Yunanistan: Çeşme gemisini taciz etmedik

Yunanistan Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin Çeşme araştırma gemisinin Yunan F-16'ları tarafından taciz edildiği açıklamasını reddetti. Yunanistan, bölgede tatbikat yaptığını ve bu konudaki NOTAM'ın 9 Şubat'ta paylaşıldığını açıkladı. Yunan genelkurmayı, olay sırasında tatbikat yapmakta olan uçakların Çeşme gemisine en fazla 10 deniz mili yaklaştığı ve 19 bin feet yükseklikte uçuş yaptığı belirtildi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ege’de yaşanan son gelişmelerin gölgesinde komşu Yunanistan’ın başkenti Atina’da gözler yeniden Türkiye'yle ilişkilere çevrildi. Atina dün, Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’nın 'Ege Denizi'nde incelemelerde bulunan TCG Çeşme isimli Türk araştırma gemisinin Yunan ordusuna ait 4 adet F-16 savaş uçağı tarafından taciz edildiği' açıklamasını yalanladı. Yunanistan Savunma Bakanlığı’na göre, Ege’de Türkiye’nin dile getirdiği tarzda gelişmeler yaşanmadı. 

Ege’nin orta kesimlerindeki Agios Efstratios-Kira Panagias-Psara bölgelerinde Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin 29 savaş uçağı ile bir tatbikat gerçekleştirdiğini açıklayan Atina, bu tatbikatın 9 Şubat tarihli NOTAM temelinde yapıldığına dikkat çekti. Bu NOTAM Türkiye’nin 14 Şubat’ta yayınlamış olduğu NOTAM’dan beş gün evvel kamuoyuyla paylaşılmıştı. 

Atina’ya göre, Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin Ege’de tatbikat yaptığı saatlerde Çeşme Gemisi Limni açıklarında bulunmaktaydı. Açıklamada, Yunanistan’a ait savaş uçaklarının Çeşme'ye en fazla 10 deniz mili yaklaştığı ve 19 bin feet yükseklikte uçuş yaptığı belirtildi. Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’na göre söz konusu tatbikata katılan komşu ülkenin savaş uçaklarında “CHAFF” ya “FLARES” sistemleri bulunmamaktaydı. 

'ERDOĞAN KÖŞEYE SIKIŞTI' YORUMLARI

 Bu gelişmeler ışığında, Yunanistanlı uzmanlar dikkatlerini ikili ilişkilerine ve Ankara’nın Ege ve Doğu Akdeniz’de attığı son adımlara çevirdi. Atina’da bu konuyla ilgili olarak öne çıkan görüş, "Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin birçok alanda büyük baskı ve zorluklarla karşı karşıya olduğu, bu yüzden de Türk-Yunan ilişkileri gibi konularla çıkış aradığı” yönünde. Ege’de tırmanan gerilimin nedenlerine odaklanan yorumcular, Türk-Yunan ilişkilerindeki dalgalı seyri Erdoğan hükümetinin karşılaştığı zorluklara ve sorunlardan çıkış arayışlarına bağlıyor. 

Güvenlik ve Savunma Enstitüsü Direktörü Zaharias Mihas’a göre, Türk-Yunan ilişkilerindeki yeni dalgalı seyir ve Çeşme gemisiyle ilgili son gelişmeler Erdoğan hükümetinin iç siyaset sahnesinde karşı karşıya olduğu sorunlardan çıkış arayışıyla birebir ilişkili. Mihas’a göre, Erdoğan iktidar koalisyonunun milliyetçi ve muhafazakar tabanını tatmin etmek suretiyle iç siyasetteki sorunlara çare arıyor. 

Mihas’ın görüşünü paylaşan Atina’daki kaynaklar, Türkiye’nin iç siyasetindeki gelişmelerle beraber diplomatik arenadaki yeni gelişmelerin de Türk-Yunan ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğine işaret ediyor.  Yukarıdaki görüşe göre ABD’ye bağlı 30 askeri helikopterin, Rusya’nın Kırım işgali sonrasında başlatılan Atlantic Resolve operasyonu kapsamında Dedeağaç'tan Romanya’ya nakli ve Batı Trakya’daki askeri hareketlilik Türkiye’nin tepkisini çekmiş durumda. 

Aynı süreçte Fransa’nın tek uçak gemisinin Yunanistan Deniz Kuvvetleri’yle beraber Süveyş Kanalı’na doğru yol alması ve ortak tatbikat yapması Ankara’yı kaygılandırıyor. Öte yandan, bu kaynaklara göre ABD-Türkiye ve AB-Türkiye eksenlerinde de gelişmeler Ankara’nın umduğu yönde gelişmiyor. ABD’deki yeni yönetim Ankara’ya mesafeli yaklaşırken, ABD ve AB Kürt meselesinde Ankara’yı kaygılandıran mesajlar veriyor.