Yunanistan Dışişleri Bakanı: Türkiye ile normalleşme, Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlar

Kıbrıs basınına konuşan Yorgos Yerapetritis, "Türkiye ile daha sakin sularda ilerleme çabamız, bölgemizde barış ve refahın sağlanma çabasıdır" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Atina-Ankara ilişkilerindeki normalleşmenin Kıbrıs sorununun çözümüne de olumlu katkıda bulunacağına inandığını söyledi. Yerapetritis, Kıbrıs'ın güneyinde yayın yapan ANT1 televizyonuna verdiği röportajda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında üs olarak kullanılmasına ilişkin uyarıları sorulan Yerapetritis, bu açıklamaların 'yapıcı olmadığını' belirtti. Yerapetritis, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bölgede önemli bir insani çalışma yaptığını ve askeri operasyonlara karışmadığını ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de dün Lüksemburg'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısında GKRY'e bu konuda destek verdiğini söyledi.

'ÇİZDİĞİMİZ YOLDA DEVAM EDECEĞİZ'

Yeni Düzen'in aktardığına göre Yerapetritis, şu ifadeleri kullandı: "Hem Yunanistan hem de Kıbrıs Cumhuriyeti olarak ne telkin ne de öğüt kabul ediyoruz. Tüm taraflarla konuşabilmek, barışın tesisi kadar insani yardım konusunda da yapıcı bir katkıda bulunmak üzere çizdiğimiz yolda devam edeceğiz."

Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde bir normalleşmenin söz konusu olup olamayacağı sorulan Yerapetritis, "Türkiye ile daha sakin sularda ilerleme çabamız, bölgemizde barış ve refahın sağlanma çabasıdır. Türk-Yunan ilişkilerindeki normalleşmenin Kıbrıs sorununa da olumlu bir katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.  Yerapetritis, Atina'nın Türkiye'nin Kıbrıs sorunundaki temel pozisyonunu bildiğini ve bunun değişmeyeceğinin farkında olduğunu dile getirdi.

'MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Yunanistan'ın dış politika konularının ilk sıralarında Kıbrıs meselesi olduğunu belirten Yerapetritis, "Kıbrıs meselesine ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması için tüm gücümüzle çabalıyoruz" ifadelerini kullandı. Yerapetritis, Türkiye ve Yunanistan arasında iletişim kanallarının açık olmasının Kıbrıs sorununda faydalı bir gelişme sağlanacak iklim oluşturulması için önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye bu meselede yapıcı bir rol üstlenmelidir ki müzakereler başlasın. Mantığın yolu budur. Diyalog olmadan çözüm olamaz" diye konuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)