Yerbilimci Prof. Okan Tüysüz anlattı: Fay hattındaki 24 il ve 110 ilçe
İTÜ'lü emekli öğretim üyesi yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, deprem bekleyen il ve ilçeleri anlattı.
DUVAR - Maraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,5 büyüklüğündeki depremlerin ardından İTÜ'lü emekli öğretim üyesi yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin depremselliğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ülke genelinde 2'si tartışmalı olmak üzere 24 kentin fay hattı üzerinde olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tüysüz, 45 il alanında, fay hattı üzerindeki 110 ilçeye dikkat çekti.
Habertürk'ten Alper Uruş'a konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Ülkemizde 500’den fazla, yüzey kırığı oluşturabilecek fay var. Bu faylar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 2011 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda gösteriliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası geçtiğimiz aylarda diri faylar üzerinde oturan 22 ile ait raporlar yayınlayarak diri faylar üzerinde yerleşimim mümkün olduğunda önlenmesi ve bunun kurallarının ne olması gerektiğini haftalar boyunca raporlar halinde yayınladı, ilgili kurumların dikkatini çekti. Ülkemizde 22 il yüzey kırığı oluşturabilecek faylar üzerinde yer alıyor" ifadelerini kulandı.
24 İL FAY HATTINDA
Türkiye'de 22'si kesin, 2'si tartışmalı olmak üzere fay hattı üzerinde 24 ilin bulunduğunu belirten Tüysüz, "Bolu tartışmalı, güneyinde fay var, içinden geçen fayın diri olup olmadığı kesin değil ancak bence aktif. İkinci tartışmalı kent ise Kocaeli. İl merkezinde fay yok ancak hemen güneyinde var. Kimisi şehir oraya kadar büyüdü diye onu da katıyor; kimisi de oralar ilçeye ait diye kabul etmiyor. Cevaplaması zor bir konu ancak fay hattındaki il sayısını 24 olarak belirtmekte bence bir mahzur yok" dedi.
Türkiye Diri Fay Haritası verilerine göre Türkiye'de yapıları doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı üzerinde 110 ilçe var. Bunun yanı sıra çok sayıda ilçe de diri faylara çok yakın konumda yer alıyor. MTA tarafından yayınlanan haritalara göre diri fay üzerinde yer alan ilçeler belirlendi.