Yer Derik: Tarihi yapılar uyuşturucu merkezine dönüştü

Derik ilçesinde, metruk binalar ile tarihi yapılar uyuşturucu kullanımının merkezi haline geldi. Burada yaşayanlar uyuşturucu sorununa çözüm getirilmesini bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'in 62 bin nüfuslu ilçesi Derik, son zamanlarda uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması bölgede yaşayanları endişelendiriyor. 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrası kentin her mahallesinde askeri karakollar kuruldu. Kentin tüm yüksek tepeleri karakol ve kalekollarla çevrildi. Ayrıca kentin iki giriş noktasında kontrol noktası kuruldu. Dört bir tarafından “güvenlik” önlemi alınan kentte son yıllarda uyuşturucu kullanımı arttı.  

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, daha önce önlem alınmaması üzerine kendi önlemlerini alarak, çok sayıda uyuşturucu satıcısını yakalayan yurttaşlar, uyarılarda bulundukları satıcıları polise teslim etti. Bunun üzerine bir süre ortalıkta görünmeyen satıcılar, aradan birkaç gün ve hafta geçtikten sonra yeniden ortaya çıkmaya başladı. Özellikle metruk binaların etrafında dolaşan uyuşturucu satıcıları ile kullanıcıları gören yurttaşlar uyarı yapmaya devam etse de sonuç alınamazken, metruk binalar ile bakımsız bırakılan kimi tarihi yapılar uyuşturucu kullanma alanı haline geldi.

UYUŞTURUCU MALZEMELERİ ORTALIKTA

Merkez Dağ Mahallesi’nde tepeye kurulan jandarma kulübesinin hemen altında bulunan tarihi bir yapı, uyuşturucu kullanılan yerlerin başında geliyor. Yapının içinde uyuşturucu kullanmak için hazırlanmış malzemelerin yanı sıra uyuşturucu atıkları görülüyor. Restore edileceği söylenmesine rağmen herhangi bir çalışmanın yapılmadığı ve çökme riskiyle karşı karşıya olan binada, özellikle gece saatlerinde uyuşturucu kullanılıyor.  Yine aynı mahallede bulunan boş bir evin çatısı da benzer şekilde uyuşturucu merkezi haline gelmiş durumda. 

‘GÖZ YUMULUYOR’

İlçeye uyuşturucu getirenlerin yetkililer tarafından bilinmesine rağmen bir şey yapılmadığını öne sürenler çocuklarının sokağa çıkmasından endişe duyuyor. Güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen bir mahalle sakini, her gece mahallede aynı sorunun yaşandığını ve çocukların risk altında olduğunu kaydetti. Burada yaşayan bir kişi, “Herkes görüyor. Baş edemiyorlar. Derik'in her tarafında uyuşturucu satılıyor. Mahalleli olarak her gün satıcı kovalamak zorunda kalıyoruz. Yakalıyoruz ama aynı kişiler diğer gün yine sokaktalar. Açık şekilde göz yumuluyor. 2015’ten sonra her tarafa yayıldılar. Özellikle bu mahallelerde satıyorlar. Dreik’te neredeyse her tarafta karakol var, her sokakta kameralar var. Emniyetin en ufak bir şeyden haberi olurken, bundan haberi olmuyor mu? Her şey gün gibi ortada ama kimse müdahale etmiyor” tepkisinde bulundu. (HABER MERKEZİ)
 
 
 

Etiketler Mardin derik