Yetenek sınavları için depremzede öğrencilere destek
Maraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından, kültür-sanat alanında da depremzedelerle dayanışmak için düzenlenen projeler sürüyor. Antalya Sanat Gönüllüleri, güzel sanatlar ve konservatuvar yetenek sınavlarına hazırlanan ya da bu alanlarda eğitim gören gençlere destek olmak için dayanışma kampanyaları hazırlıyor. Kısa zamanda 120 öğrenciye ulaşan gönüllüler, yürüttükleri programların sürdürülebilir olmasını amaçlıyor.
Deprem sonrası kültür-sanat alanında depremzedeler ile dayanışma amaçlı yapılan proje ve kampanyalara bir önceki hafta Sanatla Dayanışma ile başlamıştık, bugün ise sürmekte olan özel bağış kampanyaları ve Antalya Sanat Gönüllüleri ile devam ediyoruz. den art sanat galerisinin kurucusu Gülden Bostancı ve Antalya’da yaşayan sanatçı Burhan Kum ile gerçekleştirdiğim sohbet üzerinden Antalya’da gösterilen dayanışmaya, İstanbul’da aktif bağış kampanyaları düzenleyen galerilere, güzel sanatlar fakültesi ile konservatuar yetenek sınavlarına hazırlanan depremzede gençlere yönelik bir program yürüten Antalya Sanat Gönüllüleri’ne değineceğim.
ESER BAĞIŞI DESTEKLERİ
Antalya’nın tek sanat galerisi olarak yaklaşık bir yıldır varlık gösteren den art’ın kurucusu Gülden Bostancı, depremden sonra hem galeri sanatçılarının hem de desteklediği/tanıdığı sanatçıların depremzedeler için eser bağışı yapmasına ön ayak oluyor. Daha önce Gazete Duvar'da bahsettiğim Sanatla Dayanışma’daki formül gibi, den art’ın programında da sanatçı eserini bağışlıyor, eseri satın almak isteyen kişi, depremzedeler için çalışan kuruluşlara eser değerinde yaptığı bağışın dekontunu ileterek eserin sahibi oluyor. den art, burada sadece bağışı duyuran, sanatçı ile sanatseveri buluşturan bir aracı görevi görüyor.
Sanatçı Burhan Kum ve Gülden Bostancı, galerinin bu sistemde aracı olmasının koleksiyonerler ve sanatseverler açısından bir güvence sağladığını düşünüyorlar. Burhan Kum, Ankara ve İstanbul’daki galerilerin de bu ve benzer organizasyonlar, kampanyalar, duyurular yapabileceklerini dile getiriyor. Kum, kurumsallıkları daha fazla, medya ilişkileri kuvvetli ve koleksiyoner ağları geniş olan galerilerin bağışçı sanatçılar için alıcılara ulaşmalarının daha kolay olabileceğini de ekliyor. Kendisi de Darüşşafaka’lı olan Kum, eserlerini bağışlayarak Darüşşafaka Cemiyeti’nin deprezemde çocuklar için düzenlediği kampanyalara destek oluyor örneğin. Uygulanabilecek modellerin düşünüldükçe gelişebileceğini söyleyen Kum, bağışlanan eseri kendisinin yerine dileyen koleksiyonerin gelip seçebileceğini ve böylece bağış miktarının artma ihtimali olacağını söylüyor. Kum ayrıca, güzel sanatlar eğitimi gören depremzedelere sanatçı atölyelerinin açılabileceğine ve malzeme sağlanabileceğine de değiniyor. Bağış kampanyasına çok fazla sanatçının ilgi gösterdiğini belirten Bostancı ise, bu kampanyaların galeri-sanatçı-koleksiyoner eş güdümüyle daha verimli hale gelebileceğine dikkat çekiyor.
Bu çerçevede kampanya yapan ya da dayanışmaya aktif katılan, benim radarıma takılan İstanbul galerileri, Sanatla Dayanışma destekçilerinden Mixer ve kendi yoğun kampanyasını yapan Pg Art Gallery oldu. Ailesi Hataylı olan Pg Art Gallery sanatçılarından Devran Mursaloğlu’nun ilk günden itibaren yarattığı farkındalık ve toplanmasına ön ayak olduğu yardımlara ek olarak, birçok Pg Art Gallery sanatçısı da galerinin organizasyonunda bağış kampanyasına katıldı ve sanatseverler hala galeriye ulaşarak kampanyaya destek olabiliyor.
ANTALYA SANAT GÖNÜLLÜLERİ
Bağış kampanyalarının yanında yeni bir model ile destek yaratan başka bir organizasyon ise Antalya Sanat Gönüllüleri’ne ait. Dört kişilik çekirdek bir grup ve destek veren güzel sanatlar hocalarından oluşan ekip, güzel sanatlar fakültesi ve konservatuar yetenek sınavlarına hazırlanan depremzede gençlere atölye ve çalışma desteği koordine ediyor. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve mezunlarının Gülden Hanım’dan destek istemesiyle başlayan fikir, giderek büyümüş. Sınavlara hazırlanan, Antalya’ya taşınmış depremzede bir öğrencinin bağlama ihtiyacı, ekipte de güzel sanatlara hazırlanan depremzede öğrencilere destek olma fikrini doğurmuş. Bir sanat galerisi kurucusu ve güzel sanatlar öğrencilerinden oluşan grup olarak önce resim alanına yoğunlaşsalar da, müzik ve drama gibi alanlar için de istek olunca ağı genişletmişler.
Antalya Sanat Gönüllüleri, sınavlara hazırlanan depremzede öğrencilere ücretsiz destek verilmesi için kurslar, okullar ve profesyonel olarak eğitmenlik yapan sanatçılarla bağ kurarak burs sağlıyor, öğrencileri ilgili atölyelere yerleştiriyor. Kısa zamanda 120 öğrenciye destek sağlanmış. Antalya’da başlayan desteği duyan İstanbul ve Ankara’daki depremzede öğrenciler de yardım isteyince, onlara da uygun eğitimler, kurslar bulunmuş. Şu an deprem bölgesinde olup destek isteyenler için ise yer sorunu nedeniyle online bir model oluşturulmuş. Ekip ayrıca depremzede öğrencilerle doğru iletişim kurabilmek için psikolog desteği de alıyormuş.
Gülden Bostancı, yürüttükleri programların sürdürülebilir olması amacını güdüyor. Şu an depremzedeler odaklı programın ileride ihtiyaçlara göre farklı projelendirilebileceğini söylüyor. Programlara destek olan, olmak isteyen yerel ve ulusal sanatçıların yoğun ilgisine teşekkür eden Bostancı, destek olmak isteyen atölyeler ile bağ kurmak isteyen öğrencilerin Antalya Sanat Gönüllüleri’ne veya den art’a ulaşabileceklerini belirtiyor.
Hiç galeri olmayan bir şehirde galeri kurma cesaretini gösteren ve üstelik bunu yerel sanatçıları tanıtmak amacıyla yapan den art galerinin hikâyesi de daha güzel günlerde...