Yıkılan binadaki aileleri Filistinli genç kurtardı: Kendi ailem gibi hissettim

İzmir'deki depremde ağır hasar alan Yılmaz Erbek Apartmanı'nda mahsur kalanların yardımına koşan 20 yaşındaki Filistinli Muhammed Ahmed Ebu Cuheşe, "Bu acı anları yaşayan insanları ailem ve akrabalarım gibi hissettim. Yaptığım şeyi asla bana yardım edilmesini bekleyerek yapmadım. Sadece içimden geldi" dedi.

20 yaşındaki Filistinli Muhammed Ahmed Ebu Cuheşe (elinde çekiç olan) 10 ay önce Türkiye'ye geldi.
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Seferihisar açıklarında meydana gelen depremle birlikte İzmir merkezinde ağır hasar gören binalardan bir tanesi de Yılmaz Erbek Apartmanı. Yarısı yıkılmış durumda olan apartmanda mahsur kalanlara itfaiye ekiplerinden önce yardım eden kişiyse 20 yaşındaki Filistinli Muhammed Ahmed Ebu Cuheşe. On ay önce Türkiye'ye geldiğini söyleyen Muhammed, çökmek üzere olan binadan pek çok kişiyi kurtardı.

Filistinli genç, depremin yaşandığı anı ve karşıdaki apartmana ulaşmasını “Deprem olduğu an, arkadaşımın evindeydim. Ev sallanmaya başladığında balkona çıktım ve yıkılmaya başlayan evleri gördüm. Hemen aşağıya indim ve o evlere koştum. Koşarken her yerden çocukların ve kadınların ağlama ve bağırma sesleri duyuyordum. Ulaştığım ev çok zedelenmişti ve evde birkaç kişi vardı. Onları kurtarmaya başladık itfaiye gelmeden önce” ifadeleriyle anlattı.



Kurtarma çalışmalarında ise Muhammed, önce üçüncü kata çıkarak oradaki aile ile ilgilendiklerini belirtiyor: “İlk önce merdiven kullanarak çocukları indirdik, daha sonra anne ve baba indi. Ardından bundan sonra betonlar altından yardım isteyen birinin sesi duydum. Hemen onunla konuşmaya başladım, ‘İyi misin, ne durumdasın’ diye. Çekiç kullanarak betonları kırmaya başladım ve onu çıkarttım. Bundan sonra başka bir binaya geçtik ve orada da bir aileyi kurtarmada yardımcı oldum. O binada üst katta yaşlı bir kadının sesi duydum yardım istiyordu, yalnızdım ve ev hâlâ sallanıyordu. O yaşlı kadını kurtarmadan inmek istemedim ve hemen onun dairesine koştum. Daireye girdim, kadın ağlıyordu onu yatıştırmaya çabaladım. Balkona götürdüm ve sarılarak merdivene bıraktım, itfaiye gelene kadar Türk kardeşlerimize yardım etmeye çalıştım.”



'EVSİZ KALAN ARKADAŞIMA YARDIM YAPILMADI'

Filistinli olarak hep yanlarında duran Türkiye halkını bu durumda görünce, depremi sanki kendi ülkesinde olmuş gibi hissettiğini söyleyen Muhammed Ahmed Ebu Cuheşe, “Bu acı anları yaşayan insanları ailem ve akrabalarım gibi hissettim. O yüzden onlara yardım etmek benim için farzdır. Umarım bu son acı olsun” ifadelerini kullandı.

Evinde kaldığı arkadaşının durumunu sorduğumuzda ise Muhammed, arkadaşına herhangi bir kurumun yardım etmediğini ve evsiz kaldığını anlattı: “Arkadaşımın evinde çok hasar, çok çatlak var. Artık arkadaşım evsiz kaldı şu anda ve hiçbiri kurum yardımcı olmadı. Ayrıca özenle belirtmek isterim; yaptığım şeyi asla bana yardım edilmesini bekleyerek yapmadım. Sadece içimden geldi.”

FİLİSTİNLİ ÖĞRENCİLER YARDIM KAMPANYASINA KATILDI 

Bu arada depremden etkilenenlere yönelik çalışmalara İzmir’deki Filistinli öğrenci grupları da katıldı.


Gönüllü ekipler oluşturan Filistinli öğrenciler çadırda kalan depremzedelere insani yardım malzemeleri dağıttı. (DUVAR)