Yeni Zelanda’da salkım sineği istilası: 'Hiç bu kadar çok görmedik'

Yeni Zelanda'da uzayan yaz mevsimi ve artan yağışların bazı bölgelerde salkım sineği istilasına yol açtığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda’da Canterbury ve Wairarapa bölgelerindeki evlere salkım sinekleri hücum etti. Sıradan bir karasinekten daha büyük, daha uyuşuk ve daha kokulu olan salkım sinekleri, insan sağlığı için herhangi bir risk oluşturmuyor ancak evlerinde kümelenenler için istenmeyen bir sürpriz olabiliyor.

'HİÇ BİTMEYECEK Mİ DİYE DÜŞÜNDÜM'

Masterton kentinde yaşayan bir ev sahibi, bölgede yaşadığı 20 yıl içinde tatlı et gibi kokan salkım sineklerinin en yoğun görüldüğü dönemin yaşandığını ve sinekleri temizlemek için günde iki kez birden fazla odada birden fazla elektrikli süpürge çalıştırması gerektiğini söyledi. Ev sahibi, "Sabahları süpürüp akşam geri döndüklerini gördüğünüzde ilk başta çok cesaret kırıcıydı. Kaybedilen bir savaşta savaşıyormuş gibi hissediyorsun. Bir ya da iki kez, bu konuda oldukça depresif hissettim. ‘Aman Tanrım, hiç bitmecek mi?’ diye düşündüm” dedi.

Yardım talepleriyle dolup taşan haşere kontrol çalışanlarının işleri ise arttı. Kuzey Canterbury'den bir haşere kontrol çalışanı Daniel Highman, haftalardır şafaktan alacakaranlığa kadar çalışıyor ve talebe yetişmek için ortağıyla hareket etmesi gerekiyor. Highman, altı yıl önce sektöre başladığından beri hiç bu kadar çok sayıda salkım sineği görmemiş. "Yaşadığımdan daha uzun süredir bölgede çiftçilik yapanlar, durumun hiç bu kadar kötü olmadığını söylüyor" dedi.

İKLİM KRİZİ BU DURUMLARI ARTIRACAK

The Guardian'a konuşan bir böcek bilimci, iklim değişikliği böceklere daha uzun üreme mevsimleri verdiğinden, bunun gibi sahnelerin daha yaygın hale gelebileceği konusunda uyardı. Entomolog Dr. Paul Craddock, "Böcekler sıcak ve nemli havayı severler. Daha uzun, daha sıcak yaz ayları gördüğünüzde, bu, böceklerin sayılarının artabileceği ve insanlarla temasa geçebileceği anlamına gelir" dedi.

Başka bir haşere kontrol uzmanı, onların üzerinde on yıl çalıştıktan sonra bu uçan yaratıklardan etkilenmeden edemeyeceğini söyledi. “Çok zekiler. Çok sinsiler” dedi. “Yaz aylarında sadece uçup orada burada takılıyorlar. Sonra hava soğuduğunda içeri giriyorlar ve tatlı, etli kokulu bir feromon yayarlar, böylece diğer sinekler oranın kış uykusuna yatmak için güvenli bir yer olduğunu bilirler. İlkbaharda binayı terk ederler ve çiftleşirler, yumurtalarını toprağa bırakırlar. Sonra yumurtadan çıkıp takılıyorlar ve güzel bir yaz geçiriyorlar ve her şey yeniden oluyor.” (DIŞ HABERLER)