'Yoksul çocukların bir öğün yemek ve servis ücretinden mi tasarruf sağlayacaksınız?'

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, Bakan Yusuf Tekin’e "Makam araçlarının saltanatı sürerken yoksul çocukların bir öğün yemek ve servis ücretinden mi tasarruf sağlayacaksınız?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleri gerekçesiyle taşımalı eğitimde servis hakkının ve bir öğün yemek uygulamasının kaldırılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Çiçek, Meclis’e sunduğu soru önergesinde “Bu değişiklikle ikili eğitim yapan okullarda taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerin yararlandığı ücretsiz öğlen yemeği uygulamasına son verilirken, öğrencilerin servis hakları da ellerinden alınmıştır. Böylece tüm sorunlarına ve sınırlı imkanlarına rağmen taşımalı eğitim modeli işlemez hale getirilmiştir” dedi.

'KÖY OKULLARINI NEDEN KAPATTINIZ?'

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplanması istemiyle sunulan soru önergesinde şu sorulara yer verildi:

"Cumhurbaşkanlığı’nın 6 aylık harcaması geçen yıla oranla yüzde 177 artarak, 2,1 milyar TL’den 6,1 milyar TL’ye çıkarken, büyük vergi mükelleflerinden vergi alınmadığı ortalığa saçılmışken, makam araçlarının saltanatı sürerken yoksul çocukların bir öğün yemek ve servis ücretinden mi tasarruf sağlayacaksınız?

Çocukları taşıyamayacak ve bir öğün yemek vermeyecekseniz köy okullarını neden kapattınız?

Türkiye genelinde “Okullarda Bir Öğün Ücretsiz Yemek Verilsin” kampanyası yürütülürken, bu haklı talebe yoksul öğrencilere kısıtlı da olsa verilen bir öğün yemek hakkını kaldırarak mı karşılık veriyorsunuz?

Tasarruf edilmesi planlanan bütçe, bakanlığınızın hangi birimlerine aktarılacak ve hangi çalışmalarda ne için kullanılacaktır?

Bugün taşımalı eğitim üzerinden uygulanan “tasarruf” tedbirlerinin ilerleyen süreçte eğitimi bütünüyle kamusal hizmetten çıkararak yaygınlaşmayacağının garantisi nedir?

Bu karar, yoksul çocukları Meslek Eğitim Merkezlerine (MESEM) veya tarikat okullarına mahkûm eden politikanızın bir parçası mıdır?

Lise öğrencilerine yatılı pansiyon dayatılarak AKP’nin eğitim aracılığıyla “sosyal ve kültürel dünyada iktidar olmasına” hizmet edecek tarikat ve cemaatlerin faaliyetlerinin önü açılmak mı istenmektedir?

Yönetmelikte yapılan değişiklikle çocukların ve toplumun hangi ihtiyacı karşılanmaktadır?

Okullaşma oranının düşeceği, kız çocuklarının erken yaşta ve zorla evlendirilmelerine zemin hazırlayacağı, çocuk yoksulluğunun derinleşeceği, çocuk işçiliğinin artacağı, kırdan kente göçün tetikleneceği, tarımsal faaliyetlerin kısıtlanacağı ve beslenme desteği sunulmayarak çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimlerinin olumsuz yönde etkileneceği rahatlıkla öngörülebilirken bakanlığınız bu durumu ve olası neticelerini hesaba katmış mıdır?

Taşımalı eğitim uygulamasının sonlandırılarak yerinde ve nitelikli eğitimin sağlanması ve köy okulların tekrar açılması planlanmakta mıdır? Bu kapsamda toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan kamusal, demokratik, bilimsel, özgürlükçü, anadili temelinde çok dilli ve yerinde ulaşılabilir bir eğitim politikanız olacak mıdır?"