YÖK'ün kararı mahkemeden döndü: Hotar hakkındaki şikayetler incelenmeli

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar hakkında soruşturma açılması istemini reddeden YÖK'ün kararı, Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Doç. Dr.Aksel Çelik, mobbing ve yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelen rektör Nükhet Hotar ile bazı öğretim üyeleri hakkında görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle soruşturma açılması için YÖK’e başvurdu. YÖK başvuruyu reddederken, Çelik ise YÖK'ün bu kararını yargıya taşıdı. Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi, YÖK hakkında kararını verdi.

MAHKEME YÖK'ÜN KARARINI İPTAL ETTİ

Çelik’in YÖK’e yaptığı şikayetin içeriğine dikkat çeken mahkeme, YÖK'ün Hotar hakkında inceleme yapılmaması yönündeki kararını iptal etti. Mahkeme kararında, “Rektör hakkındaki şikayetlerin kurul tarafından incelenmesi gerekirken, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet Hotar hakkındaki şikayet üzerine davalı idarece herhangi bir inceleme yapılmaksızın davacının talebinin reddedilmesinde, bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Hotar dışındaki isimler hakkında da inceleme başlatılması gerektiği ifade edilen kararda, şöyle denildi:

“Öte yandan yüksek öğretim kurumlarındaki diğer personel hakkındaki şikayetlerin üniversite rektörlerince incelenmesi gerektiği kabul edilmekle birlikte davacının şikayetine konu iddialar incelendiğinde isnat olunan fiil ve suçlamaların ast ile üst tarafından birlikte işlendiğinin iddia edildiği, bu nedenle suçlamaların bütünlük arz ettiği, dolayısıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar ile görev yapan akademisyenler hakkında isnat olunan suçlamaların adı geçenler açısından bütünlük arz ettiği dikkate alındığında üniversite rektörü hakkında inceleme yapması gereken davalı idarece bu inceleme kapsamında diğer akademisyenleri hakkında isnat olunan suçlamalar ile dilekçede ileri sürülen iddiaların da dahil edilmesi gerektiği...” (DUVAR)