Yunanistan basını: 'Atina ve Ankara NATO zirvesinde kozlarını paylaşacak'

Komşu Atina’da, yaklaşmakta olan NATO Zirvesi’nde Türkiye-Yunanistan restleşmesinin yaşanabileceği fikri her geçen gün ağırlık kazanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara’nın AK Parti hükümetine yakın duran medya kuruluşları vasıtasıyla Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geleceğine ilişkin verdiği son mesajlar Atina’da diplomatlar, siyasetçiler ve gazeteciler tarafından tahlil ediliyor. 

Ankara’nın yeni mesajlarını Başbakan Kiryakos Miçotakis’in önümüzdeki günlerde Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde atacağı yeni mesajlarla birlikte değerlendiren Atina, önümüzdeki süreçte NATO düzleminde Yunanistan ile Türkiye’nin kozlarını paylaşacağı ihtimali üzerinde duruyor. 

Yaklaşan NATO Zirvesi’nin Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geleceğine yansımasını değerlendiren ülke basını Miçotakis hükümetinin tüm olasılıklara karşı hazırlıklı olduğu mesajını veriyor. 

NATO ZİRVESİ'NDE YUNANİSTAN'IN DURUŞU

‘CNN Yunanistan’ konu ile ilgili olarak, “Türkiye Cumhurbaşkanlığı'nın Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi'nde Erdoğan'ın stratejisi hakkında hükûmete yakın duran ‘Sabah’ gazetesine bazı bilgiler sızdırması karşısında, Miçotakis'in yönlendirmesiyle (Atina) farklı diplomatik karşı önlemleri devreye sokuyor. Miçotakis, Brüksel ve Madrid'de, Türkiye'nin saldırganlığını, Yunanistan'ın güvenliğinin yanı sıra Avrupa ve Avrupa-Atlantik düzeyindeki istikrarı için yarattığı tehlikeleri ortaya koyarak, Washington’da başlatılan kampanyayı genişletecek” haberini geçiyor. 

‘CNN Yunanistan’ Atina’daki hükûmet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Atina’nın “Egemenliğimizi ve egemenlik haklarımızı tavizsiz bir şekilde ve uluslararası hukuka mutlak bağlılıkla destekleyeceğiz. Türkiye'nin provokasyonları sona erene kadar, revizyonizme meyilli ve bölgemizdeki istikrarı tehlikeye atan söyleme karşı ulusal pozisyonlarımızı tüm uluslararası mecralarda dillendirileceğiz” yorumuna atıfta bulundu.

KAHİRE'DE TÜRKİYE VURGUSU

Miçotakis’in Brüksel ve Madrid’deki adımlarına paralel olarak, Yunanistan Savunma ve Dışişleri Bakanları Türk-Yunan ilişkilerindeki son gelişmeleri ilerleyen günlerde uluslararası gündeme taşıyacak. 

Yunanistan Savunma Bakanı ilerleyen saatler Kahire’de gerçekleştirilecek olan Yunanistan-Kıbrıs-Mısır üçlü iş birliği toplantısına katılacak. Bu toplantıda Türkiye ile ilgili meselelerin gündeme gelmesi bekleniyor. 

Yunanistan basınına göreyse, “Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs'a karşı revizyonist eylemlerinin AB-Mısır Ortaklık Zirvesi kürsüsünden paylaşacak."

MİÇOTAKİS'İN LEFKOŞA'DA VERDİĞİ MESAJLAR

Yunanistan Başbakanı cuma günü Lefkoşa’da Ankara’ya yönelik kayda değer mesajlar vermişti. 

Kıbrıs’ın güneyinde 2013’ten beri iktidarda bulunan DİSİ’nin kurultayında konuşan Miçotakis, Ukrayna'ya atıfla ülkenin Kıbrıs'ın 1974'te yaşadığı trajik deneyimin aynısını yaşadığı görüşünü öne çıkardı. 

Komşu ülke Başbakanı, “Donetsk ve Mariupol'un Girne ve Mağusa olmasına izin vermemeliyiz. Bu nedenle uluslararası hukuk, açık bir ortak hedef olarak, ulusal sorundaki tek pusulamız olmaya devam ediyor: İki kesimli, iki toplumlu bir federasyonun adil, uygulanabilir, işleyen bir çözüm, her şeyden önce, her iki toplum için geleceği ve refahı garanti eden bir çözüm. İki devletli pozisyonun sorgusuz sualsiz reddedilmesinin nedeni tam da budur. Bölünmenin ne gerçekte ne de 21. yüzyılın kültüründe yeri yoktur. Lefkoşa'yı ikiye bölen yeşil çizgi, günün sonunda silinmesi gereken bir utanç hattıdır” diye konuştu.