Yerel üreticiler 'ot festivali'nde buluştu
Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen Acı Ot Festivali'nde yerel üreticiler bir araya geldi. Yöreye özgü otların sergilendiği festival soğuk havaya rağmen renkli görüntülere sahne oldu.
MUĞLA - Korona virüsü salgını nedeniyle geçtiğimiz sene düzenlenemeyen Bodrum Acı Ot Festivali'nin dördüncüsü bu sene yapıldı. Ortakent’te cumartesi günü başlayan festival, pazar günü de coşkulu ve renkli bir katılımla sürdü.
Muğla'daki festivalde yöresel ürünler ve yiyecekler sergilenirken farkındalık stantları da dikkat çekti. Hayvan Hakları Derneği’nden Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne (Bodrum Tarko) yerel gazetecilerden sanatçılara kadar geniş kesimler stantlardaydı.
Adını Bodrum’un endemik bitkisi acı ottan alan festivalde; ebegümeci, karahindiba, dalgan, taze soğan gibi bitkiler de stantlarda yerini aldı. Bodrum’a özgü olan acı ot, mart ve nisan aylarında doğal ortamda yetişen bir bitki olarak görülüyor. Yöre insanı tarafından şifalı olduğuna inanılan acı ot, günlük yaşamın birçok noktasında kullanılıyor.
Yerel üreticilerle olan sohbetimizde ön plana çıkan otlardan birisi de karahindiba oldu. Festivale Milas'tan katılan kadın üretici Şadiye Yılmaz, karahindiba otu hakkında şu bilgileri verdi: "Karahindi otumuz çok faydalı. Bu otun suyu vücuttaki toksinlerin atıyor. Mantara iyi geliyor aynı zamanda. Suyu birçok hastalığa devadır. Günlük yaşamda kullanıyoruz. Daha önce de festivale katıldık her şey kendi ürünümüz. Her şey güzel olsun. Üretim yaparak güzelleşebiliriz."