Yılmaz: 500 liralık banknotun zamanı geldi

Merkez Bankası'nın eski başkanlarından Durmuş Yılmaz, 200 TL'nin alım gücünün eridiğini belirterek, 500 TL'lik banknot basımı geciktikçe para bas­ma maliyetinin artacağı uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Millet­vekili Durmuş Yılmaz, 200 TL ile 100 TL'lik banknotların toplam emisyon hacmi içindeki payının yüzde 88'e ulaştığını belirterek, bu durumun 500 TL'lik banknotun zamanının gel­diğini gösterdiğini, ancak iktidarın seçim öncesi oy kaybetmemek için bir üst kupürlü banknota sıcak bakmayabileceğini söyledi.

Yılmaz, 500 TL'lik banknot basımı geciktikçe para bas­ma maliyetinin artacağı uyarısında bulunurken, “Aklı başında kurum ted­biri alır, banknotu basar” dedi. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in sorularını yanıtlayan Yılmaz "Bu işin matematiksel bir formülü olmamakla bir­likte, eğer en büyük kupür değer olarak toplam emis­yon hacminin yüzde 50'si­ne yaklaşmışsa genellikle üst kupür basılır. 200 TL'lik kupür martta toplam emis­yonun yüzde 42'sini aşı­yordu, şu günlerde yüzde 46'nın üzerinde. 100 TL'lik ikinci büyük kupürü de eklediğinizde oran yüzde 88'i aşıyor. 5 liralık kupü­rün payı yüzde 5'lere indi. Enflasyon bu şekilde devam ederse üst kupür kaçınılmaz ola­cak” tahmininde bulundu.

'AK PARTİ'DE HERKES EKONOMİ TARTIŞMASINA GİRMESİN UYARISI'

Haberde görüşlerine yer verilen bir kaynak ise ekonomi yönetimi içerisin­de yeni kupürlü paranın hiç gündeme gelme­diğini belirterek, “Her kademeden partili ekonomi tartışmalarına gir­memeleri konu­sunda sürekli uya­rılıyor. 500 TL'yi basmak demek enflasyonu kabul etmek, ‘başarısız oldum, ekonomi­yi yönetemedim' demek olur. Se­çim öncesi böyle bir hata herhalde yapılmayacaktır” dedi.

Durmuş Yılmaz ise  enflasyonun bu haliyle devam etmesi halinde para basma maliyetinin olağanüstü düzeylerde artarak üst kupü­rü zorlayacağını ifade etti. Yılmaz “TL'ye geçtiğimizde bir banknotu basmanın maliyeti 17-19 kuruştu. Şimdi 5 lira karşılamıyor, belki 10 lirayı buluyor. Ancak para basmak başarısızlık demektir. ‘500 lirayı basmak siyaseten negatif algı yaratır, oy kaybettirir' denilerek iş geciktirilirse maliyet çok daha ağır olur” diye konuştu.