Yeşil Sol Parti adayı Erdoğan: İki milletvekili ile Elazığ’da yeni bir dönem başlatacağız

Yeşil Sol Parti Elazığ milletvekili adayı Erdoğan Savaş, "Deprem süresince en etkili dayanışmayı örgütleyen partimizin iki milletvekili ile Elazığ’da yeni bir dönem başlatacağına inanıyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ELAZIĞ - Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 5 milletvekili gönderecek Elazığ’da siyasi partilerin adayları çalışmalarına başladı. 2018 genel seçimlerinde Meclis'e AK Parti'den 4, CHP'den 1 milletvekili gönderen Elazığ’da Yeşil Sol Parti'nin 1'inci sıra Milletvekili adayı gazeteci Savaş Erdoğan. 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin vekilliği kıl payı kaybettiği, 2018 seçimlerinde ise oylarında düşüş yaşadığı kentte Erdoğan iddialı. Bu dönem Meclis'te iki vekil ile yer alacaklarını söyleyen Erdoğan, "İktidar blokunun oy kaybedeceğini, deprem süresince en etkili dayanışmayı örgütleyen partimizin oylarını artıracağını tahmin etmek zor değil. Bu yüzden Yeşil Sol Parti fikriyatının Elazığ’da temsiliyet imkanı kazanacağını düşünüyoruz" dedi.

Milletvekili adayı gazeteci Savaş Erdoğan ile 14 Mayıs milletvekili seçimini ve hedeflerini konuştuk.

'TARAFSIZ BİR MESLEK İNSANI OLMADIM'

Neden milletvekili adayı oldunuz? 

Gazetecilik, toplumun sorunlarını doğrudan gözlemleme olanağı sunan bir meslek dalı. Yazdığımız haberler, duyup da mevcut konjonktür sebebiyle yazamadığımız sorunların çözüm adresinin siyaset olduğunu düşünüyorum. Apolitik, tarafsız bir meslek insanı olmadım hiçbir zaman. Tarafım her zaman halkın yanıydı, toplumun çıkarı neredeyse oradan yana taraf oldum. Bugün yine yurttaşlarımızın yararı için siyasi faaliyet yürütmek için vekilleri olmaya aday oldum. Umuyorum ki, kendilerinin vekili olma şansına erişip bugüne kadar tanık olduğumuz veya bizzat yaşadığımız sorunların çözümü için çaba sarf edeceğim.

'SAVUNDUĞUMUZ DEĞERLER ÖRTÜŞÜYOR'

Neden Yeşil Sol Parti’den milletvekili adayı oldunuz?

Yeşil Sol Parti’nin temel insan hak ve özgürlüklerine, ekolojiye, toplumsal cinsiyet eşitliğine, geleceğe dair ortaya koyduğu çerçeve ile benim savunduğum değerler örtüşüyor. Kürt yurttaşların eşit yurttaşlık temelli hak talepleri ile doğaya, çevreye, kadınlara, yoksul halk kitlelerine yönelik sunulan çözüm önerilerini savunuyorum. Buradaki yaklaşımı kuvvetlendirmek, bu siyasi düşüncenin temsiliyetini artırmak için de Yeşil Sol Parti’den aday oldum. 

'ANA MUHALEFET GÖREVİNİ ÜSTLENECEĞİZ'

İktidar da muhalefet de 14 Mayıs 2023 seçimine ayrı bir önem atfediyor. Sizce bu seçimi kritik kılan nedir?

Bu seçim, iktidar bloğunun oluşturduğu koalisyona bakınca gerçek manada demokrasi mücadelesinin, kadın mücadelesinin, kent ve emek mücadelesinin elde ettiği tüm temel kazanımların risk altında olduğu, referandum niteliğinde bir seçimdir diyebiliriz. Bu seçimde, Yeşil Sol Parti açısından temel hedef tek adam rejimini sonlandırmak, onurlu bir barış ortamını hakim kılmak ve demokratik cumhuriyeti inşa etmek şeklinde özetlenebilir. Bizler bu anlayışla yeni dönemde, ana muhalefet görevini üstleneceğiz ve yürütülecek politikaların kamu yararı doğrultusunda şekillenmesi için mücadele edeceğiz. 

'ÇOKLU KRİZ ORTAMIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Size göre Türkiye'nin en büyük sorunları nelerdir?

Milyonlarca yurttaş için temel gıda maddelerine dahi erişimin olmadığı bir yerde en temel sorunlardan biri ekonomik kriz ve işsizliktir diyebiliriz. Bu sorun Kürtlerin de, Türklerin de, Alevilerin de, Sünnilerin de, tüm yurttaşların temel sorunu. Çocuklarımız yoksulluk sebebiyle gelişim sıkıntısı yaşıyor, yurttaşlarımız kendi canlarına kastedecek noktaya erişmiş durumdalar. Bununla birlikte, birçok sorunu besleyen konumu itibariyle Kürt sorunu yine en önemli sorun başlıklarından biridir. Bunlar dışında, ekolojik alanların talanı, kamusal hizmetlere erişimde yaşanan eşitsizlikler, barınma sorunu, adalet sisteminin çökmüş olması gibi farklı sorun alanlarının düğüm haline geldiği bir çoklu kriz ortamıyla karşı karşıyayız diyebiliriz. 

'ADALETSİZLİKLERİ GİDERMEK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİM'

Nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz? Milletvekili olduğunuz takdirde ilk olarak hangi çalışmaları hayata geçireceksiniz?

Milletvekili olmak, toplumun Meclis'teki temsilcisi olarak toplumun yaşadığı sorunlara çözüm üretmeyi görev saymak demektir. Ben de milletvekili olduğum takdirde, tüm bu sorunların görünür olması için çaba sarf edip halkımızı yoksullaştıran politikalara itiraz ederek üretimi, istihdamı, gelir dağılımındaki adaletsizlikleri gidermek için mücadele edeceğim. 
Milyonlarca genç, ülkede geleceğini öngöremediği için, kendini gerek ekonomik gerekse de sosyo-kültürel anlamda yeniden üretecek bir imkan bulamadığı için umutsuzlukla yurt dışına gitmek istiyor, gidiyor. Elazığ’da son 5 yılda 50.000 civarında gencin yurt dışına gittiği iddia ediliyor. 
Oysa Elazığ konumu itibari ile tarımsal üretim potansiyeli oldukça gelişkin bir kenttir. Bununla birlikte, lojistik konumu itibariyle bulunduğu bölge içerisinde lojistik olarak işlevler üstlenebilir ve kentteki  tarımsal ürün desenine uygun sanayi yatırımlarıyla kentin çehresi değiştirilebilir. Burada yapılması gereken bütüncül bir bölgesel kalkınma perspektifiyle Elazığ’ın potansiyellerini en iyi şekilde öne çıkarmaya imkan sunan kamu bütçesini hayata geçirmektir ve ben de var gücümle bunun için mücadele edeceğim. 

'BİK TARAFSIZ YAPIYA DÖNMELİDİR'

Bir gazeteci olarak vekil olursanız gazetecilerin hangi sorunlarını gündeme alacaksınız?

Gazetecilik mesleği toplumun ve siyasetin önünü açacak bir meslektir. Gazeteciliğin suç olmadığını güvence altına alan yasal düzenlemelere ihtiyaç var. RTÜK’ün bağımsız ve tarafsız bir konuma getirilmesi gerekir. Radyo ve televizyonların Basın İlan Kurumu'ndan (BİK) resmi ilan alabilmesi sağlanmalıdır. BİK tarafsız bir yapıya dönüşmelidir. Kamu kurumlarına reklam bütçelerinin en az yüzde 50'sinin yerel basına, radyo ve televizyonlara aktarılmasını zorunlu hale getirerek yerel basın ve yayın kuruluşlarına güç verilmelidir.

'HEDEFİMİZ İKİ MİLLETVEKİLİ'

Milliyetçi muhafazakar bir kent olarak lanse edilen Elazığ’da 7 Haziran seçimlerinde HDP vekilliği kıl payı kaybetti. 2018 seçimlerinde ise yaklaşık 35 bin oy aldı. Bu seçimin sonucunda neyi öngörüyorsunuz, sizi vekil olarak Meclis'te görebilecek miyiz?

7 Haziran seçimlerinden daha yüksek bir oranda oy alacağımızı düşünüyor ve iki milletvekili ile Elazığ’da yeni bir dönem başlatacağımıza inanıyorum. Çünkü 7 Haziran seçimlerinden günümüze kadar maalesef kentimiz her geçen gün ekonomik anlamda daha da geriye gitti. 3 yıl önce yaşanan depremin yaraları henüz sarılamamışken Maraş merkezli yaşanan depremlerle Elazığ’ın konut stoku çok zarar gördü. İktidar tüm bu doğa olaylarının afete dönüşmesi aşamasında sorumluluğu yokmuş gibi, depremzede yurttaşların barınma sorununu müteahhitler, firmalar eliyle, borçlandırarak çözme yönünde bir yöntem uyguluyor. Depremlerde, sellerde kayıplar vermemek için önlem alma sorumluluğu olan iktidar, 20 yıldır iktidarda olmasına rağmen kentlerimizi dirençli hale getirememiş durumda. Bu yüzden 11 ilde büyük yıkım yaşandı. On binlerce insanımızı kaybettik. Üstüne arama-kurtarma çalışmalarında büyük eksiklik yaşandı. Herkes çadır beklerken, iktidar kurumları çadır sattı. Ekonomik kriz günden güne derinleşti. Tüm bu sorunlar göz önüne alındığında iktidar blokunun oy kaybedeceğini, deprem süresince en etkili dayanışmayı örgütleyen partimizin oylarını artıracağını tahmin etmek zor değil. Bu yüzden Yeşil Sol Parti fikriyatının Elazığ’da temsiliyet imkanı kazanacağını düşünüyoruz. 

Savaş Erdoğan kimdir?

1983 Karakoçan doğumlu Savaş Erdoğan, ilkokul, ortaokul ve liseyi Karakoçan’da okudu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Erdoğan, 2008 yılında Radyo Azelya’yı kurdu. Erdoğan'ın Kürtçe ve özgün müzik formatıyla yaptığı yayıncılık günümüzde de devam ediyor. Evli ve iki çocuk babası Erdoğan, Karakoçan’ın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Karakoçan Dernekler Federasyonu’nda (KARDEF) Yönetim Kurulu üyeliği görevini de üstleniyor.