Yozgat'ta hasat zamanı geldi, ürünler tarlada kaldı: 'Üretirken batıyoruz'
Yozgat'ta hasat zamanı gelen kışlık kavunlar, üretim masrafını karşılamadığı için tarlada kaldı. Çiftçi Kamuran Arslan, "Üretirken batıyoruz" dedi.
DUVAR - Yozgat’ın Yerköy ilçesinin Sekili bölgesindeki köylerde her yıl, diğer tarımsal ürünlerle birlikte yoğun olarak kavun ve karpuz ekimi de yapılıyor.
Hasat zamanı gelen kavunun masrafını çıkarmadığını belirten çiftçiler, ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldıklarını anlattı.
'BÖYLE BIRAKMAK ZORUNDA KALDILAR'
Üretici Kamuran Arslan, "Kavun karpuzlar hep tarlada kaldı. Götürdüğünde zaten, sen bunu beşe üretiyorsun dörde satmak zorunda kalıyorsun. Dolayısıyla bir anlamı da kalmıyor bunun. Hiç olmazsa toplama maliyetine bari girmeyeyim diye insanlar genelde böyle bırakmak zorunda kaldılar, ben de dahil" ifadelerini kullandı.
'ÜRETİRKEN BATIYORUZ'
"Bu anlamda üretirken batıyoruz diye bir tabir kullanmak gerekiyor" diyen Arslan, "Pazar yok. Uzak yerlere taşıyamıyorsun zaten. Taşıyamadığın için sadece bulunduğun yerel alanda pazarlamaya çalışıyorsun. O da biraz fazlalık var, doğal olarak, Yerköy nüfusunun üzerinde. Yerköy, 28 bin nüfuslu bir ilçe. Bu ilçeye pazarlamaya çalışıyorsun, dışarıya götürmek gibi imkanın yok zaten, topladığın fiyatı etmiyor. Bu maliyeti almış başını gidiyor. Bir de dışarı taşıyacak olursan bunu orada da pazarlama şansın yok. O nedenle genelde tarlada bırakıldı bu şekilde" diye konuştu.
(ANKA HABER AJANSI)