Yeniden Refah’tan 'sokak hayvanları' açıklaması: Partiler üstü bir mesele

Suat Kılıç, sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalara ilişkin, "Bu partiler üstü bir meseledir. Bugün atılması gereken adımlar atılmazsa, beş yıl sonra istesek de adım atma imkanı kalmayacak" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalara değinen Kılıç, “Başıboş Sokak Hayvanları ile ilgili olarak tüm toplumsal kesimlerde oluşan duyarlılığı takdirle karşılıyoruz. Ülkemizde tam sayısını kimsenin bilemediği sokak hayvanlarıyla ilgili popülasyon tahmini, 4 milyon ile 10 milyon arasında değişmektedir. Bu sayının sokakta kalmasına göz yummak mümkün değildir. Sokaktaki başıboş hayvanlar nedeniyle Türkiye, kuduz riski taşıyan ülkeler arasında süratle yükselmektedir. Kuduz riski taşıyan ve saldırgan köpeklerle ilgili uyutma dahil yapılması gerekenler bellidir. Diğerleri ile ilgili de yapılması gereken ne ise devlet ve belediyeler marifetiyle yapılacaktır. Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde kent merkezlerinde başıboş sokak köpeği çeteleri görmek mümkün değildir. Bu sorunun çözümüne beş yıl önce engel olanlar; beş yıl sonra çözümü tamamen imkansız bir sorunla karşı karşıya kalmamızı arzulayanlardır. Bu mesele partiler üstü bir meseledir. Başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili bugün atılması gereken adımlar atılmazsa, beş yıl sonra istesek de adım atma imkanı kalmayacaktır. Nitekim, bulundukları koltuklarda beş yıldır sokak hayvanlarıyla ilgili parmağını bile oynatmadan oturanların pişmanlıkları bugün kameralara yansımaktadır” diye konuştu.

'CANAVARCA HİSLE YAPILAN BU SALDIRILAR SOYKIRIMDIR'

İsrail’in son olarak Refah kentindeki sivillere yönelik katliamlarına tepki gösteren Kılıç, “Canavarca hisle yapılan bu saldırılar soykırımdır. İşlenen cinayetler insanlık suçudur. Netanyahu adlı azılı katil soykırım suçlusudur. İsrail’in devlet terörüne gözcülük ve sözcülük yapanlar da soykırım suçlusudur. İsrail’in sivillere yönelik hava saldırıları sonrası tanklarla kare harekatı başlattığı bilgileri gelmektedir. Siyonist rejimin hukuk tanımazlığını durdurmak sadece Türkiye’nin değil tüm Dünya’nın görevidir. İsrail’in bu hukuk tanımazlığı, uluslararası kuruluşları da anlamsızlaştırmaktadır. İsrail’in devlet terörü karşısında bütün etkisizliği ve tepkisizliği nedeniyle Birleşmiş Milletler anlamını ve ağırlığını kaybetmiştir. Aynı nedenle İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Ligi gibi birliktelikler anlamını kaybetmiştir. Bu şekilde Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi küresel vicdana tercüme olması gereken kurumlar da anlamını kaybedecektir” ifadelerini kullandı.

'BİR ANAYASA YAPMA İMKANI BİZ BU OYUNA VARIZ'

Yeni anayasa çalışmaları ile ilgili gelen soruya yanıt veren Kılıç, şöyle konuştu:

“Yeni anayasa konusunda hiçbir siyasi partinin ben bu oyunda yokum ben oynamıyorum deme şansı yoktur. TBMM zemininde yeni bir anayasa, baştan bir anayasa yapma imkanı doğacaksa Refah Partisi olarak biz bu oyuna varız, bu anayasa yazımında da yapımında da olmak zorundayız. Ama henüz ortaya çıkan bir metin yok. Anayasanın sıfırdan yazılması mı, mevcut anayasa üzerinde kapsamlı bir değişiklik yapılması mı gündemdedir? Tam olarak bu bile bugün netleştirilmiş değildir. Ama yeni çalışmalarında olacağız. Kimden gelirse gelsin sürece katkı sağlayacağız. Kuvvetler ayrılığını ön plana alan, yasamayı, yürütmeyi, yargıyı birbirine karşı kontrol mekanizmaları ile güçlü kılan yeni bir anayasa sürecinde Yeniden Refah Partisi olarak biz bize düşen katkıyı sağlayacağız. İktidar partisi ile ana muhalefet partisi arasında bir uzlaşma olacak mı? onu bile göremiyoruz. Belki öyle bir anayasa metni çıkar ki TBMM’de kabulü için gerekli çoğunluk sağlanır ve referanduma mecburiyet kalmayabilir. Ama dediğimiz gibi öncelikle ortada bir metin olması lazım. Şu anda yeni anayasa konusu gündemde ama anayasa metni ortada yok”