Yunan solundan Miçotakis'e Pompeo tepkisi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Yunanistan ziyareti, ülkede sol partilerin tepkisini çekti. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve eski maliye bakanı Yanis Varoufakis liderliğindeki Mera25, Türkiye ile gerilim yaşanan bir dönemdeki Washington-Atina flörtünün bölge halklarına zarar vereceği yorumu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Yunanistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret muhalefet partilerinin tepkisini çekti. Yunanistan muhalefeti, Türkiye'deki İncirlik Üssü'nün tamamen ya da kısmen Girit’in Suda Deniz Üssü'ne taşınabileceğine dair iddiaların yankı bulduğu bir süreçte, Washington-Atina flörtünün bölgeyi tehlikeli gelişmelere taşıdığı görüşünü öne çıkarıyor.

Pompeo bugün Selanik’in ardından sonra Girit'i ziyaret ederken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in adadaki evine misafir oldu. Ardından da Miçotakis ile beraber Suda Üssü’nü ziyaret etti.

Söz konusu temaslar, Atina’da muhalefetin tepkisini çekti. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve eski maliye bakanı Yanis Varoufakis liderliğindeki Mera25, Yeni Demokrasi iktidarının Washington'la beraber Doğu Akdeniz için devreye sokmaya hazırlandığı yeni planlara dair endişelerini kamuoyu ile paylaştı. Mera25’e göre Miçotakis, eski başbakan Aleksis Çipras’ın Doğu Akdeniz’de oluşturduğu hatalı stratejiyi izlemek konusunda ısrarcı. Atina'yı Kıbrıs, İsrail ve ABD'yle birlikte Doğu Akdeniz’de, özellikle enerji sahasında, gerginliği tırmandıran politikaların peşinden koşmakla eleştiren Mera25, 'bu tip adımların Yunanistan ve bölge halklarına faturasının ağır olacağını' belirtti.

Yunanistan ile ABD arasında sağlanan yeni enerji ve savunma mutabakatlarına tepki gösteren Mera25 bu tip adımların bölge barışını tehdit ettiği görüşünü öne çıkardı. Mera 25 son olarak şu noktaya dikkat çekti: "Hükümet emperyalist Amerikan etmenini daha da ateşli bir hale sokuyor. Bu şekilde, yeni dönemde Meclis’e ABD ile imzalanan iki yeni anlaşmayı taşıyor. Bu anlaşmalar Amerikan savaş uçakları ve gemilerinin ülkemizden hizmet (destek) almasını öngörüyor. ABD ile beraber bölgedeki müttefik ülkeler de (bu anlaşmalar uyarınca), örneğin Birleşmiş Arap Emirlikleri, Yunanistan’dan hizmet alabilecek. Bu şekilde hükümet Syriza iktidarından daha yoğun bir şekilde (ABD’ye) toprak ve deniz sunuyor."