Yeşil Sol Parti yaralı madencileri ziyaret etti: Soma Katliamı'ndan ders çıkarılmadı

İzmir Kınık'ta yaşanan maden kazasının ardından Yeşil Sol Parti yöneticileri yaralı işçileri ziyaret etti. Yapılan açıklamada “301 maden işçisinin öldüğü katliamdan ders çıkartılmalıydı" denildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir Kınık'ta faaliyet gösteren Polyak Eynez Madeni'nde meydana gelen maden kazasında 45 işçi yaralandı. Yeşil Sol Parti ve Bergama Çevre Platformu, kazada yaralanan işçileri ziyaret etti. Bergama Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralı işçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Arif Ali Cangı, Parti Meclis (PM) üyesi Aslı Akdemir ve parti üyesi olan Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel, ziyaret sırasında toplamda 7 işçi, hasta yakınları ve şirketin hemşiresi ile görüştü.

İŞÇİLER METAN GAZI ÖLÇÜMÜ YAPILMADAN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİLDİĞİNİ DİLE GETİRDİ

Görüşme sonrası işçilerden birinin ifadesine göre, yeni açılan ayakta metan gazı ölçümü yapılmadan çalışmaya devam edildiği ve o sırada oksijen makinesini ateşlemek üzere yakılan çakmağın patlamaya neden olduğu belirtilirken, diğer işçiler ve yakınlarının ise şirketin güvenlik önlemlerinin son derece sıkı olduğunu belirtmelerinin akıllara şirketin işçilere bu konuda telkinde bulunduğunu getirdiği ifade edildi. Açıklamada şu tanıklıklar yer aldı:

“Şirket hemşiresi Bergama Devlet Hastanesi'ne getirilen yaralılardan birinin taburcu edildiğini, 4'ünün üçüncü derecede yanıkları olduğu için İzmir'e sevk edildiğini, yarın itibariyle 2 hastanın daha taburcu edileceğini söyledi. Ayrıca taburcu olduktan sonra şirket tarafından pansuman ve benzeri sağlık ihtiyaçları için ambulansla hastaneye götürülme ya da evde sağlık hizmeti verileceğini belirtti. Yaralıların çoğunluğunun vücutlarının çeşitli yerlerinde yanıklar olduğu, madenin girişine yakın olan yaralıların ise patlamanın etkisiyle savrulmalarından kaynaklı ortopedik sorunlar yaşadıkları gözlemlendi.”

CANGI: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU'NA GÖRE İŞ DURDURULMALI

Ziyaretin ardından değerlendirmede bulunan MYK üyesi Avukat Arif Ali Cangı ise "301 maden işçisinin öldüğü katliamdan ders çıkartılmalıydı. Ancak Kınık'ta meydana gelen yeni olay yeteri kadar ders çıkartılmadığını göstermektedir. Görüldüğü kadarıyla gaz ölçümü gibi hayati önem taşıyan bir işlemden imtina edilmiştir. Olayın gerek iş müfettişlerince, gerekse savcılık tarafından her yönüyle soruşturulması gerekir. Ancak görüldüğü kadarıyla henüz iş müfettişleri raporu çıkmadan madende çalışma ara vermeden devam etmektedir” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu 25'inci Maddesi gereğince işin durdurulması gerektiğini söyleyen Cangı, “Ölüm olmaması büyük bir şanstır ancak bu haliyle de olayın ciddiye alınması benzer acıların yaşanmaması için Çalışma ve Sosyal Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın madenlerde sıkı denetim yapmaları gerekmektedir. Yaralı madencilere acil şifalar diliyoruz. Diğer yandan iklim krizi göz önüne alınarak kömür madenlerinin kapatılması ile fosil yakıtlara ilişkin yatırımlardan en kısa zamanda vazgeçilmesi ve bu alanlarda çalışanlara yeni iş olanakları sağlanarak adil dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye belirtti. (DUVAR)

 

Etiketler İzmir kınık