliğinin 'çağımızın en büyük zorluklarından biri' olduğunu söyleyen Ardern, 2025 yılına kadar 'karbon nötr olma' sözü verdi.

İKLİM KRİZİNİN YIKICI ETKİSİ KABUL EDİLDİ

Ardern liderliğinde Yeni Zelanda parlamentosuna sunulan önergenin kabul edilmesiyle, ülkede 'iklim krizinin neden olduğu aşırı hava koşullarının sel, deniz seviyesinin yükselmesi ve orman yangınları yoluyla halk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisi' kabul edildi. Önerge, Yeşiller Partisi ve Māori Partisi tarafından da desteklendi.

'ACİLEN HAREKETE GEÇMELİYİZ'

Parlamento toplantısının ardından konuşan Ardern, 'acilen harekete geçilmesi' gerektiğini söyledi ve "Bu karar, şimdi harekete geçmezsek olacaklardan sorumlu tutulmanın kabulüdür" ifadelerini kullandı. Ardern, kamu sektöründe yalnızca elektrikli veya hibrit araçlar satın alınacağını ve kamu binalarında kömür kullanımının aşamalı olarak azaltılacağını aktardı.

Geçtiğimiz günlerde Japonya'da da 'iklim acil durumu' ilan edilmiş, küresel karbon salımı listesinde beşinci sırada olan ülkede 2050 yılına kadar sıfır emisyon planının gerçekleştirileceği açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)