Yunanistan Dışişleri Bakanı duyurdu: Erdoğan ile Miçotakis, New York'ta bir araya gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in eylül ayında New York'ta bir araya gelebileceğini söyleyen Gerapetritis, Ankara-Atina ilişkilerini değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Ankara-Atina ilişkilerine dair Kathimerini'ye değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in eylül ayında New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında da bir araya gelebileceğini açıkladı.

'KARŞILIKLI ANLAYIŞ ATMOSFERİ HAKİMDİ'

Miçotakis ile Erdoğan arasında Vilnius'ta yapılan görüşmeye değinen Gerapetritis, "Toplantı, karşılık anlayış atmosferinde gerçekleşti. İyi niyetle bir diyalog başlatıyoruz ve bu yeni çabada önceliğin dürüstlük ve güven olmasını istiyoruz. İlk adım atıldı. Ege'de şu anda hakim olan sakinlik, bu yeni başlangıcın verimli olabilmesi için gerekli bir ön koşuldur" dedi.

'AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDEKİ İLERLEME, İSTİKRARA KATKI SAĞLAR'

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı ile ilişkilerini gerçekten normalleştirme sürecinde mi, yoksa bu bir tesadüf mü?" sorusunun yöneltildiği Gerapetritis, şu yanıtı verdi:

"Avrupa-Türkiye ilişkilerinde ilerleme, son derece kırılgan bir bölgede istikrara katkıda bulunacaktır. Ancak, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesindeki ilerleme, Avrupa Birliği-Türkiye yakınlaşması için temel bir unsurdur. Her halükarda, Avrupa Konseyi'nde Türkiye için hangi karar ve sonuçlar alınırsa alınsın, aktif rol oynayacağız."

'İYİ İLİŞKİLER DİYALOĞUN ÖNÜNÜ AÇACAK'

Ankara ile Atina arasındaki ilişkilerin olumlu atmosferde devam etmesini umduğunu söyleyen bakan, şöyle devam etti: "Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde sükunet ortamının devam etmesi ve gerilimden uzak durulmasının başlı başına karşılıklı yarar sağlayan bir durum, büyük bir kazanım olduğu muhakkaktır. Geçmişte uzun süredir devam eden çatışma iklimi, her iki ülke ve bölge istikrarı açısından son derece zararlıydı. Yunanistan ve Türkiye dışişleri bakanlarının görevi, bu iyi atmosferi sağlamlaştırma ve geliştirme, yol haritasını teşvik etme ve ikili işbirliğinin çok düzeyli yollarını daha geniş bir şekilde geliştirme olanaklarını araştırmaktır. İyi ilişkiler, anlamlı diyaloğun önünü açacaktır."

'KIBRIS SORUNU, YUNANİSTAN İÇİN ÖNCELİK'

Kıbrıs konusuna da değinen bakan, "Yunanistan için Kıbrıs sorununa adil, sürdürülebilir, işlevsel ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulmak en önemli dış politika önceliğidir" dedi.Gerapetritis, Atina'nın Kıbrıs'ta 'iki devletli çözümü desteklediğini' bir kez daha dile getirdi. (DIŞ HABERLER)