Yeni Zelanda'da yedi yıl sonra ilk kez faiz yükseltildi: 'Enflasyonla savaş için devamı gelecek'

Yıllık enflasyon oranının yüzde 3.3 ile son 10 yılın zirvesine çıktığı Yeni Zelanda'da, Merkez Bankası yedi yıl sonra ilk kez faiz yükseltti. Ekonomistler, faiz artışının sürmesini bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınındaki başarılı ekonomi yönetimine rağmen yıllık enflasyonun temmuz ayında yüzde 3.3 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığı Yeni Zelanda'da yedi yıl sonra ilk kez faiz artırımı yapıldı. Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) faizi 25 baz puan yükseltirken, ekonomistler enflasyonla savaş için faiz artırımlarının devam edeceği öngörüsünde bulundu.

YENİ ZELANDA DOLARI ESKİ SEVİYESİNE DÖNDÜ

RBNZ'nin kararıyla faiz oranları yüzde 0.5'e yükselmiş oldu. Kararın ardından Yeni Zelanda doları kısa süreliğine yükselirken, piyasa beklentisinin de faiz artırımı yönünde olması nedeniyle kısa süre içinde Amerikan doları karşısında yeniden 0.6930 seviyesine düştü. RBNZ'den yapılan açıklamada, ekonominin pandeminin etkilerini atlatması için benzer kararlar alınmasının planlandığı belirtildi. Banka, manşet enflasyonun yakın vadede yüzde 4'ün üzerine çıkmasını ama orta vadede yüzde 2'ye dönmesini beklediklerini de duyurdu. 

Yeni Zelanda Merkez Bankası en son Temmuz 2014'te faiz yükseltmişti. Geçtiğimiz mart ayındaysa, korona virüsü pandemisinn etkilerine karşı ekonomiyi desteklemek için faizler yüzde 0.25 ile rekor seviyeye düşürülmüştü.

'PİYASA BEKLENTİSİYLE UYUMLUYDU'

Reuters ajansına konuşan ekonomistler, Yeni Zelanda'daki faiz yükseltme kararının ilk olarak ağustos ayında, ülkedeki enflasyonun temmuz verilerinde yıllık yüzde 3.3 ile son 10 yılın zirvesine çıkması sonrası beklendiğini söyledi. Ancak bu dönemde kararın, ülkenin en kalabalık kenti Auckland'da Delta varyantı nedeniyle kapanma tedbirleri alınması nedeniyle ertelendiği belirtildi.  

Ekonomistler, ülkedeki tasarruf döngüsünün sürmesini beklediklerini de anlattı. Yeni Zelanda'nın en büyük bankalarından BNZ'nin üst düzey piyasa stratejisti Jason Wong, "Karar genel olarak herkesin beklentisiyle aynı yöndeydi. Seri bir faiz artırımı yoluna girdik ve piyasa bunun için iyi fiyatlanmış durumda" dedi. Citibank'tan ekonomist Josh Williamson ise gelecekteki faiz artırımlarının 25 baz puanlık olarak yapılmasını beklediklerini söyledi.

NORVEÇ, ÇEK CUMHURİYETİ VE GÜNEY KORE DE ARTIRDI

Yeni Zelanda bu kararla, Norveç, Çek Cumhuriyeti ve Güney Kore gibi enflasyona karşı son dönemde faiz artıran gelişmiş ülkelere katılmış oldu. Güney Kore ağustos ayında, tavan yapan hane içi borçlanmayı ve ev fiyatlarını düşürme amacıyla enflasyonu yüzde 0.5'ten 0.7'ye yükseltmiş, pandeminin başından bu yana faiz artıran ilk büyük Asya ekonomisi olmuştu. Norveç ve Çek Cumhuriyeti'nde de borçlanma maliyetleri geçtiğimiz ay yükseltilirken, gelecek aylarda bir dizi başka ülkede de enflasyonla savaş için faiz yükseltilmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)