YTÜ'de yılan hikayesine dönen tez davası AYM'ye taşındı

Yıldız Teknik Üniversitesi doktora öğrencisi Burçin Gülgün, tez yazım sürecinde şantaja maruz kaldığını, kendisiyle ilgili belgelerin geçmişe dönük değiştirildiğini iddia ederek AYM'ye başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) 2016 güz eğitim döneminde Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik ve Sahne Sanatları Doktora Programı'na başlayan Burçin Gülgün, 2017 yılı ders dönemini 4.00 not ortalamasıyla tamamlayarak doktorada yeterlilik sözlü ve yazılı sınavlarını 85 puan ile geçti. Burçin Gülgün'ün "Siyasi İlişkiler Bağlamında Osmanlının Müzik ve Sahne Sanatlarında Fransız Etkisi" başlıklı tez konusu, Danışman Doç. Evren Kutlay ile TİK üyeleri Yeditepe Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ayla Ersoy, Marmara Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Safa Yeprem tarafından kabul edilerek oybirliği ile başarılı bulundu. 

ATAMALAR MEVZUATA AYKIRI YAPILDI

Tez öneri ve birinci tez izleme ara sınavını gerçekleştiren danışman Doç. Evren Kutlay, YTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından daha önce bir yüksek lisans tezi yazdırmadığı, bu nedenle YÖK mevzuatına aykırı atandığı gerekçesiyle görevinden alındı. Yerine Öğr. Üyesi Aslıhan Eruzun Özel atandı.

TİK'in diğer iki üyesi de YTÜ dışında başka bir üniversitede görevli oldukları ve bu nedenle YÖK lisanüstü eğitim ve öğretim yönetmenliğine aykırı atandıkları gerekçesiyle görevlerinden alındı. Yerlerine YTÜ'den Doç. Dr. Ayrin Ersöz ile yeni tez danışmanı Aslıhan Eruzun Özel'in isteğiyle İTÜ'den Prof. Dr. Gözde Çolakoğlu Sarı atandı. 

ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ MAĞDUR OLDU

Tez izleme sınavından sonra Aslıhan Eruzun Özel tezin savunulabilir olduğuna dair imzalı onay verdi. Tez savunmaya girmek üzere enstitüde ciltli son haliyle tez kontrolünden geçti.Bu sıırada Burçin Gülgün'ün transkripti YÖK mevzuatına göre gerekli şartları sağlamasına ve 240 AKTS puanını toplamasına rağmen, YTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünde transkriptin 240 AKTS (Avrupa kredi transfer  sistemi) puanı toplamadığı  bildirildi.

Dönemin Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ali Fuat Arıcı, Rektör Prof Dr. Bahri Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Göksel Ağargün transkripti inceledi. Gülgün’ün kayıtlı olduğu doktora programında not ortalamasının yanlış hesaplandığı ve bir çok öğrencinin de bu nedenle mağdur edildiği iddia edildi.

Puanlama hatası gerekçe gösterilerek Burçin Gülgün'ün tezi önce 7 ay bekletildi. İlk tez kontrolü Haziran 2019'da yapıldı. Tez danışmanı Aslıhan Eruzun Özel iddiaya göre öğrencisi Gülgün’e, ''Tez danışmanı Aslıhan Eruzun  Özel  iddiya göre öğrencisi Gülgün'e "Tezi elleme, elbirliğiyle doktor olacağız" diyerek tezi savunma sınavına alınması için birçok kez  imzalı olarak ve gönderdiği mailler ile onay verdi.

Doktora tezini yazdıran ve savunma sınavına girmesi için öğrenciye birçok kez onay veren tez danışmanı Aslıhan Eruzun Özel ve tezi ara sınavlarda kontrol etmekle görevledirilen tez izleme komite üyeleri Ayrın Ersöz ve Gözde Çolakoğlu Sarı onayladıkları tezin , "tez, amaç, yöntem, kuramsal çerçeve, kaynakça" dahil olmak üzere tüm unsurlarıyla en baştan yazılması gerektiğine dair " rapor tuttu. Doktora tezinin 6 ay içinde yeniden yazılması istendi. Bunun üzerine Gülgün, sınava itiraz için dilekçe verdi ancak dilekçenin kayda alınmadı.

SES KAYDI İLE ŞANTAJ YAPILDI İDDİASI

Burçin Gülgün, savunma sınavında danışmana "AKTS sebebiyle  7 ay bekleme süresi boyunca tezdeki yanlışları ve ileri sürdükleri eksikliklerin kendisine neden bildirilmediğini, baştan yazılması istenilecek bir tez için savunma sınavına girmek üzere neden defalarca onay verildiğini'' sordu. Bu tartışma sırasında Aslıhan Eruzun Özel'in, öğrencisi Gülgün’ün iznini almdan ses kaydını aldığı YTÜ inceleme raporunda yer alan beyanlara göre beş jüri üyesinin ifadesiyle kayıtlara geçti. İddiaya göre Özel, Gülgün’ü 'üyeleri tek tek sorguya çekmekle suçladı. Ses kaydını rektöre dinleteceğini ve disiplin süreci başlatacağını belirterek Gülgün'den başka bir üniversiteye gitmesini istedi.

Bu duruma tepki gösteren Gülgün önce doktora programından kayıt silme dilekçesi verdi. Ancak ertesi gün eğitimine devam etmek istediğine dair bir dilekçe daha vererek kayıt silme talebini geri çekti. Üniversite yönetimi ise ikinci dilekçesini dikkate almadan kaydını sildi.

Dava açan Gülgün'ü, İstanbul 6. İdare Mahkemesi haklı buldu ve kayıt silme işlemi iptal edildi. Gülgün'ün tez aşaması da 6 aylık düzeltme sürecine geri dönmüş oldu. 

GERİYE DÖNÜK NOTLAR DEĞİŞTİRİLDİ

Gülgün, Şubat 2020’de Sorbonne Üniversitesi müzikoloji departmanında görevli bir profesörden ortak doktora tezi için kabul aldı. YTÜ'den evraklarını alan Gülgün, enstitüden ingilizce transkript aldığında 7'inci güz eğitim dönemine ait uzmanlık alan ders notunun girilmediğini, notun ''Kaldı'' olarak geriye dönük transktiptin değiştirildiğini fark etti.

Transktipt

Gülgün, ''Transktiptte sekizinci dönem yok edilmiş. Oysaki sekizinci dönemde kayıtlı olduğumu gösteren transkript ve öğrenci belgesi benim elimde mevcut. Transkript açıkça değiştirilmiş. Enstitüde öğretim üyesinin geriye dönük not girmesine dair çıkmış bir karar yok. Mahkemeye sunamadılar'' diye konuştu.

ALAN DIŞI ATAMALAR YAPILDI

İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin kararının ardından 6 aylık uzatma sürecine geri dönen Gülgün şunları söyledi: ''Aslıhan Eruzun Özel tez konusuna göre alan dışı olduğunu beyan etmesine rağmen, danışmanlık görevinden çıkmadı. Üniversite alan dışı olduğunu söyleyen, davalı olduğum öğretim üyesini ve onun kurduğu gerçeğe aykırı evrak düzenleyen tez izleme komitesi üyelerini görevden almadı. 6 aylık sürenin son 2 ayında değişikliğe giderek bu kez benimle çalışmak istemediğini yazılı, imzalı olarak beyan eden öğretim üyesi Seza Sinanlar Uslu'yu yardımcı danışman, yine alan dışı olduğunu söyleyen sanat tarihi alanındaki öğretim üyesi Mehmet Nuhoğunu danışman olarak atadı. Nuhoğlu 'Ben de müzikçi değilim, enstitü kararı' diyerek teze alan dışı olduğunu beyan etti. Nitekim üniversite açık bir şekilde mobbinge devam ederek 6 aylık süremi de yaktı'' dedi.

ÜNİVERSİTE SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ

Gülgün, 2019 yılından itibaren Aslıhan Eruzun Özel hakkında YTÜ yönetimi ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na "resmi belgede sahtecilik, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, görevi ihmal ve kötüye kullanma, eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" fiilleriin işlendiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

YTÜ Rektörlüğü'nden izin alamayan savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Rektörlüğün kararı İstanbul 14. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu iptal kararının ardından İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla öğretim üyesi Aslıhan Eruzun Özel hakkındaki soruşturma dosyası " soruşturmanın yürütülmek üzere" İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına geri gönderildi. Savcılık soruşturmayı yürütmeyerek görevsizlik kararıyla dosyayı YTÜ Rektörlüğüne gönderdi. Rektörlük soruşturma dosyasını incelemeden, görevsizlik kararından önce yapmış olduğu 8 sayfalık inceleme raporu ile öğretim üyesi hakkında bir suç olmadığını savundu. Üniversitenin 2'inci kez almış olduğu kararın iptali için 2 Mart 2023 tarihinde İstanbul 6. İdare Mahkemesinde tekrar iptal davası açıldı.

AYM’YE BİREYSEL BAŞVURU YAPILDI

Gülgün, ''YTÜ Rektörlüğü gerçeğe aykırı evrak düzenleyen, yurtdışında bulundukları tarihlerde geriye dönük imza atan, geriye dönük 'kaldı' notu giren, eğitim ve öğretim hakkımı engelleyen, tez sürecinde açıkça usulsüzlük yapan öğretim üyelerini korumaktadır. Transkriptin kim tarafından değiştirildiği ise hiçbir zaman araştırılmamıştır'' dedi.

Gülgün, savcılığın görevsizlik kararıyla hak ihlaline uğradığını belirterek bu kez Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.