YÖK, torpili engellemek için yönetmelik değiştirdi

YÖK; üniversitelere eş, dost, akraba ve partili isimlerin akademisyen olarak alınmasının önüne geçebilmek için Öğretim Üyeliğine Yükseltme ve Atama Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son dönemde üniversitelerden peş peşe gelen torpille öğretim üyesi alımını engellemek için Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı harekete geçti. İlgili yönetmelikte yapılan değişikliğe göre belirli bir adayı tanımlayan özel şartlar öğretim üyesi alımları ve atama ilanlarında yazılamayacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikte şu ifadelere yer verildi: 

“Öğretim Üyeliğine Yükseltme ve Atama Yönetmeliği’nin 3. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez.” 

“FIRSAT EŞİTLİĞİ, REKABET, KALİTE…”

Kararın resmi gazetede yayınlanmasının ardından YÖK Başkanı Yekta Saraç, Twitter hesabından değişikliğin gerekçesiyle ilgili bir dizi açıklamada bulundu. Saraç paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

* Yeni YÖK olarak ilk kez hayata geçirdiğimiz “YÖK Akademik Kariyer Liyakat” Projemizin tanıtım toplantısında bazı akademik kadro alımlarında yaşanan durumlardan rahatsız olduğumuzu belirterek bunları engellemeye yönelik “düzenlemeler” yapacağımızı ifade etmiştik.

* Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarımızın akademik kadro istihdamında “liyakat ve fırsat eşitliğini” artırmak amacıyla “Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği”nde yaptığımız düzenleme bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

* Yaptığımız bu çalışma neticesinde; Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi kadrolarının özel şartlarında adaylara ait tez/uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak. Ayrıca, ilanın özel koşulunda belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek.

* Belirli bir adayı tanımlayan özel şartların öğretim üyesi alımlarındaki atama ilanlarında yazılmasını engellemeyi hedefleyen ve “fırsat eşitliğini, rekabet ve kaliteyi önceleyen” bu düzenlememizin yükseköğretimimiz ve akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim… (HABER MERKEZİ)