Yunanistan basınında 'Türkiye' gündemi: Ege'de tansiyon tırmanıyor mu?

Kıbrıs meselesi ve Ege ile Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanları konusundaki çözümsüz sorunlar, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde 'normalleşmenin' önüne geçiyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan basını, son saatlerde Ege ve Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Komşu ülkenin basın kuruluşları, Türkiye'nin 'Yunan karasularını ihlal ederek savaş gemilerinin bölgeye konuşlandırıldığını' aktardı. Kathimerini, Efimerida ton Sintakton, News247, Newsit ve ERT gibi önde gelen gazete ve haber siteleri, son saatlerde Ege'de yaşananları 'mini kriz' olarak nitelendirdi ve Türkiye'nin tutumunu 'provokasyon' olarak değerlendirdi. 

Yunanistan basınına göre Ege'deki yeni gerilimin fitilini ateşleyen olay, 'Ievoli Relume' adlı İtalya bandıralı geminin Kıbrıs ve Girit arasında yürüttüğü çalışmalar oldu. Söz konusu gemi, iki ada arasında kurulması planlanan elektrik bağlantısı için denizaltı kablo döşeme çalışmaları öncesinde gerekli araştırmaları gerçekleştiriyordu. Haberlere göre Türkiye, geminin faaliyet gösterdiği bölgenin kendi kıta sahanlığı içerisinde olduğunu bildirerek, 5 savaş gemisini bölgeye gönderdi. İki fırkateyn, bir korvet ve iki hücumbotundan oluşan Türk donanmasının bölgedeki varlığı, Yunanistan'da tepkiyle karşılandı.

'Türk savaş gemileri Karpathos (Kerpe Ada) ve Kasos (Çoban Adası) arasında konuşlandırılıyor'

YUNANİSTAN'DAN MİSİLLEME: BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye'nin son hamlesi karşısında ise Atina, 'Nikiforos Fokas' adlı bir fırkateyn ile donanmaya ait 'Aitia' adlı bir gemiyi bölgeye gönderdi. Yunanistan son saatlerde ise, bölgeye daha fazla sayıda savaş gemisi yerine bir sahil güvenlik devriyesi gönderme kararı aldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, olayın ardından yaptığı açıklamada, gerilimin düşürülmesi için diplomatik girişimlerde bulunulduğunu ve İtalyan gemisinin çalışmalarının planlandığı gibi devam etmesi için gerekli görüşmelerin yapıldığını duyurdu. Yunanistan Hükûmet Sözcüsü Pavlos Marinakis, SKAİ televizyonuna yaptığı açıklamada, hükÜmetin Türk-Yunan ilişkilerinde yumuşamayı sürdürmek istediğini ancak bunun 'anlaşmaya varmak veya naif olmak' anlamına gelmediğini vurguladı. 

Kathimerini: Ankara'dan Kasos'ta gerginlik - Beş Türk savaş gemisi bölgede

ATİNA-ANKARA HATTINDA 'KIBRIS' GERİLİMİ

Ege'deki son gelişme, Yunanistan ve Türkiye'den gelen 'Kıbrıs' açıklamalarının ardından gündeme yansıdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından açıklamalarda bulunmuştu. 'Kıbrıs Barış Harekatı'nı 'işgal' olarak tanımlayan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'a tepki gösteren Erdoğan, "Onun bir defa kalkıp da Türklerin orada işgalci olduğunu söylemesinden daha densiz, edep dışı bir ifade olamaz. Sayın Miçotakis’in bu bakanına haddini bildirmesi lazım. Bizim çok daha fazla konuşmamıza zaten gerek yok. Konuşacaklarımızı bugün zaten konuştuk. Yolumuza da aynen devam ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis ise, "'Bir gece ansızın gelebiliriz' söylemleri beni güldürüyor" demişti. Georgiadis, şöyle konuşmuştu: 

"'Bir gece ansızın gelebiliriz' söylemleri beni güldürüyor. F-35’lerle ancak biz bir gece ansızın Türkiye'ye gidebiliriz. Yemen'de olanları gördünüz. Radara yakalanmayan F-35’leriniz varsa, bir gece ansızın Ankara’da olabilirsiniz. Böyle bir şey yapacağımızı söylemiyorum, yapmak istemiyoruz ama Erdoğan’ın söyledikleri beni güldürüyor. Bir gece Yunanistan’a nasıl gelecekmiş? Ayakkabılarıyla mı? Türkiye havacılıkta tam bir sıfır."

KIBRIS-YUNANİSTAN BÜYÜK DENİZ ARA BAĞLANTI PROJESİ NEDİR?

Kıbrıs-Yunanistan Büyük Deniz Ara Bağlantı Projesi, Kıbrıs ve Yunanistan'ın elektrik şebekeleri arasında bir bağlantı kurmayı amaçlayan bir proje. Yetkililerin açıklamalarına göre bu proje, enerji güvenliğini artırmayı, yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonunu teşvik etmeyi ve Doğu Akdeniz'de bölgesel iş birliğini geliştirmeyi hedefliyor.

Açıklamalara göre, ara bağlantı yaklaşık 1500 kilometre uzunluğunda bir denizaltı kablo sisteminden oluşacak. Kablo, yaklaşık 2 bin megavat kapasiteye sahip olacak ve iki ülke arasında elektriğin çift yönlü akışına izin verecek. Bu bağlantı, Kıbrıs'ın pik talep dönemlerinde Yunanistan'dan elektrik ithal etmesini ve ada üzerinde üretilen fazla yenilenebilir enerjiyi Yunanistan anakarasına ihraç etmesini sağlayacak.