Yenimahalle Belediye Başkanı’ndan uyarı: Depremde Demetevler domino taşı gibi yıkılır

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Demetevler Mahallesi'ndeki evlere dikkat çekerek "Evler bitişik nizamda yapıldığı için domino taşı gibi bu binalar yıkıldığında kurtarma bile yapılamaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Demetevler semtinin olası bir depremde büyük risk taşıdığına dikkat çekerek, planlı bir şekilde kentsel dönüşüme gidilerek semtin yarısının yakın bir bölgeye taşınması gerektiğini söyledi.

ANKA'nın haberine göre; Yaşar, “İlçemizde bulunan MİT arazisine Adliye Sarayı yapılması planlanmaktadır. Bu projeden vazgeçilip, MİT alanının, Maliye mülkiyetinde bulunan alanların da Demetevler bölgesi için rezerv yani taşıma alanı olarak kullanılması uygun olacaktır. Yeter ki yapsın, kim yaparsa yapsın. Demetevler konusunda herkesi göreve çağırıyorum. Pis siyaset her zaman bu ülkeye zarar vermiştir. Yarın bir şey olursa Ankara’nın adını da kirletmeye hiçbirimizin hakkı yok” dedi.

Yaşar, "Herhangi bir depremde sarsıntıda can kaybımız fazla olur, çünkü Demetevler’deki yollar çok dar, bitişik nizamda yapıldığı için domino taşı gibi bu binaların yıkıldığında burada kurtarmaya bile vatandaşların geçmesi mümkün olmayacaktır” diye konuştu.

Yaşar, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremleri anımsatıp Ankara’da olası bir depremde Demetevler’in büyük risk taşıdığının altını çizerek şunları dile getirdi:

“Türkiye bir deprem bölgesi ve bizler bu gerçekle yüzleşmek zorundayız. Deprem sonrası fay hatları, neresi riskli neresi güvenli tartışmaları sürüp giderken olası bir İstanbul depremi ile ilgili tartışmalar ve alınabilecek önlemler konuşulmaya başlandı. Ancak nispeten daha güvenli olduğu düşünülen ve 230 bin depremzede vatandaşımızın da güvenli olduğu gerekçesi ile Ankara’ya gelmesi göz ardı edilemez. Son günlerde deprem ve yer hareketleri konusunda uzman bilim adamlarımız da Ankara ile ilgili açıklamalarda bulunmaya başladılar.

DEMETEVLER ANKARA'NIN YUMUŞAK KARNI: Ankara’nın yumuşak karnı olan Demetevler bölgesi, Yenimahalle Belediyesi sınırları içinde yer alıyor. Bahse konu olan ve acil dönüşmesi gereken bölge 7 mahalleden oluşmaktadır. Demet, Demetlale, Demetgül, Özevler, Yeşilevler, SSK bloklarının bulunduğu 25 Mart ve Çamlıca Mahallesi. Yani 180 bin vatandaşımızı doğrudan etkileyebilecek bir konu. 7 mahallemizi, 2 bin 350 binamızı, 44 bin 950 konut ve 7 bin 250 ticaret merkezini ilgilendiren önemli bir konu ile ilgili 14 yıldır yaptığım gibi hükümeti, yetkilileri ve kamuoyunu uyarmak için bir aradayız. Bu bölgenin barındırdığı konut sayısı, nüfus ve ticari birimler nedeniyle parça parça dönüşüme girecek ve sadece yerinde dönüşüm sağlanabilecek bir bölge değildir. En yakın çevresinde bulunan alanlarla birlikte değerlendirilerek, rezerv alanlar yaratılarak Demetevler’in mevcut yoğunluğunun azaltılarak bir dönüşüm projesi gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

BİZ ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK: Buradaki yoğunluktan, popülasyondan ve dönüşüm projesinin zorluğundan kaynaklı olarak, tıpkı 5104 sayılı Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu gibi özel bir yasa getirilmesi gereği ortadadır. Demetevler hem yaşayanlar açısından hem de kentsel alan konusunda birçok değeri içinde barındıran özel bir alandır. Özel bir çalışma gerektirir. Yenimahalle Belediyesi olarak biz bu konuda üzerimize düşeni yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca Demetevler’in Güneyinde yer alan ve Atatürk Orman Çiftliği arazisi ile karşı karşıya olan Çamlıca ve 25 Mart mahallelerimizde de kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vermeye başladık. Yaklaşık 7000 kişinin yaşadığı Çamlıca Mahallesi’nde de Polis Koleji Lojmanları hariç yaklaşık 50 adet yapıda yaklaşık 1500 konut yer almaktadır. 25 Mart Mahallesi’nde ise SSK blokları olarak bilinen ve ilçemize güney sınırımızdan giriş kapısı niteliğinde olan bu bölgede 106 adet blok ve toplam yaklaşık 1700 daire yer almaktadır. Burada bir binamız riskli yapı tespiti yapılmış ve yapı riskli olarak onaylandıktan sonra yıkılmıştır.

DEMETEVLER KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DEVASA ANCAK ÖTELENEN BİR DURUM: 7 mahallemizde eski ve zamanla yıpranmış binalarımızın sayısı çok fazla, binalar çok yüksek katlı ve bitişik nizamda yapılmış. Cadde ve sokaklar çok dar. İmar affından bin 16 bina yararlanmış. Yenimahalle Belediye Başkanı olarak göreve geldiğim 2009 tarihinden beri yani 14 yıldır her vesile ile konuyu gündeme getirdim. Çünkü Demetevler Kentsel Dönüşümü ilçe belediyesini ya da büyükşehir belediyemizi aşan bir durum. Hükümetin öncülüğünde yapılması gereken devasa ancak ötelenen bir durum. Bahse konu olan alanın dönüşümü devlet, büyükşehir, ilçe belediyesi ve vatandaş iş birliği ile gerçekleştirebilir. Bu dönüşümün yapılması gerektiğini sadece ben değil hükümet de bakanlar da Sayın Cumhurbaşkanı da sık sık dile getirmiştir. Ancak bu konu siyasi vaat olmanın ötesine geçememiştir. Gerek vatandaşların gerek sivil toplum kuruluşlarının gerekse de Yenimahalle Belediyesi olarak isteğim bu konunun siyaset üstü tutularak hızlıca çözüm üretilmesi ve olası bir deprem felaketinde vatandaşlarımızın korunmasıdır.

REZERV ALANI GEREKLİ: İlçemiz için Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ni hazırladık ve bakanlığa sunduk. Bakanlık Büyükşehir Belediyesi üzerinden gelmesi gerektiğini bildirerek Büyükşehir Belediyesi’ne de sunduk. Demetevler bölgesi birinci öncelik arz eden dönüşüm alanlarımızdan en önemlisi. Bu konuda daha detaylı çalışmalara da hazırız. Ancak bize Demetevler yakınında, rezerv alanı gerekli. Demetevler’deki yapıların dönüştürülmesi, bölgedeki nüfusun azaltılması için Demetevler bölgesinin en az yarısının taşınması gerekmektedir. Taşınacak alanın Demetevler bölgesine yakın olması gerekmektedir.

ESKİ MİT ARAZİSİ REZERV ALAN OLSUN: İlçemizde bulunan MİT arazisine adliye sarayı yapılması planlanmaktadır. Bana göre bu projeden vazgeçilip, MİT alanının ve Çamlıca Mahallesi’nin Polis Koleji etrafında ve Anadolu Bulvarı’na yakın kesimde Maliye mülkiyetinde bulunan alanların da Demetevler Bölgesi için rezerv yani taşıma alanı olarak kullanılması uygun olacaktır. Yakın bölgede rezerv alan üretmeden bölge halkını başkaca bir yere taşıyarak dönüşüm uygulanması olanaksız görünmekte ve bu nedenle ilçemizin bu kesiminde Çamlıca Mahallesi, eski MİT alanı, Demetevler ile Özevler-Yeşilevler mahalleleri özelinde bir dönüşüm projesi yürütülmesi gerekmektedir. MİT’in taşınacağını öğrendiğim de çok umutlanmıştım. Çünkü hükümet yetkililerinin daha önce hatta cumhurbaşkanının da farkında olduğu bu yapı stoğunun dönüşebileceği ihtimali doğmuştu.

Ben yerel bir yönetici olarak 14 yıldır aynı noktadayım. Arzum biran evvel kalıcı bir çözüm üretilmesi. Tüm gücümüzle destek olmaya hazırız. 24.02.1984 tarih onaylı 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler Hakkında Kanun gereği olarak kanunda belirtilen formların ve dosyaların tam olması sonrasında yerel idare olarak işlem tesis edilmektedir. 2981 sayılı kanunun günümüzde imar barışı adı altındaki işlemle benzer özellik taşıdığı aşikardır. Af yasaları mevzuata aykırı yapılaşmanın resmileştirilmesini sağlamakta, sağlıksız, plansız kentleşmenin önünü açmaktadır.”

'TÜRKİYE'DE İMARSIZ YAPILAN TEK MAHALLE'

Belediye başkanı olduğu 2009 yılından beri tüm yetkilileri uyardığını hatırlatan Yaşar bugüne kadar hiçbir sonuç alamadıklarını belirtti. Yaşar, “Demetevler imarsız yapılan belki Türkiye’de betonarme tek mahalledir. Bir kadastro parseli ile yapılmış ve üzerine isteyen istediği kadar kat çıkmış. Herhangi bir depremde sarsıntıda can kaybımız fazla olur, çünkü Demetevler’deki yollar çok dar, bitişik nizamda yapıldığı için domino taşı gibi bu binaların yıkıldığında burada kurtarmaya bile vatandaşların geçmesi mümkün olmayacaktır” dedi.

Göreve geldiği günden beri 3 tane şehircilik bakanının değiştiğini, onların ve Cumhurbaşkanı’nın Demetevler’de kentsel dönüşüm yapılacağı sözü verdiğini anımsatan Yaşar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Demetevler’de kentsel dönüşüm yapılması için 5 yoğunluk var, bunu 2,5’a indirebilmesi lazım ki yarısının yakın bölgelerde konut, iş yeri sahibi olması sağlanmalıdır. Bunların tamamı tapuludur. Bir gecekondu bölgesindeki kentsel dönüşüm şartları ile Demetevler’deki kentsel dönüşüm şartları aynı değil. Bunun çözümü devletle, yeni yasayla olur.”

Yaşar, daha sonra görev süresi boyunca bu konuya ilişkin verdiği mücadeleyi gösteren haberlerin olduğu gazete kupürlerini gösterdi. Daha sonra da Demetevler’in kuşbakışı görünümünü göstererek haritayı eline alarak, “Yollar çok dar, kamusal alan, doğru dürüst park alanı yok. Demetevler, normal bir depremde bir sıkıntı çeker. İşe parmak basan yok, burası Cumhuriyet’in başkentinin bir mahallesi. Onun için devlet buraya el atmadan, özel kanun çıkarmadan, hak sahiplerine onların kabul edeceği bir şey sunduğumuz zaman buradaki vatandaşlarımızın bunu kabul edeceğine yürekten inanıyorum. Biz her konuda Demetevler’deki atılacak olumlu adıma siyasi olay olarak bakmayacağız. Yeter ki yapsın, kim yaparsa yapsın. Demetevler konusunda yetkilileri, herkesi vatandaşlarımız da dahil göreve çağırıyorum. Pis siyaset her zaman bu ülkeye zarar vermiştir. Yarın bir şey olursa Ankara’nın adını da kirletmeye hiçbirimizin hakkı yok” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)